Juche

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Juche
Chosŏn'gŭl주체
Hanja主體
McCune-ReischauerJuche
Revidert romaniseringChuch'e

Juche (hangul: 주체; hanzi: 主體; romanisering: Juche; revidert romanisering: Chuch'e) er den nordkoreanske statsbærende ideologi, fastslått i landets grunnlov i 1977[trenger referanse] da den erstattet marxismen. Direkte oversatt betyr ordet «sjølberging», noe som er poenget med ideologien, nemlig å klare seg selv uten hjelp utenfra, og å være uavhengig og opprettholde uavhengighet.

Et annet poeng er at folket både er subjekt og objekt for revolusjonen, noe som betyr at en må endre seg selv for å lede Nord-Korea til det kommunistiske samfunn.

Juche-ideen ble utviklet av Kim Il-sung og anses ikke for å være forbundet med marxismen-leninismen, snarere med stalinismen i kombinasjon med mer tradisjonelle konfusianske idéer og koreansk kultur.

Under den kalde krigen forsøkte Nord-Korea å eksportere Juche til andre stater, i hovedsak i den tredje verden, og Juche skal til en viss grad ha inspirert den rumenske leder Nicolae Ceauşescu.

Våpen
Nord-Korea
En artikkel i serien
Politikk i Nord-Korea
I Nord-Korea er Juche blitt navnet på en ny tidsregning. Juche 1 er identisk med året da Kim Il-sung ble født, det vil si 1912. 2011 blir dermed Juche 100.

Etter Il-sungs død i 1994, men særlig fra 2003, er Juche ikke lenger alene den viktigste ideologi for det nordkoreanske regimet, men suppleres og til en viss grad erstattes nå av Songun («Militæret først»).

Andre steder i verden[rediger | rediger kilde]

I Frankrike ble Juche-partiet i Frankrike inspirert av ideologien Juche.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 3. august 2012. Besøkt 31. juli 2012.