Statskog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Statskog
Offisielt navnStatskog SF
Org.formStatsforetak
Org.nummer966 056 258
BransjeSkogbruk, eiendomsforvaltning
Etablert1860
HovedkontorNamsos
LandNorge
Styreleder Gunnar Olofsson
Adm. dir. Gunnar Lien
Nettstedhttp://www.statskog.no/

Statskog SF er et statsforetak som forvalter statlige skog- og fjelleiendommer i Norge.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Statsforetaket har til formål å forvalte, drive og utvikle statlige skog- og fjelleiendommer med tilhørende ressurser og tilgrensende virksomhet.Eiendommene skal drives effektivt med sikte på å oppnå et tilfredsstillende økonomisk resultat. Det skal drives aktivt naturvern og tas hensyn til friluftslivet. Ressursene skal utnyttes balansert, og fornybare ressurser skal tas vare på og utvikles videre.[1]

Statsgrunnen i Finnmark blir ikke forvaltet av Statskog, men har siden juli 2006 vært forvaltet av Finnmarkseiendommen. Statens kirkeeiendommer blir forvaltet av Opplysningsvesenets fond.

Statskog SF hører til Landbruks- og matdepartementet, og er ledet av et styre utnevnt av departementet. Foretaket har 18 kontorer fra Troms i nord til Agder i sør[2]. Hovedkontoret ligger i Namsos. Gunnar Lien er administrerende direktør.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Direktoratet for statens skogers emblem

Ved Stortingsvedtak 15. mars 1957 ble Direktoratet for Statens skoger opprettet. Dette var et eget direktorat for de offentlige skoger, og overtok oppgavene til det kontoret i Landbruksdepartementet som het Det offentlige skogvesen. Arbeidsoppgavene for direktoratet var hovedsakelig forvaltning av statens skoger, Opplysningsvesenets fonds skoger, statsallmenningene, statens høgfjell, statens jord i Finnmark og overoppsyn med bygdeallmenningene. I tillegg kom ansvar for juridiske spørsmål, budsjett og regnskapssaker.

1. januar 1993 ble statsforetaket Statskog SF opprettet, og overtok da ansvaret for forvaltningen av statens skog- og utmarksarealer etter Direktoratet for Statens skoger. De mange skogforvaltningene i DSS ble redusert til seks administrative enheter: Statskog Finnmark, Statskog Troms, Statskog Nordland, Statskog Trøndelag og Møre, Statskog Øst-Norge og Statskog Sør- og Vestlandet. Hovedkontoret er lokalisert i Namsos.

I 2005 kom Finnmarksloven som resulterte i at all statlig grunn i Finnmark, som hadde blitt forvaltet av Statskog Finnmark, nå ble overført til Finnmarkseiendommen (FeFo) med virkning fra juni 2006 da loven trådte i kraft. Statskog Finnmark ble avviklet.

Arkivet etter skogforvaltningen i Troms og Finnmark oppbevares ved Statsarkivet i Tromsø.

Ressursgrunnlag[rediger | rediger kilde]

Statskog har hjemmel til 59 000 km² , eller 15 av Fastlands-Norge, og er dermed Norges største grunneier. Statsallmenningene i Midt- og Sør-Norge omfatter 27 000 km², og blir forvaltet i samarbeid med lokale fjellstyrer.

Om lag 5 % av eiendommene er produktiv skog. I 2010 kjøpte Statskog om lag 1,1 millioner dekar grunn av Orkla i Hedmark og Buskerud og halvparten av SB Skog for 1 725 millioner kroner. Det meste av dette var skogarealer.[3]

Hoveddelen av de statlige utmarkseiendommene ligger i Nordland og Troms. I innlandsstrøkene i disse fylkene er staten den største grunneieren.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statskogs vedtekter per 15. juni 2012, «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 12. mai 2012. Besøkt 31. mai 2012. 
  2. ^ Statskogs regionkontor Arkivert 10. mai 2012 hos Wayback Machine.
  3. ^ Pressemelding 25. oktober 2010, «Orkla selger skog til Statskog».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]