Statskog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Statskog SF
Organisasjonsform Statsforetak
Nøkkelopplysninger 966 056 258
Etablert 18. januar 1993
Hovedkontor Namsos
Bransje Skogbruk Eiendom Energi Friluftsliv
Styreleder Harald Ellefsen
Adm. dir. Øistein Aagesen
Nettside www.statskog.no

Statskog SF er et statsforetak som forvalter statlige skog- og fjelleiendommer i Norge.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Statsforetaket har til formål å forvalte, drive og utvikle statlige skog- og fjelleiendommer med tilhørende ressurser og tilgrensende virksomhet.Eiendommene skal drives effektivt med sikte på å oppnå et tilfredsstillende økonomisk resultat. Det skal drives aktivt naturvern og tas hensyn til friluftslivet.Ressursene skal utnyttes balansert, og fornybare ressurser skal tas vare på og utvikles videre. [1]

Statsgrunnen i Finnmark blir ikke forvaltet av Statskog, men har siden juli 2006 vært forvaltet av Finnmarkseiendommen. Kirkeeiendommer blir forvaltet av Opplysningsvesenets fond.

Statskog SF hører til Landbruks- og matdepartementet, og er ledet av et styre. Foretaket har 19 kontorer fra Troms i nord til Agder i sør[2]. Hovedkontoret ligger i Namsos. Øistein Aagesen er administrerende direktør.

Ressursgrunnlag[rediger | rediger kilde]

Statskog har hjemmel til 65 000 km² , eller 15 av fastlands-Norge, og er dermed Norges største grunneier. Statsallmenningene i Midt- og Sør-Norge omfatter 27 000 km², og blir forvaltet i samarbeid med lokale fjellstyrer.

Om lag 5 % av eiendommene er produktiv skog. I 2010 kjøpte Statskog om lag 1,1 millioner dekar grunn av Orkla i Hedmark og Buskerud og halvparten av SB Skog for 1 725 millioner kroner. Det meste av dette var skogarealer.[3]

Hoveddelen av de statlige utmarkseiendommene ligger i Nordland og Troms. I innlandsstrøkene i disse fylkene er staten den største grunneieren.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.