Statskog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Statskog SF
Org.formstatsforetak
Org.nummer966 056 258
Etablert1860
HovedkontorNamsos
BransjeSkogbruk Eiendom Energi Friluftsliv
StyrelederGunnar Olofsson
Adm. dir.Gunnar Lien
Nettsidehttp://www.statskog.no/

Statskog SF er et statsforetak som forvalter statlige skog- og fjelleiendommer i Norge.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Statsforetaket har til formål å forvalte, drive og utvikle statlige skog- og fjelleiendommer med tilhørende ressurser og tilgrensende virksomhet.Eiendommene skal drives effektivt med sikte på å oppnå et tilfredsstillende økonomisk resultat. Det skal drives aktivt naturvern og tas hensyn til friluftslivet. Ressursene skal utnyttes balansert, og fornybare ressurser skal tas vare på og utvikles videre. [1]

Statsgrunnen i Finnmark blir ikke forvaltet av Statskog, men har siden juli 2006 vært forvaltet av Finnmarkseiendommen. Statens kirkeeiendommer blir forvaltet av Opplysningsvesenets fond.

Statskog SF hører til Landbruks- og matdepartementet, og er ledet av et styre utnevnt av departementet. Foretaket har 18 kontorer fra Troms i nord til Agder i sør[2]. Hovedkontoret ligger i Namsos. Gunnar Lien er administrerende direktør.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Ved Stortingsvedtak 15. mars 1957 ble Direktoratet for Statens skoger opprettet. Dette var et eget direktorat for de offentlige skoger, og overtok oppgavene til det kontoret i Landbruksdepartementet som het Det offentlige skogvesen. Arbeidsoppgavene for direktoratet var hovedsakelig forvaltning av statens skoger, Opplysningsvesenets fonds skoger, statsallmenningene, statens høgfjell, statens jord i Finnmark og overoppsyn med bygdeallmenningene. I tillegg kom ansvar for juridiske spørsmål, budsjett og regnskapssaker.

1. januar 1993 ble statsforetaket Statskog SF opprettet, og overtok da ansvaret for forvaltningen av statens skog- og utmarksarealer etter Direktoratet for Statens skoger. De mange skogforvaltningene i DSS ble redusert til seks administrative enheter: Statskog Finnmark, Statskog Troms, Statskog Nordland, Statskog Trøndelag og Møre, Statskog Øst-Norge og Statskog Sør- og Vestlandet. Hovedkontoret er lokalisert i Namsos.

I 2005 kom Finnmarksloven som resulterte i at all statlig grunn i Finnmark, som hadde blitt forvaltet av Statskog Finnmark, nå ble overført til Finnmarkseiendommen (FeFo) med virkning fra juni 2006 da loven trådte i kraft. Statskog Finnmark ble avviklet.

Arkivet etter skogforvaltningen i Troms og Finnmark oppbevares ved Statsarkivet i Tromsø.

Ressursgrunnlag[rediger | rediger kilde]

Statskog har hjemmel til 59 000 km² , eller 15 av Fastlands-Norge, og er dermed Norges største grunneier. Statsallmenningene i Midt- og Sør-Norge omfatter 27 000 km², og blir forvaltet i samarbeid med lokale fjellstyrer.

Om lag 5 % av eiendommene er produktiv skog. I 2010 kjøpte Statskog om lag 1,1 millioner dekar grunn av Orkla i Hedmark og Buskerud og halvparten av SB Skog for 1 725 millioner kroner. Det meste av dette var skogarealer.[3]

Hoveddelen av de statlige utmarkseiendommene ligger i Nordland og Troms. I innlandsstrøkene i disse fylkene er staten den største grunneieren.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statskogs vedtekter per 15. juni 2012, «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2012-05-12. Besøkt 31. mai 2012. 
  2. ^ Statskogs regionkontor Arkivert 10. mai 2012 hos Wayback Machine.
  3. ^ Pressemelding 25. oktober 2010, «Orkla selger skog til Statskog».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]