Hopp til innhold

Norsk kunstnerleksikon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norsk kunstnerleksikon

Norsk kunstnerleksikon er et vitenskapelig leksikon over bildende kunstnere, arkitekter og kunsthåndverkere i Norge. Leksikonet ble utgitt på papir av Universitetsforlaget, det redaksjonelle ansvaret hadde Nasjonalgalleriet med underavdeling hos Riksantikvaren. Verket ble utgitt i fire bind; bind én i 1982, bind to i 1983 og bind tre og fire ble utgitt i 1986. Verket eies av Nasjonalmuseet, og en digital utgave publiseres i fulltekst av Store norske leksikon.

Målet var å utgi et fullstendig leksikon over norske kunstnere fra reformasjonen fram til utgivelsen. Leksikonet omfatter malere, billedhuggere, grafikere og tegnere. Folkekunst var representert med rosemalere og treskjærere. Fra eldre tid ble bilthuggere og gullsmeder tatt med, og fra nyere tid arkitekter, kunsthåndverkere, tekstilkunstnere og et utvalg interiørarkitekter og designere.

Arkitekter

[rediger | rediger kilde]

Leksikonet gir den mest omfattende oversikt over historiske norske arkitekter. Riksantikvaren var ansvarlig for registreringen av arkitekter virksomme før 1940. Arkivet for denne delen av leksikonet oppbevares hos Riksantikvaren. Det var et mål å få størst mulig dekning etter ca. 1850, da arkitektyrket ble mer spesialisert, fram til andre verdenskrig.

For arkitekter virksomme etter 1940 samlet Norsk arkitekturmuseum med hjelp fra NALs bibliotek inn og skrev artiklene. En komité nedsatt av styret for Norsk arkitekturmuseum var rådgivende for utvelgelsen, og det ble foretatt et begrenset utvalg blant «nålevende, aktivt praktiserende arkitekter».

Digitalisering

[rediger | rediger kilde]

På 1990-tallet ble leksikoninnholdet omformet til SGML-standardisert format med tanke på fremtidig digital tilgjengeliggjøring. Dette arbeidet ble ikke sluttført.

I 2007 samlet Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design sammen alt eksisterende filmateriale og startet et prosjekt for å publisere en nettversjon av leksikonet. Daværende ABM-utvikling (nå Norsk kulturråd) gikk inn som samarbeidspartner for prosjektet.[1]

Nasjonalmuseet og Store norske leksikon gjorde et stort arbeid med datarydding og innholdsretting for å forberede nettpubliseringen. Nettpubliseringen startet i oktober 2013 på plattformen til Store norske leksikon med bind 1 og 2 (A-M).[2]. I 2015 ble de resterende bindene publisert på snl.no [3].

Tekstene fra papirverket er også tilgjengelig hos Nasjonalbibliotekets tjeneste Bokhylla. I løpet av 2012 ble Norsk kunstnerleksikon skannet og gjort digitalt tilgjengelig. Bøkene publiseres der som bildefiler, men teksten er delvis søkbar gjennom den interne søkemotoren på Nasjonalbibliotekets nettsted.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Norsk kunstnerleksikon på nett». kunstkritikk.no. 8. februar 2008. Besøkt 10. oktober 2012. 
  2. ^ Om Norsk kunstnerleksikon
  3. ^ Et helt digitalt Norsk kunstnerleksikon

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata