Lyon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 45°45′51,228″N 4°50′8,3688″Ø

Lyon
Lyon

Flagg

Våpen

LandFrankrike Frankrike
RegionAuvergne-Rhône-Alpes
DepartementRhône
StatusKommune
Areal47,87 km²
Befolkning506 615 (2014)
Bef.tetthet10 583,1 innb./km²
Høyder
 – Høyeste:
 – Laveste:

305
162
Høyde over havet170
Ordfører
(Maire)
Georges Képénékian (2017–2020)

UNESCOs verdensarv
Flag of UNESCO.svgInnskrevet ved UNESCOs 22. sesjon i 1998 som det 872. verdensarvsted
EksternUNESCO: Lyons historiske bygninger og anlegg

Lyon (utt: lijɔ̃) en by i det sydøstre Frankrike. Den er hovedstad i departementet Rhône og regionen Auvergne-Rhône-Alpes. Lyons storbyområde er med 1 648 216 innbyggere Frankrikes nest største by.

Elvene Rhône og Saône møtes sør for bydelen Presqu'île («halvøya»). Presqu'île utgjør sammen med renessansebydelen Vieux Lyon, den opprinnelige romerske bosettingen Fourvière og Croix-Rousse, kjent for sine silkeveverier, Lyons historiske sentrum. Dette området er med sine mange historiske bygninger og anlegg oppført på UNESCOs verdensarvsliste.

Organisasjonene Interpol, International Agency for Research on Cancer og selskapet Euronews har sine hovedkvarterer i Lyon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt av romerne 43 f. Kr. og fikk det keltiske navnet Lugdunum. Den ble hovedstad for den romerske provinsen Gallia Lugdenensis. To romerske keisere ble født i Lyon, Claudius og Caracalla. Viktige minnesmerker fra romertiden er det romerske teateret i Fourvièreåsen, bygd i to faser: 15 f.Kr. og på 200-tallet, med plass til 10 000; og det mindre Odeonteateret i nærheten, med 3 000 plasser. Musée gallo-romain de Fourvière ligger i nærheten av teatrene. Museets nye bygning åpnet i 1975. Amphithéâtre des Trois Gaules ble trolig bygd i år 19, og hadde både kultiske og politiske funksjoner.

På 200-tallet var kirkefaderen Ireneus av Lyon biskop av Lyon. Etter romertiden mistet byen betydning før det ble hovedsetet for kirken i Gallien (Primat des Gaules) på 1100-tallet, en posisjon den har til i dag. Katedralen i Lyon ble bygget mellom 1100-tallet og 1476.

På slutten av 1400-tallet utviklet Lyon seg til det viktigste senter for bankvesenet og handel i Frankrike, særlig silkehandelen var sentral. Bydelen Vieux Lyon ved foten av Fourvièreåsen er et godt bevart bygningsmiljø fra renessansen. Bydelen omfatter 24 hektar, og ble vernet i 1954. De tre kvartalene Saint Jean, Saint Paul og Saint Georges var på 1400- og 1500-tallet senter for henholdsvis kirken, banker og silkevevere. Den gamle bydelen har mange fornemme borgervillaer (Hôtel particulier). En av dem, Hôtel de Bullioud ble tegnet av Philibert Delorme (1512–1570).

Under den franske revolusjonen holdt byen lenge seg til Girondens parti, og da de nye makthaverne til sist tok kontroll over byen i 1793 skjedde det med betydelige ødeleggelser og henrettelse av 2 000 personer.

Lyons plassering på UNESCOs verdensarvliste skyldes byens historie og rolle gjennom flere perioder, både romertiden, middelalderen og handelskvarterene fra renessansen. I UNESCOs begrunnelse på engelsk heter det at

«Lyon fremstår som et unikt eksempel på vedvarende bykultur over mer enn to årtusener, på et sted av stor næringsmessig og strategisk betydning. Kulturelle tradisjoner fra mange steder i Europa er blitt samlet her og har gitt grobunn for et velregulert og livskraftig samfunn».

Geografi[rediger | rediger kilde]

Lyon domineres av elvene Rhône og Saône som fra nord løper gjennom byens historiske sentrum og fortsetter som Rhone helt i sør. Elvene former mellom seg en landtunge som også er en bydel, kalt Presqu'île, fransk for halvøy. I vest og nord reiser det seg to høyder som innrammer sentrum, mens en stor slette brer seg ut østover fra Rhone.

Fourvièreåsen i vest, gjerne kalt åsen som ber, preges av kirken Basilique Notre-Dame de Fourvière, en rekke klostre, erkebiskopens residens, Tour métallique formet etter modell av Eiffeltårnet i Paris og en kabelbane.

Den nordlige åsen Croix-Rousse ble kalt åsen som arbeider, en henvisning til de mange små silkeveverier som i sin tid gjorde byen kjent.

Place Bellecour finnes sentralt i bydelen Presqu'île som ligger mellom de to elvene, og er den tredje største offentlige plass i Frankrike. Den brede gågaten Rue de la République fører nordover fra Place Bellecour. Det 2. arrondissement inneholder mange av de fineste gamle bolighus i Lyon og området er kjent for de mange gamle katolske familier som holdt til her, særlig i Ainay.

Middelalderbyen Vieux Lyon ble bygget langs Saônes høyre (vestlige) bredd, under Fourvièreåsen. Sammen med Fourvièreåsen og deler av Presqu'île, samt det vesentlige av Croix-Rousse utgjør Vieux Lyon det område av Lyon som er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Øst for Rhône er et stort flatt område hvor det moderne Lyon er bygget og hvor den største delen av Lyons befolkning bor. Sentralt i området Part-Dieu reiser bygningen Tour Part-Dieu seg, populært kalt blyanten. Her finnes også en av byens to jernbanestasjoner, Lyon Part-Dieu.

Nord for dette området finnes det relativt velstående 6. arrondissement, hvor man finner Parc de la Tête d'Or, en av Europas største byparker, med den prestisjefylte videregående skolen Lycée du Parc i sør og Interpols hovedkvarter i forlengelsen av Cité International i nord.

Utsyn over Lyon fra Fourvièreåsen.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Lyon regnes som Frankrikes gastronomiske hovedstad. Den verdensberømte kokken Paul Bocuse kommer fra Lyon og driver restauranter i byen og dens omgivelser.

Brødrene Lumière vokste opp i Lyon; de regnes som oppfinnere av levende bilder, og har en viktig plass i filmhistorien.

Byens fotballag Olympique lyonnais er et av Frankrikes beste lag, og har vunnet Ligue 1 flere ganger etter 2001/02.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Antikken[rediger | rediger kilde]

Fourvière romerske teater, Odeon (Lyon) finnes på Fourvièrehøyden og Musée gallo-romain de Fourvière i Vieux Lyon. I bydelen Croix-Rousse finnes ruinene av Amphithéâtre des Trois Gaules.

Middelalderen og renessansen[rediger | rediger kilde]

Katedralen i Lyon, er en middelalderkirke med arkitektoniske elementer av det 13., 14. og 15. århundret. Den er byens hovedkirke og bispesete. Basilique Saint-Martin d'Ainay er en av de sjeldne eksempler av kirker med romansk basilikastil i Lyon.

Église Saint-Paul, er en romansk kirke fra det 12. og 13. århundret, med gotiske tilføyelser fra det 15. og 16. århundret. Likeledes er Église Saint-Bonaventure oppført i gotisk stil i det 14. og 15. århundret. Det samme gjelder Eglise Saint-Nizier som er fra det 15. århundret. Denne kirkens dør ble laget i det 16. århundret av Philibert de l'Orme.

I Vieux Lyon finnes kvarterer fra middelalderen og renessansen, med stensatte gater, butikker og restauranter. I tillegg finnes det i denne bydelen mange såkalte hôtels particuliers, slike som Hôtel de Bullioud i Rue Juiverie.

Det 17. og 18. århundret[rediger | rediger kilde]

Lyon rådhus kan ses på place des Terreaux og samme sted Musée des beaux-arts de Lyon som også omfatter chapelle Saint-Pierre. Hôtel-Dieu de Lyon er et sykehus oppført i det 17. og 18. århundre og som også har et kapell oppført i barokkstil. Temple du Change fra det 17. og 18. århundret er den tidligere børsen.

Place Bellecour er geografisk sentrum i både bydelen Presqu'île og i Lyon. Chapelle de la Trinité (1622), er den eldste barokkirken i Lyon og var del av den tidligere Ecole de la Trinité, nå Collège-lycée Ampère.

Klassiske kirker er Église Saint-Polycarpe (1665–1670) og Église Saint-Just (16. til 18. århundre).

Kirken Saint-Bruno des Chartreux (fra det 17. og 18. århundret er oppført i barokkstil, mens Église Notre Dame Saint-Vincent fra det 18. århundret er nyklassisistisk.

Det 19. århundret og den moderne byen[rediger | rediger kilde]

Utsyn over Lyon under festen Fête des Lumières

Operaen i Lyon (1831), ble renovert i 1993 av Jean Nouvel. Basilica of Notre-Dame de Fourvière, som er et vartegn for byen, ble oppført i det 19. århundret. Tour métallique de Fourvière er fra 1894.

La Mouche eller Gerland er et byområde sørøst for sentrum tegnet mellom 1914 og 1928 av Tony Garnier. Le Corbusier tegnet i 1960 klosteret Sainte Marie de La Tourette

Flyplassen Lyon-Saint Exupéry Airport (tidligere Satolas Airport) er tegnet av Guillaume Gilbert og jernbanestasjonen Gare de Lyon Saint-Exupéry av Santiago Calatrava i 1994.

Palais des congrès de Lyon eller Cité International av Renzo Piano er en gruppe bygninger fra 1998 med ulike funksjoner. Kvartalet ligger ved Rhones venstre bredd litt nord for sentrum.

Fra det 20. århundret finnes også Tour Part-Dieu, Tour Oxygène og Tour Incity

Museer[rediger | rediger kilde]

Kunstmuseet i LyonPlace des Terreaux er et av de største galleriene i Frankrike. Gallo-Roman Museum i Vieux Lyon viser en rekke kostbare gjenstander og kunstverk funnet i den romerske Lyon (Lugdunum).

Det afrianske museet er det eldste afrikanske museene i Frankrike og et av de eldste i Lyon. Centre d'histoire de la résistance et de la déportation er museet over motstandsbevegelsen og deportasjonen av jøder under den andre verdenkrigen.

Musée des Confluences er et museum for vitenskap og antropologi. under bygging. Det oppføres i sammenløpet (fransk: confluence) mellom Rhone og Saone.

La Sucrière, er et senter for samtidskunst, Musée des Tissus et des Arts Décoratifs et museum for dekorativ kunst, Musée d'art contemporain de Lyon er Lyon samtidsmuseum og Musée Gadagne, et museum over Lyons historie, plassert i Vieux Lyon.

Parker[rediger | rediger kilde]

Parc de la Tête d'Or, (norsk: Det gyldne hodets park), ligger sentralt i Lyon. Innenfor området finnes også den botaniske hagen, Jardin botanique de Lyon. Andre parker er Parc de Gerland sør i byen, Parc des hauteurs i Fourvières, Parc de Miribel-Jonage, Parc de Lacroix-Laval og Parc de Parilly.

Kjente personer født i Lyon[rediger | rediger kilde]

Den senere franske statsminister Raymond Barre var borgermester i Lyon fra 1995 til 2001.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Bilder fra byen[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]