Hopp til innhold

Lyon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lyon

Flagg

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionAuvergne-Rhône-Alpes
DepartementMétropole de Lyon
ArrondissementLyon
Kanton14 cantons
StatusKommune
Ligger vedRhône[1]
Saône[2]
Tête d'Or Lake
Oppkalt etterLugdunum
Postnummer69001
Areal47,87 km²[3]
Befolkning522 250[4] (2021)
Bef.tetthet10 909,76 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

305
162
Høyde o.h.170 meter
Nettsidewww.lyon.fr/
Kart
Lyon
45°45′32″N 4°50′29″Ø

Lyons historiske bygninger og anlegg
   UNESCOs verdensarv   
InnskrevetVed UNESCOs 22. sesjon i 1998 som det 872. verdensarvsted
ReferanseUNESCO nr. 872

Lyon (utt: lijɔ̃) en by i det sydøstre Frankrike. Den er hovedstad i departementet Rhône og regionen Auvergne-Rhône-Alpes. Lyons storbyområde er med 1 648 216 innbyggere Frankrikes nest største tettsted.

Elvene Rhône og Saône møtes sør for bydelen Presqu'île («halvøya»). Presqu'île utgjør sammen med renessansebydelen Vieux Lyon, den opprinnelige romerske bosettingen Fourvière og Croix-Rousse, kjent for sine silkeveverier, Lyons historiske sentrum. Dette området med sine mange historiske bygninger og anlegg ble i 1998 oppført på UNESCOs verdensarvsliste.[5]

Organisasjonene Interpol, International Agency for Research on Cancer og selskapet Euronews har sine hovedkvarterer i Lyon.

Byen ble grunnlagt av romerne 43 f. Kr. og fikk det keltiske navnet Lugdunum. Den ble hovedstad for den romerske provinsen Gallia Lugdenensis. To romerske keisere ble født i Lyon, Claudius og Caracalla. Viktige minnesmerker fra romertiden er det romerske teateret i Fourvièreåsen, bygd i to faser: 15 f.Kr. og på 200-tallet, med plass til 10 000; og det mindre Odeonteateret i nærheten, med 3 000 plasser. Musée gallo-romain de Fourvière ligger i nærheten av teatrene. Museets nye bygning åpnet i 1975. Amphithéâtre des Trois Gaules ble trolig bygd i år 19, og hadde både kultiske og politiske funksjoner.

På 200-tallet var kirkefaderen Ireneus av Lyon biskop av Lyon. Etter romertiden mistet byen betydning før det ble hovedsetet for kirken i Gallien (Primat des Gaules) på 1100-tallet, en posisjon den har til i dag. Katedralen i Lyon ble bygget mellom 1100-tallet og 1476.

På slutten av 1400-tallet utviklet Lyon seg til det viktigste senter for bankvesenet og handel i Frankrike, særlig silkehandelen var sentral. Bydelen Vieux Lyon ved foten av Fourvièreåsen er et godt bevart bygningsmiljø fra renessansen. Bydelen omfatter 24 hektar, og ble vernet i 1954. De tre kvartalene Saint Jean, Saint Paul og Saint Georges var på 1400- og 1500-tallet senter for henholdsvis kirken, banker og silkevevere. Den gamle bydelen har mange fornemme borgervillaer (Hôtel particulier). En av dem, Hôtel de Bullioud ble tegnet av Philibert Delorme (1512–1570).

Under den franske revolusjonen holdt byen lenge seg til Girondens parti, og da de nye makthaverne til sist tok kontroll over byen i 1793 skjedde det med betydelige ødeleggelser og henrettelse av 2 000 personer.

Lyons plassering på UNESCOs verdensarvliste skyldes byens historie og rolle gjennom flere perioder, både romertiden, middelalderen og handelskvarterene fra renessansen. I UNESCOs begrunnelse på engelsk heter det at

«Lyon fremstår som et unikt eksempel på vedvarende bykultur over mer enn to årtusener, på et sted av stor næringsmessig og strategisk betydning. Kulturelle tradisjoner fra mange steder i Europa er blitt samlet her og har gitt grobunn for et velregulert og livskraftig samfunn».

Lyon domineres av elvene Rhône og Saône som fra nord løper gjennom byens historiske sentrum og fortsetter som Rhone helt i sør. Elvene former mellom seg en landtunge som også er en bydel, kalt Presqu'île, fransk for halvøy. I vest og nord reiser det seg to høyder som innrammer sentrum, mens en stor slette brer seg ut østover fra Rhone.

Fourvièreåsen i vest, gjerne kalt åsen som ber, preges av kirken Basilique Notre-Dame de Fourvière, en rekke klostre, erkebiskopens residens, Tour métallique formet etter modell av Eiffeltårnet i Paris og en kabelbane.

Den nordlige åsen Croix-Rousse ble kalt åsen som arbeider, en henvisning til de mange små silkeveverier som i sin tid gjorde byen kjent.

Place Bellecour finnes sentralt i bydelen Presqu'île som ligger mellom de to elvene, og er den tredje største offentlige plass i Frankrike. Den brede gågaten Rue de la République fører nordover fra Place Bellecour. Det 2. arrondissement inneholder mange av de fineste gamle bolighus i Lyon og området er kjent for de mange gamle katolske familier som holdt til her, særlig i Ainay.

Middelalderbyen Vieux Lyon ble bygget langs Saônes høyre (vestlige) bredd, under Fourvièreåsen. Sammen med Fourvièreåsen og deler av Presqu'île, samt det vesentlige av Croix-Rousse utgjør Vieux Lyon det område av Lyon som er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Øst for Rhône er et stort flatt område hvor det moderne Lyon er bygget og hvor den største delen av Lyons befolkning bor. Sentralt i området Part-Dieu reiser bygningen Tour Part-Dieu seg, populært kalt blyanten. Her finnes også en av byens to jernbanestasjoner, Lyon Part-Dieu.

Nord for dette området finnes det relativt velstående 6. arrondissement, hvor man finner Parc de la Tête d'Or, en av Europas største byparker, med den prestisjefylte videregående skolen Lycée du Parc i sør og Interpols hovedkvarter i forlengelsen av Cité International i nord.

Utsyn over Lyon fra Fourvièreåsen.
Fra utstillingsvindu i Théâtre du Guignol de Lyon i Quartier Saint Jean: teaterdukken Guignol til venstre, teaterdukke som forestiller Paul Bocuse til høyre. Fotograf: Arnaud25 (2014).
Maison de Guignol (Guignols hus) på Place de la Trinité i Lyon. Fotograf: Gonedelyon (2008).
Utsikt fra Musée des Confluences ytterst på Presque ile, mot sammenløpet av de to elvene Rhone og Saone. Fotograf: ArkiClem (2015).

Gastronomi

[rediger | rediger kilde]

Lyon regnes som Frankrikes gastronomiske hovedstad. Den verdensberømte kokken Paul Bocuse (1926-2018) kom fra Lyon, og drev restauranter i Lyon og omegn.

Filmhistorie

[rediger | rediger kilde]

Brødrene Lumière vokste opp i Lyon; de regnes som oppfinnere av levende bilder, og har en viktig plass i filmhistorien.

Dukketeater

[rediger | rediger kilde]

Teaterdukken Guignol og den tilhørende dukketeatertradisjonen ble skapt i Lyon av den arbeidsløse silkeveveren Laurent Mourguet. Man regner 1808 som året da Guignol-dukken første gang ble tatt i bruk av Mourguet; han hadde inntil da spilt dukketeater etter italiensk forelegg.

Operaen i Lyon stod ferdig i 1831, og ble renovert i 1993.

Andre severdigheter

[rediger | rediger kilde]

Fra antikken

[rediger | rediger kilde]
Fourvière romerske teater

Fourvière romerske teater, Odeon (Lyon) finnes på Fourvièrehøyden og Musée gallo-romain de Fourvière i Vieux Lyon. I bydelen Croix-Rousse finnes ruinene av Amphithéâtre des Trois Gaules.

Fra middelalderen og renessansen

[rediger | rediger kilde]
Katedralen i Lyon

Katedralen i Lyon er en middelalderkirke med arkitektoniske elementer fra det 13., 14. og 15. århundret. Den er byens hovedkirke og bispesete. Basilique Saint-Martin d'Ainay er en av de få kirkene i Lyon som er bygget som en basilika i romansk stil.

Église Saint-Paul er en romansk kirke fra det 12. og 13. århundret, med gotiske tilføyelser fra det 15. og 16. århundret. En annen kirke oppført i gotisk stil er Église Saint-Bonaventure fra det 14. og 15. århundret. Også Eglise Saint-Nizier fra det 15. århundret er et gotisk kirkebygg, med en kirkedør som ble laget i det 16. århundret av Philibert de l'Orme.

I Vieux Lyon finnes kvartaler fra middelalderen og renessansen, med stensatte gater, butikker og restauranter. I tillegg finnes det i denne bydelen mange såkalte hôtels particuliers, eksempelvis Hôtel de Bullioud i Rue Juiverie.

Fra det 17. og 18. århundret

[rediger | rediger kilde]
Frédéric Auguste Bartholdi: Fontene på place des Terreaux

Lyon rådhus kan ses på place des Terreaux. Der ligger også Musée des beaux-arts de Lyon, som også omfatter kirken Chapelle Saint-Pierre. Hôtel-Dieu de Lyon er et sykehus oppført i det 17. og 18. århundre; sykehuset har et kapell oppført i barokkstil. Temple du Change fra det 17. og 18. århundret er den tidligere børsen.

Place Bellecour er geografisk sentrum både i bydelen Presqu'île og i Lyon. Chapelle de la Trinité (1622) er den eldste barokkirken i Lyon, og var en del av skoleanlegget som tidligere het Ecole de la Trinité, og nå huser Collège-lycée Ampère.

Klassiske kirker er Église Saint-Polycarpe (1665–1670) og Église Saint-Just (16. til 18. århundre).

Kirken Saint-Bruno des Chartreux ble bygget i det 17. og 18. århundre, og er oppført i barokkstil. Église Notre Dame Saint-Vincent fra det 18. århundret er oppført i nyklassisistisk stil.

Fra det 19. århundret og senere

[rediger | rediger kilde]
Utsyn over Lyon under festen Fête des Lumières

Operaen i Lyon stod ferdig i 1831 og ble renovert i 1993 av Jean Nouvel. Basilica of Notre-Dame de Fourvière, som er et av byens kjennemerker, ble oppført i det 19. århundret. Tour métallique de Fourvière er fra 1894.

La Mouche, eller Gerland, er et byområde sørøst for sentrum som ble tegnet mellom 1914 og 1928 av Tony Garnier. Le Corbusier tegnet i 1960 klosteret Sainte Marie de La Tourette

Flyplassen Lyon-Saint Exupéry Airport (tidligere Satolas Airport) er tegnet av Guillaume Gilbert, og jernbanestasjonen Gare de Lyon Saint-Exupéry av Santiago Calatrava i 1994.

Palais des congrès de Lyon, også kalt Cité International, av en gruppe bygninger tegnet av arkitekten Renzo Piano. Dette anlegget stod ferdig i 1998 og rommer ulike funksjoner. Kvartalet ligger ved Rhones venstre bredd litt nord for sentrum.

Av øvrige severdigheter fra det 20. århundret kan nevnes Tour Part-Dieu, Tour Oxygène og Tour Incity.

Sjøen i Parc de la Tête d'Or.

Parc de la Tête d'Or (norsk: Det gyldne hodets park) ligger sentralt i Lyon. Innenfor dette området finnes også den botaniske hagen, Jardin botanique de Lyon. Andre parker i byen er Parc de Gerland sør i byen, Parc des hauteurs i Fourvières, Parc de Miribel-Jonage, Parc de Lacroix-Laval og Parc de Parilly.

Byens fotballag Olympique lyonnais er et av Frankrikes beste lag, og har vunnet Ligue 1 flere ganger etter 2001/2002.

Kjente personer født i Lyon

[rediger | rediger kilde]

Den senere franske statsminister Raymond Barre var borgermester i Lyon fra 1995 til 2001.

Utdanning

[rediger | rediger kilde]

Bilder fra byen

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Sandre, www.sandre.eaufrance.fr[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Sandre, www.sandre.eaufrance.fr[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ répertoire géographique des communes, Institut national de l'information géographique et forestière, Wikidata Q20894925, https://geoservices.ign.fr/documentation/diffusion/index.html 
  4. ^ (på fr) Populations légales 2021, INSEE, 28. desember 2023, Wikidata Q124036546, https://www.insee.fr/fr/statistiques/7728826 
  5. ^ «Vingt ans ! / Expositions temporaires / Expositions / Histoire - Musée d'Histoire de Lyon». www.gadagne.musees.lyon.fr (fransk). Besøkt 27. oktober 2018. «En 2018, Lyon fête la prestigieuse inscription de son site historique à l’inventaire du patrimoine mondial de l’Unesco.» 
  6. ^ «visit the museum | Musée des Confluences». www.museedesconfluences.fr (fransk). Besøkt 20. september 2018. 
  7. ^ 2008. «Accueil - musées Gadagne – Lyon». www.gadagne.musees.lyon.fr (fransk). Besøkt 27. oktober 2018. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]