Liste over broer i Norge etter lengde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Liste over broer i Norge etter lengde omfatter broer i Norge med lengde (full lengde over sjø eller land) på minst 400 meter.

Broer i Norge[rediger | rediger kilde]

I alt er det i Norge ca. 16 700 broer på riks- og fylkesveiene og nesten 6000 broer på kommunale veier.[1] Med noen unntak har de fleste av de lengste broene i landet blitt bygd etter 1970. Fergestrekninger over sund og fjorder er i stor grad blitt erstattet av broer. Siden tidlig på 1980-tallet har imidlertid undersjøiske tunneler flere ganger blitt valgt til fordel for broer ved kryssinger av fjorder og sund.

De norske broene med de lengste brospennene er bygget som hengebroer og skråkabelbroer. Landets lengste bro, Drammensbrua, er en kassebro. Vi har også to lange flytebroer i Norge: Nordhordlandsbrua (delvis flytebro og skråkabelbro) og Bergsøysundbrua. Lengden på brospenn har økt etter hvert som brobyggeteknikken er blitt bedre. Et stort antall av de norske broene er fritt frambygg-broer.

Mange av broene er blitt finansiert med bompenger. Dette gjelder blant annet Nye Svinesundsbroen, Askøybrua, Nordhordlandsbrua, Helgelandsbrua, Vesterålsbruene Hadselbrua, Sortlandsbrua og Andøybrua, Gjemnessundbrua og Bergsøysundbrua (Krifast), Stordabrua og Bømlabrua (Trekantsambandet) og Osterøybrua.

Lengste hengebrospenn[2]
Bro Lengde (m)
Hardangerbrua 1310
Askøybrua 850
Stordabrua 677
Gjemnessundbrua 623
Bømlabrua 577

Liste over veibroer på minst 400 meter[rediger | rediger kilde]

Listen kan sorteres for hver av kolonnene, altså etter navn, lengde, største spenn, åpningsår, veinummer, fylke eller kommune.

Navn Lengde (m) Største
spenn (m)
Åpnet Vei Fylke Kommune Bilde
Drammensbrua 1892 3&501&60&60 1975/2006 Riksvei E 18.svg Buskerud Drammen Drammensbrua
Nordhordlandsbrua 1614 3&502&172&172 1994 Riksvei E 39.svg Hordaland Bergen, Meland Nordhordlandsbrua
Sandesundbrua 1528/1521 3&502&139&139 1978/2008 Riksvei E 6.svg Østfold Fredrikstad, Sarpsborg Sandesundbrua
Mjøsbrua 1421 3&501&69&69 1985 Riksvei E 6.svg Hedmark/Oppland Ringsaker, Gjøvik Mjøsbrua
Hardangerbrua 1380 3&503&1310&1 310 2013 Riksvei 7.svg/ Riksvei 13.svg Hordaland Ulvik og Ullensvang Hardangerbrua
Tresfjordbrua 1290 3&502&160&160 2015 Riksvei E 136.svg Møre og Romsdal Vestnes Tresfjordbrua bygges
Gjemnessundbrua 1257 3&502&623&623 1992 Riksvei E 39.svg Møre og Romsdal Gjemnes Gjemnessundbrua
Sotrabrua 1236 3&502&468&468 1971 Riksvei 555.svg Hordaland Bergen, Fjell Sotrabrua
Måløybrua 1224 3&502&125&125 1973 Riksvei 15.svg Sogn og Fjordane Vågsøy Måløybrua
Sandnessundbrua 1220 3&502&150&150 1973 862 Troms Tromsø Sandnessundbrua
Gisundbrua 1147 3&502&143&143 1972 86 Troms Lenvik Gisundbrua
Stordabrua 1077 3&502&677&677 2000 Riksvei E 39.svg Hordaland Stord Stordabrua
Stavanger bybru 1067 3&502&185&185 1978 Fv435 Rogaland Stavanger Stavanger bybru
Helgelandsbrua 1065 3&502&425&425 1991 17 Nordland Alstahaug, Leirfjord Helgelandsbrua
Osterøybrua 1065 3&502&595&595 1997 566 Hordaland Bergen, Osterøy Osterøybrua
Askøybrua 1057 3&502&850&850 1992 562 Hordaland Askøy, Bergen Askøybrua
Tromsøbrua 1016 3&501&80&80 1960 862 Troms Tromsø Tromsøbrua
Hadselbrua 1011 3&502&150&150 1978 82 Nordland Hadsel Hadselbrua
Skarnsundbrua 1010 3&502&530&530 1991 755 Nord-Trøndelag Inderøy Skarnsundbrua
Tjeldsundbrua 1007 3&502&290&290 1967 Riksvei E 10.svg Troms Harstad, Skånland Tjeldsundbrua
Bømlabrua 998 3&502&577&577 2001 542 Hordaland Bømlo, Stord Bømlabrua
Sortlandsbrua 948 3&502&150&150 1975 82 Nordland Sortland Sortlandsbrua
Bergsøysundbrua 931 3&502&106&106 1992 Riksvei E 39.svg/ Riksvei 70.svg Møre og Romsdal Gjemnes, Tingvoll Bergsøysundbrua
Sykkylvsbrua 860 3&501&60&60 2000 Fv71 Møre og Romsdal Sykkylven Sykkylvsbrua
Mjøsundbrua 840 3&502&185&185 1994 848 Troms Ibestad, Salangen Mjøsundbrua
Gimsøystraumen bru 839 3&502&148&148 1981 Riksvei E 10.svg Nordland Vågan Gimsøystraumen bru
Fredrikstadbrua 824 3&502&196&196 1957 Riksvei 110.svg Østfold Fredrikstad Fredrikstadbrua
Vingnesbrua 816 3&501&67&67 1934 Kv Oppland Lillehammer Vingnesbrua
Skattørsundet bru 804 3&501&32&32 1971 866 Troms Skjervøy Skattørsundet bru 1.jpg
Saltstraumen bru 768 3&502&160&160 1978 17 Nordland Bodø Saltstraumen bru
Rombaksbrua 765 3&502&325&325 1964 Riksvei E 6.svg Nordland Narvik Rombaksbrua
Andøybrua 750 3&502&110&110 1974 82 Nordland Andøy Andøybrua
Kvalsundbrua 741 3&502&525&525 1977 Riksvei 94.svg Finnmark Kvalsund Kvalsundbrua
Gulli bru 741 3&501&44&44 2014 Riksvei E 16.svg Hedmark Kongsvinger og Sør-Odal
Skjomen bru 711 3&502&525&525 1972 Riksvei E 6.svg Nordland Narvik Skjomen bru
Raftsundbrua 711 3&502&298&298 1998 Riksvei E 10.svg Nordland Hadsel Raftsundbrua
Nye Svinesundbrua 3&502&704&704
≈350 m i Norge
3&502&247&247 2005 Riksvei E 6.svg Østfold/Sverige Halden Nye Svinesundbrua
Nærøysund bru 701 3&502&325&325 1981 770 Nord-Trøndelag Nærøy, Vikna Nærøysund bru
Karmsund bru 691 3&502&184&184 1955 47 Rogaland Karmøy Karmsund bru
Vesterbrua 679 3&501&46&46 1980 Riksvei E 18.svg Vest-Agder Kristiansand Vesterbrua
Breviksbrua 677 3&502&272&272 1962 354 Telemark Bamble, Porsgrunn Breviksbrua
Tverlandsbrua 670 3&502&180&180 2013 Riksvei 80.svg Nordland Bodø
Nye Varoddbrua 663 3&502&260&260 1994 Riksvei E 18.svg Vest-Agder Kristiansand Gamle Varoddbrua nærmest har østlig kjøreretning, Nye Varoddbrua til høyre har vestlig.
Kjellingstraumen bru 662 3&502&260&260 1975 17 Nordland Gildeskål Kjellingstraumen bru
Lysefjordbrua 640 3&502&446&446 1997 Riksvei 13.svg Rogaland Forsand Lysefjordbrua
Kråkvågbrua 630 3&501&50&50 2003 Privat Sør-Trøndelag Ørland Kråkvågbrua
Helland bru 624/617 3&501&68&68 2001 Riksvei E 18.svg Vestfold Re Helland bru
Hagelsundbrua 623 3&502&250&250 1982 Riksvei E 39.svg Hordaland Lindås, Meland Hagelsundbrua
Dalsfjordbrua 619 3&502&523&523 2013 609 Sogn og Fjordane Askvoll og Fjaler Dalsfjordbrua
Gamle Varoddbrua 618 3&502&337&337 1956 Riksvei E 18.svg Vest-Agder Kristiansand Gamle Varoddbrua nærmest har østlig kjøreretning, Nye Varoddbrua til høyre har vestlig.
Grenlandsbrua 608 3&502&305&305 1996 Riksvei E 18.svg Telemark Bamble, Porsgrunn Grenlandsbrua
Langset bru 598 3&502&102&102 1959 177 Akershus Eidsvoll Langset bru
Fetsund bru 595 3&501&90&90 1959 Riksvei 22.svg Akershus Fet
Marøybrua 590 3&502&120&120 1978 770 Nord-Trøndelag Nærøy
Rongesundet bru 584 3&502&163&163 1986 561 Hordaland Øygarden Rongesundet Bridge.JPG
Sandsfjordbrua 580 3&502&290&290 2015 46 Rogaland Suldal
Dyrøybrua 570 3&502&220&220 1994 Fv212 Troms Dyrøy Dyrøybrua
Fedafjorden bru 566 3&502&331&331 2006 Riksvei E 39.svg/ 465 Vest-Agder Kvinesdal Fedafjorden bru
Bolsøybrua 555 3&501&55&55 1991 64 Møre og Romsdal Molde Bolsøybrua
Giskebrua 552 3&501&52&52 1987 Riksvei 658.svg Møre og Romsdal Giske Giskebrua
Kjerringstraumen bru 3&502&551&551 3&502&200&200 1969 Riksvei E 6.svg Nordland Ballangen Kjerringstraumen bru
Brønnøysundbrua 550 3&502&110&110 1979 Fv54 Nordland Brønnøy Brønnøysundbrua
Imarsundbrua 550 3&502&120&120 2007 680 Møre og Romsdal Aure
Engeløybrua (høybru) 3&502&548&548 3&502&110&110 1978 835 Nordland Steigen Engeløybrua
Herøybrua 544 3&502&170&170 1976 654 Møre og Romsdal Herøy i Møre og Romsdal Herøybrua
Lillehammer bru 543 3&501&54&54 1984 Riksvei E 6.svg Oppland Lillehammer lillehammer bru
Sundøybrua 538 3&502&298&298 2003 Fv220 Nordland Leirfjord Sundøybrua
Minnesund bru 532 3&501&80&80 1993 Riksvei E 6.svg Akershus Eidsvoll Minnesund bru
Stokkøybrua 525 3&502&206&206 2000 723 Sør-Trøndelag Åfjord Stokkøybrua
Nylandsveien sør bru 525 3&501&20&20 1967 Riksvei 162.svg Oslo Oslo Nylandsveien sør bru over Schweigaards gate
Sommarøybrua 522 3&502&120&120 1978? Fv55 Troms Tromsø Sommarøybrua
Veidnesbrua 520 3&501&80&80 1999 Riksvei E 69.svg Finnmark Nordkapp Veidnesbrua
Aursundbrua 486 3&502&159&159 1995 680 Møre og Romsdal Aure Aursundbrua
Årnes bru 480 1963 177 Akershus Nes
Stolmabrua 467 3&502&301&301 1998 Fv151 Hordaland Austevoll Stolmabrua01-edit.JPG
Vrengen bro 465 3&502&171&171 1981 308 Vestfold Nøtterøy, Tjøme Vrengen bro
Dolmsundbrua 462 3&502&190&190 2016 714 Sør-Trøndelag Hitra
Nye Puddefjordsbroen 461 3&502&150&150 1999 Riksvei 555.svg Hordaland Bergen Puddefjordsbroen
Frednesbrua 461 3&501&60&60 1995 354 Telemark Porsgrunn Frednesbrua
Hundvåkøybrua 460 3&502&233&233 2007 546 Hordaland Austevoll
Sandvika bru 458 3&501&24&24 Riksvei E 18.svg Akershus Bærum
Strømsøbrua 454 1966 Riksvei 282.svg Buskerud Drammen
Sørstraumen bru 440 3&502&120&120 1980 Riksvei E 6.svg Troms Kvænangen Sørstraumen bru
Storholmenbrua 439 3&502&172&172 2007 546 Hordaland Austevoll
Gamle Puddefjordsbroen 436 3&502&150&150 1956 Riksvei 555.svg Hordaland Bergen Puddefjordsbroen
Lokkaren bru 435 3&502&225&225 1977 767 Nord-Trøndelag Namsos
Nerlandsøybrua 430 1968 Fv20 Møre og Romsdal Herøy i Møre og Romsdal Nerlandsøybrua
Rundebrua 428 1982 Fv18 Møre og Romsdal Herøy i Møre og Romsdal Rundebrua
Kvalsaukan bru 425 1974 82 Nordland Sortland Kvalsaukan bru
Gamle Svinesundbrua 420
≈180 m i Norge
3&502&155&155 1946 118 Østfold/Sverige Halden Gamle Svinesundbrua
Støvset bru 420 3&502&220&220 1993 812 Nordland Bodø Støvset bru
Ognasundbrua 420 1991 Riksvei E 39.svg Rogaland Bokn Ognasundbrua
Hølendalen bruer 416 3&502&128&128 1996 Riksvei E 6.svg Akershus Vestby Hølendalen bruer
Straumsundbrua 412 3&502&146&146 1991 Riksvei E 39.svg/ Riksvei 70.svg Møre og Romsdal Tingvoll Straumsundbrua
Sørsundbrua 408 3&502&100&100 1963 Fv420 Møre og Romsdal Kristiansund Sørsundbrua
Eiksundbrua 405 3&502&132&132 2005 653 Møre og Romsdal Ulstein Eiksundbrua
Fosnstraumbrua 404 1989 565 Hordaland Austrheim, Radøy
Kroppanbrua 402 1975/1990 Riksvei E 6.svg Sør-Trøndelag Trondheim
Norddalsfjordbrua 401 3&502&231&231 1987 614 Sogn og Fjordane Flora
Tromøybrua 400 3&502&240&240 1961 409 Aust-Agder Arendal Tromøybrua
Vassåsbrua 400 3&502&160&160 1980 Fv1 Nordland Bindal
Melhusbrua 400 2003 708 Sør-Trøndelag Melhus Melhusbrua

Liste over jernbanebroer på minst 400 meter[rediger | rediger kilde]

Listen kan være ufullstendig

Listen kan sorteres for hver av kolonnene, altså etter navn, lengde, største spenn, åpningsår, jernbane, fylke eller kommune.

Navn Lengde (m) Største spenn (m) Åpnet Jernbane Fylke Kommune Bilde
Nye Holmenbrua 453 1996 Drammenbanen Buskerud Drammen
Gamle Holmenbrua 451 1930 Drammenbanen Buskerud Drammen
Fetsund bru 420 60 1919 Kongsvingerbanen Akershus Fet
Hølendalen bruer 416 3&502&128&128 1996 Østfoldbanen Akershus Vestby Hølendalen bruer

Liste over veibroer under bygging[rediger | rediger kilde]

Navn Lengde (m) Største
spenn (m)
Åpner Vei Fylke Kommune Bilde
Hålogalandsbrua 1533 3&503&1145&1 145 2018 Riksvei E 6.svg Nordland Narvik
Farrisbrua 570 3&502&120&120 2017 Riksvei E 18.svg Vestfold Larvik

Kilder[rediger | rediger kilde]

Listen over veibroer er basert på en liste samlet av Eugenio A. Merzagora, publisert på Gunnar Lotsbergs «The World's Longest Tunnel Page».
Opplysninger om broene er hentet fra flere forskjellige kilder, blant annet boka Våre bruer av Johan Brun (ISBN 82-496-0760-0).

  1. ^ Vegen og Vi: – Trygg på brusikkerheten[død lenke] (nr. 12/2007, 23. august 2007, s. 10-11)
  2. ^ Monsrud, Jan (2009). Transport i Norge. Oslo: SSB. ISBN 9788253775319. 

Se også[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]