Lysefjordbrua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lysefjordbrua
Lysefjordbrua sett fra Uburen. Litt utenfor venstre kant av bildet er krysningspunktet mellom Lysefjorden og Høgsfjorden
TypeHengebro
StedSandnes
Åpnetdesember 1997
StrekningFylkesvei 4630
Lengde640 meter
Høyde102 meter
Fri høyde50 meter
Største spenn446 meter
Bredde12,3 meter
KrysserLysefjorden
Materialestål, betong
Kart
Lysefjordbrua
58°55′29″N 6°05′51″Ø

Lysefjordbrua er ei tradisjonell hengebru over Lysefjorden i Strand og Sandnes kommuner. Brua ble åpnet i desember 1997 og er 640 meter lang. Hovedspennet er på 446 meter og har sidespenn på til sammen 193 meter. Seilingshøyden er 50 meter. Tårnene på hver side av fjorden er 107 meter høye. Den ene enden av brua står på Giskalineset på Forsand-siden av fjorden og den andre enden kobler broen rett inn på riksvei 13/Ryfylkevegen.

Lysefjordbrua har bedret samferselen i området ved å knytte Forsand og Strand kommune sammen. Innbyggerne i Forsand er ikke lenger avhengige av ferje for å komme til nærmeste by som er Jørpeland. Etter åpningen av brua ble også ferjeavgangene på Høgsfjordsambandet hyppigere med avganger hver halvtime ettersom ferjen kun går mellom kaiene på Oanes og Lauvik og ikke innom kaien på Forsand. Dette har gjort at reisetiden og muligheten for å reise til Sandnes også ble bedret.

I 1999 fikk brua prisen Vakre vegers pris av Vegdirektoratet. Prisen legger mellom annet vekt på de estetiske sidene med veger som får tildelt prisen. Begrunnelsen for at Lysefjordbrua vant var at brua ikke gjorde store naturinngrep i de krevende omgivelsene. Juryen synes den er vakker både på avstand og på nært hold.

Det er i flere rapporter blitt omtalt brudd i bærekablene som går mellom de to tårnene. Etter 9 år (i 2006) hadde det blitt oppdaget over 1000 brudd. Det er ikke uvanlig med brudd, men så mange vil redusere levetiden til brua. Statens vegvesen gikk til sak mot det østerrikske firmaet Austria Draht som hadde levert kablene.[1] Statens vegvesen vant både i Oslo tingrett og i Gulating lagmannsrett med krav om 15 millioner kroner i erstatning fra produsenten.[2] Til tross for bruddene er ikke brua farlig.

Brua har også fått kritikk for andre deler. I koblingene mellom sidespennene og hovedspennet er det store humper som ble kritisert i 2006. Saken var oppe flere ganger i Forsand kommunestyre uten særlig resultat. I sommerferien 2006 ble det enda verre da de midlertidige overlappingene ble dratt utover kjørebanene. Overgangene ble midlertidig reparert i slutten av juli 2006.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Lysefjordbrua 8. august 2004 sett fra MF «Høgsfjord» midtveis mellom Lauvik og Oanes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK.no – Distriksnyheter fra Rogaland – Kablene sprekker på Lysefjordbrua
  2. ^ NRK.no – Distriksnyheter fra Rogaland – Vant andre runder
  3. ^ Strandbuen – Nr. 54 – Torsdag 27. juli 2006 (for hele avsnittet)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]