Bindal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 65°5′16″N 12°22′35″Ø

Bindal

Våpen

Kart over Bindal

Land Norge Norge
Fylke Nordland
Status Kommune
Adm. senter Terråk
Areal
 – Totalt:
 – Land:
 – Vann:

3&503&1264.25&1 264,25 km²
3&503&1195.15&1 195,15 km²
3&501&69.1&69,1 km²
Befolkning 3&503&1 473&1 473[a]
Kommunenr. 1811
Målform Bokmål
Høyeste topp Tjeldviktinden (1088,1 moh.)[1]
Internettside www.bindal.kommune.no
Politikk
Ordfører Britt Helstad (Ap) (2015)
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Bindal

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2017)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 

Bindal er en kommune på Helgeland i Nordland. Kommunen ligger helt sør i fylket og grenser til Nord-Trøndelag. Den grenser i nord mot Sømna og Brønnøy, i øst mot Grane, i øst og sørøst mot Namsskogan, i sør mot Høylandet og Nærøy, og i vest mot Leka.

Opprinnelig tilhørte Bindal Namdalen og Trøndelag og talemålet i Bindal regnes fortsatt som et trøndermål. I 1658 ble imidlertid Trondheim len avstått til Sverige – og en endret da (uvitende for svenskene) lensgrensen slik at iallfall den nordlige delen av Bindal kunne reddes for Danmark-Norge. Selv om Trondheims len ble gitt tilbake til Danmark-Norge allerede i 1660, så ble den nye lensgrensen (fra 1661 amtsgrensen) stående.

Ved opprettelsen av kommunene den 1. januar 1838 måtte Bindal prestegjeld deles i to kommuner (Nordbindalen og Sørbindalen), siden de to delene lå i hvert sitt amt (fylke). Dette var imidlertid en dårlig løsning, og i 1852 ble amtsgrensen flyttet sørover slik at hele Bindal prestegjeld ble liggende i Nordland amt. De to kommunene ble deretter slått sammen til én.

Senere grenseendringer: Kretsen Lande-Tosbotn ble overført fra Bindal til Brønnøy den 1. januar 1964.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kommunen strekker seg fra kysten og et godt stykke innover i fjellområdene mot Majavatn. Det høyeste fjellet i kommunen er Tjeldviktinden, men det mest kjente og nest høyeste er Heilhornet.[1]

Berggrunnen består av den såkalte Bindal-granitten som er en grovt porfyrisk granitt som har intrudert prekambriske gneiser og overliggende sedimentære kaledonider. På vestsiden har intrusjonen veltet kaledonidene over til inversjon. Kaledonidene er en fortsettelse av skyvedekkene i Grongfeltet.[2]

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Viktige næringsveier er akvakultur, jord- og skogbruk samt samisk reindrift.

Den største bedriften i kommunen var dørprodusenten Bindalsbruket, som var en av de største dørprodusentene i Norge med ca. 130 ansatte. Bindalsbruket var en del av Trenorgruppen. Bindalsbruket ble erklært konkurs i 2013.

Per 2015 er flere bedrifter i gang med ny drift på tomta etter Bindalsbruket som har fått navnet Bindalsbruket Næringspark. Det første firmaet som tok plass på Bindalsbruket i 2015 var NorseAqua og iløpet av 2015-16 vil flere firmaer ta plass inne i bygget.

Det har vært gulleting i Bindal. Bindal Gruver AS, eid 100 prosent av svenske Gexco AB, gjennomførte prøveboringer i Bogdalen i 2005-2006. Der er det anslått å være 15 tonn gull i fjellet. Et gjennomsnitt på 3-5 g gull per tonn stein regnes som tilstrekkelig for regulær drift.

Kolsvik kraftverk ligger i kommunen, og gir gode kraftinntekter.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Bindal kommunes tusenårssted er Kjelleidet, et naturskjønt område geografisk sentralt i kommunen. Det ligger to gamle båtdrag i området, noe som har gjort det mulig å ferdes med båt på en sikker måte over Kjelleidet. Man slapp da den værutsatte lange vegen rundt nordsiden av Bindalshalvøya.

Valget av tusenårssted ble markert med en tilstelning i juni i 2000, da det ble oppført et nyskrevet utendørs teaterstykke der, som gav glimt fra livet i kommunen i syv forskjellige tablåer gjennom historien.

Det ble plantet tusenårstrær ved kommunens daværende fem skoler og ved tusenårsstedet.

Båtbyggertradisjoner[rediger | rediger kilde]

Bindal har lange båtbyggertradisjoner og det bygges fortsatt Nordlandsbåter rundt om i kommunen, både store båter og små modellbåter. Det tar 1 – 2 uker å få ferdig en modellfæring. Hvis båtbyggeren var god, tok det omtrent like lang tid å bli ferdig med en færing i full størrelse. Det arrangeres regatta for Nordlandsbåter i kommunen. Regattaen arrangeres hvert år i kommunesenteret Terråk. Regattaen arrangeres siste helg i juni, og i 2008 var det 30-årsjubileum for Nordlandsbåtregattaen.

Annet[rediger | rediger kilde]

Åbjøravassdraget som renner gjennom Åbygda har vært en av Nordlands beste sjøørret- og lakseelver. Dessverre har kraftutbyggingen i vassdraget ødelagt reproduksjonen i elva på grunn av liten vannføring og høy vanntemperatur. Dette har bl.a. medført at fiskesykdommen PKD har rammet elva. PKD dreper yngel når vanntemperaturen blir for høy. Situasjonen har medført en sterk nedgang i antall fiskere som oppsøker elva, og har dermed også gått ut over inntektsgrunnlaget for grunneiere og handelsstand. Det arbeides for å få kraftutbyggeren til å øke vannføringen og dermed senke vanntemperatuen.

Bindal er den kommunen i Norge med høyest andel medlemmer i Den norske kirke med 95,4 % (2013), ifølge Statistikkbanken i SSB.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kjente bindalinger[rediger | rediger kilde]

Idrett i Bindal[rediger | rediger kilde]

 • Terråk/Åbygda Fotballklubb
 • Terråk I.L.
 • Indre Bindal Skytterlag
 • Heilhornet Skytterlag
 • Kjella I.L.
 • Kula I.L.
 • Åbygda I.L.
 • Bindal Fotball
 • Bindal sykleklubb
 • Bindalseidet Bridgeklubb
 • Dartklubben på Holm

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b «Høyeste fjelltopp i hver kommune». Kartverket. Besøkt 27. juni 2017. 
 2. ^ Christoffer Oftedahl: Norges geologi. Tapir. 2. utg. 1981. ISBN 82-519-0446-3