Hopp til innhold

Sandesund bru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen er om Sandesund bru i Østfold. For informasjon om Sandnessundbrua i Troms, se Sandnessundbrua.
Sandesund bru
Brua sett fra vest (Alvim). Bildet er tatt før byggingen av sørgående brukar var påbegynt.
TypeFritt frambygg-bro
Åpnet1978/2008
Strekning
Lengde1 528/1 521 m
Fri høyde30 m
Største spenn139 m
KrysserGlomma
Kart
Sandesund bru
59°16′13″N 11°05′45″Ø

Sandesund bru eller Sannesundbrua er, med sin totale lengde på 1 528 meter, Norges fjerde lengste bru. Brua strekker seg fra Alvim i Sarpsborg kommune til Årum i Fredrikstad kommune. Kommunegrensen går omtrent midt på brua. Seilingshøyden er omtrent 30 meter. Brua krysser Glomma og er egentlig to bruer med to filer i hver sin retning. Parallelt med brua går det en gang- og sykkelbru[1], som er en del av Glommastien. Brua er en del av den viktige hovedveien Europavei 6, men benyttes også mye til lokaltrafikk, ettersom kapasiteten på den nærstående Sarpebrua ofte er sprengt. Dessuten er det den raskeste veien for mange på begge sider.


2-felts Sandesund bru[rediger | rediger kilde]

Sandesund bru ble en del av i Østfold i 1978, da den sto ferdigbygget. Den hadde da to kjørefelt.

Da brua ble bygget i perioden 19701978 var det en forutsetning at den skulle få 4-felt for at den skulle bli bygget, men på grunn av finansieringssituasjonen ble det besluttet å bygge kun 2-felt. Det antas at oljekrisen som oppstod i 1970-årene kan ha hatt en innflytelse på denne avgjørelsen.

Sandesund bru inndelt i fire brudeler[rediger | rediger kilde]

Brua har 48 spenn og er inndelt i brudeler:

  • Viadukt sør har en totallengde på 414 m. Landkar i sør samt de to nærmeste søyleaksene er fundamentert direkte på fjell. Overbygningen har form som et kassetverrsnitt.
  • Brua over Glomma har en totallengde på 449 m og hovedspenn 139 m. De tre pilarene lengst nord er fundamentert med borede betongpeler til fjell, i øvrige akser er det fundamentert med såle direkte på fjell. Spennet over Glomma er bygd som «fritt frambygg ». Overbygningen har form som et kassetverrsnitt.
  • Brua over Torsbekkdalen har en totallengde på 389,5 m og hovedspenn 99 m. De tre pilarene lengst nord er fundamentert med såle direkte på fjell. Øvrige fundamenter er fundamentet med peler til fjell. Hovedspennet er bygd som «fritt-frambygg».
  • Viadukt nord har en totallengde på 275,5 m. Fundamenteringen er en kombinasjon av rammede betongpeler og borede betongpeler til fjell. Overbygningen er form av en plate.

4-feltsbru Sandesund bru[rediger | rediger kilde]

I 2005 begynte byggingen av en «kopi» av den gamle brua, som ble bygget parallelt med den gamle. Den er 1 521 m lang.[2] Dette var et ledd i utbyggingen mot 4-felts vei fra Oslo til Gøteborg. Denne utbyggingen var også en del av den bompengefinansierte utbyggingen av E6 gjennom Østfold.

16. mai 2008 ble den nye brua åpnet for trafikk. Samtidig ble den gamle brua stengt, og rehabilitert før Sandesund bru åpnet for 4-feltstrafikk i november 2008. Åpningsseremonien for parsellen inkludert Sandesund bru skjedde i Eidet veitunnel om ettermiddagen 24. november og parsellen var klar for kjøring den 27. november.

Bilder fra byggingen av den nye Sandesund bru[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Google Streetview
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 24. desember 2005. Besøkt 13. september 2005. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]