Osterøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°31′27″N 5°30′19″Ø

Osterøy
Osterøy

Våpen

Kart over Osterøy

LandNorge Norge
FylkeHordaland
StatusKommune
Innbyggernavnostring
Adm. senterLonevåg
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

255,12 km²
243,73 km²
11,39 km²
Befolkning8 125[a] (2019)
Bef.tetthet31,83 innb./kvadratkilometer
Kommunenr.1253
MålformNynorsk
Nynorskandel97.4% (2016)
Høyeste toppHøgafjellet (868 moh.)[1]
NettsideNettside
Politikk
OrdførerLars Fjeldstad (Senterpartiet) (2019)
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Osterøy

Osterøy
60°31′5″N 5°32′29″E

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2018)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 
Brøknipa (Bruviknipa) 822 moh.
Osterøybroen over Sørfjorden
Utsikt over Veafjorden fra Osterøys første bro over Kallestadsundet
Kossdalsvatnet på Osterøy. Markakunstløypa med brudevogn etter sagnet om brudefølget som gikk gjennom isen på vei til Hosanger kirke

Osterøy er en kommune i Hordaland. Osterøy kommune ligger på øya Osterøy, som er delt mellom kommunene Osterøy og Vaksdal. Kommunens høyeste punkt er Høgafjellet, som danner grensepunkt mot Vaksdal kommune.

De viktige tettstedene og bygdene i Osterøy kommune er kommunesenteret Lonevåg, samt Haus, Valestrandsfossen, Hamre, Fotlandsvåg, Tyssebotnen, Bruvik, Hjellvik og Hosanger. Osterøy kommune har både bro- (Osterøybrua) og ferjeforbindelse (Valestrandsfossen-Breistein) med Bergen kommune. Det er sju barneskoler og to ungdomsskoler[trenger referanse] i kommunen.

Osterøy har i dag en allsidig og livskraftig småindustri innen mekanisk, møbel, garveri, tekstil og næringsmiddelindustri. Fiskeoppdrett/-foredling er og en viktig næring. Landbruk sysselsetter rundt 300 personer og tømreryrket står fremdeles høyt i kurs på Osterøy. Kommunen har i en årrekke hatt store minus i budsjettene, og i 2005 ble kommunen satt under administrasjon av Hordaland fylkeskommune.

Kommunesammenslåingen[rediger | rediger kilde]

Ved kommunesammenslåingen i 1964 ble deler av de tidligere kommunene Hamre, Haus, Hosanger og Bruvik slått sammen til Osterøy kommune. Den nye fastlandskommunen Vaksdal skulle likevel ha et areal på Osterøy (74 km²). I de gamle kommunene var administrasjonene delvis på «Osterøysiden» og delvis på «fastlandet». Hosanger kommune holdt til i nybygget kommunehus i Mjøsdalen, mens Hamre kommune på Hamre og Bruvik kommune hadde administrasjonen på Dale. Haus kommune hadde sin administrasjon i Indre Arna.

I den første tiden var administrasjonen i Osterøy kommune delt, der formannskapskontor, teknikk og landbruk var i Haus, økonomi i Hosanger og skule, sosial og elforsyning på Valestrandsfossen. Etter intense drøftinger ble det til slutt vedtatt at Lonevåg skulle bli kommunesenter med bygging av eget administrasjonsbygg. Og i 1978 stod Osterøy rådhus ferdig og administrasjonen var samlet.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Med de sentrale byggene rådhus og ungdomsskole på plass, ble det fart i byggeaktiviteten i kommunen. I Lonevåg ble det bygget sykehjem (1984), og et nybygg for elforsyningen ble også bygget. Senere kom det verneboliger etter HVPU-reformen, og det ble også bygget et sentralidrettsanlegg med fotballbane, friidrettsbane og klubbhus. I 2000 ble det også bygget en flerbrukshall. Kommunen har også et historisk hotell fra 1851, kalt Fjordslottet Hotell.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Havråtunet er et klyngetun, med bolighus i midten og løer med florer i ytterkant. Havråtunet er et av de best bevarte fellestunene på Vestlandet. Tunet ligger mellom Osterøybrua og Bruvik. Tunet er i privat eie og ble fredet som kulturmiljø 1999. Stiftingen Havråtunet driver tre av gårdsbrukene her.

Osterøy museum ved Gjerstad kirke vart etablert i 1920 og har no ti bygninger og ca 12 000 gjenstander fra Osterøy.

Osterøy Garverimuseum er et lite garverimuseum på Valestrandsfossen.

Bullahuset på Valestrandsfossen var Ole Bull-familiens landsted. Huset ble restaurert høsten 2005, åpent for omvisning i sommerhalvåret.

Hosanger Treskofabrikk er et lite tresko-museum på Hosanger.

Galleri Mjøsvågen er et lite kunstgalleri på Hosanger.

Kossdalsvegen er en vei av kulturhistorisk verdi, restaurert i 1990. Innerst i Kossdalen ligger de 17 Kossdalssvingane som er Norges bratteste vei med gjennomsnittlig 27% stigning, fredet.

Markakunstløypa fra Hosanger sentrum og til innerst i Kossdalen er en årlig kunstutstilling ute i Osterøy-natur

Samferdsel[2][rediger | rediger kilde]

Veinettet er særlig tett i vestre del av kommunen. Hovedåren til Osterøya er Fv. 566, som går fra Herland på E 16 via Osterøybrua til Fv. 567 på Haugo. En annen viktig vei til Osterøy er Fv. 567, som fører fra Mysæter i Åsane på E 39 via fergeforbindelsen Breistein–Valestrandsfossen østover via Haugo til Lone sør for Lonevåg. Her møter den en tredje viktige vei, Fv. 362, som går fra Lonevåg sørover via Lone tilbake til Fv. 566 på Gongerinden. Ellers merkes Fv. 360 langs kysten fra Osterøybrua østover til Bruvik og derfra nordover til Hakanes, omtrent midt på Osterøya.[2]

Kirker[rediger | rediger kilde]

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Kommunen valgte to tusenårssteder i forbindelse med markeringen av tusenårsskiftet. Disse er Hamre kyrkjestad og området rundt rådhuset og idrettshallen i Lonevåg. Hamre blir brukt i offisielle sammenhenger, som f.eks. ved kulturprisutdelinger og kulturukeåpninger. Kommunens tusenårstre står også plantet på Hamre. På Valestrandsfossen har lokalbefolkningen plantet et tusenårstre foran gamleskolen.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Kommunevalget 2015[rediger | rediger kilde]

Ved kommunevalget i 2015 var det 5980 stemmeberettigede i kommunen. Av disse stemte 3977, d.v.s. 66,5 prosent. Kommunestyret har 27 representanter. I perioden 2015-2019 er sju partier representert i kommunestyret.

(Kilde: Regjeringen.no - kommunevalget 2015[død lenke])

Jarle Skeidsvoll (Krf) er ordfører og Alf Terje Mortensen (Frp) er varaordfører.

Kjente ostringer[rediger | rediger kilde]

Lokalaviser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Høyeste fjelltopp i hver kommune». Kartverket. Besøkt 10. juni 2017. 
  2. ^ a b Thorsnæs, Geir (5. mars 2018). «Osterøy». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 26. september 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]