Raftsundbrua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Raftsundbrua
Raftsundbrua
Raftsundbrua sett fra sør.

Åpnet: 1998
Lengde: 711 m
Seilingshøyde: 45 m
Største spenn: 298 m
Geo. koor.: 68°27′26″N 015°11′30″ØKoordinater: 68°27′26″N 015°11′30″Ø

Raftsundbrua er ei bru som krysser Raftsundet mellom Hinnøya og Austvågøya, i Hadsel kommune i Nordland. Brua er ei spennbetongbru, bygd etter fritt frambygg-metoden, på 711 meter, med lengste spenn på 298 meter og seilingshøyde på 45 meter. Brua har 4 spenn. Hovedspennet var det lengste fritt frambygg-spennet i verden da brua ble åpnet.

Raftsundbrua ble åpnet 6. november 1998. Den er den siste av de lange bruene som binder sammen øyene i Vesterålen. Brua ble prosjektert av firmaet Aas-Jakobsen AS i Oslo og bygget av AS Anlegg som hovedentreprenør. Prosjektleder var Kurt E.D. Johnsen.

Det er i Raftsundbrua brukt betong av type C65 og LC60. I forbindelse med byggingen ble det tillatt pumping av lettbetong. Raftsundet bru er det første bruprosjekt i Norge hvor det ble gitt tillatelse for pumping av lettbetong.

Brua er en del av LofastLofotens fastlandsforbindelse – som ble åpnet 1. desember 2007. Siden da er Raftsundbrua en del av europavei 10. Brua knytter den delen av Vågan kommune som ligger på Hinnøya sammen med resten av kommunen. Paradoksalt nok har Raftsundbrua gitt innbyggerne i Austre Vågan lengre reisevei enn før, fordi ferga direkte mellom Digermulen og Svolvær tok kortere tid enn det nå tar å kjøre fra Digermulen via Raftsundbrua til Svolvær.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]