Gjemnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gjemnes

Våpen

Kart over Gjemnes

Land Norge Norge
Fylke Møre og Romsdal
Status Kommune
Innbyggernavn Gjemnesing
Adm. senter Batnfjordsøra
Areal
 – Totalt:
 – Land:
 – Vann:

3&502&381.63&381,63 km²
3&502&371.37&371,37 km²
3&501&10.26&10,26 km²
Befolkning 3&503&2 088&2 088[a]
Kommunenr. 1557
Målform Nøytral
Nynorskandel 32.63% (2015)
Høyeste topp Stortussen / Snøtinden (1026,5 moh.)[1]
Internettside www.gjemnes.kommune.no
Politikk
Ordfører Odd Steinar Bjerkeset (KrF) (2011)
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Gjemnes

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2016)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 

Gjemnes er en kommune på Nordmøre i Møre og Romsdal. Den har grense i vest mot kommunene Eide og Fræna, i sør mot Molde, og i sørøst mot Nesset. Nord for fjordene i nord ligger kommunene Averøy, Kristiansund og Tingvoll. Størstedelen av bosetningen ligger langs Kvernes- Tingvoll- og Batnfjorden. Befolkningstettheten er størst i Batnfjordsøra, Angvik, Flemma og Torvikbukt.

Det første leddet i navnet Gjemnes har trolig sitt opphav i det norrøne ordet gíma, som har med en elv å gjøre og betyr 'gime' eller 'munning'.

Kommunevåpenet ble godkjent i 1983. Motivet er et hode av en hjort i gull, på grønn bakgrunn. Motivvalget har trolig sammenheng med at det er et ganske stort antall hjortedyr i kommunen.

Batnfjordsøra er kommunesenter.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Landskapet i Gjemnes består av fjord og fjell med høyde mellom 700 og 1000 meter (moh)]. Det høyeste fjellet er Stortussen / Snøtinden 1027 moh, på grensa mot Eide kommune.[2] Foruten fjell og fjord, går det to dalfører sørvestover til de østlige områdene av Molde kommune. Det ene er Fursetfjellet, som går fra Batnfjorden til Fannefjorden. Det andre, Osmarka, går fra Tingvollfjorden.

Kommunesenteret er tettstedet Batnfjordsøra innerst i Batnfjorden, et gammelt dampskipsanløpsted. Kommunesenteret har ingen kirke og sokner til Øre kirke. Bygden Gjemnes ligger på et nes, her ligger også Gjemnes kirke. Lengst nordvest i kommunen, på nordvestsiden av Gjemnes-halvøya ligger bygda Storlandet.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Jord- og skogbruk er de viktige næringsveiene i Gjemnes. Det er også noe industri, som maling og lakk produsenten Gjøco. Nær halvparten av arbeidstakerne pendler til nabokommunene, særlig til Molde.

Reinsfjellet sett fra Gjemnes hvor det tidligere var dampskipsanløp.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Europavei 39 går gjennom kommunen. I 1992 ble kommunikasjonssystemet helt endret da Krifast ble åpnet. Gjemnessundbrua ga øya Bergsøy forbindelse med kommunesenteret. Bergsøysundbrua gjorde kommunen veifast i forhold til Tingvollhalvøya; og Freifjordtunnelen til Kristiansund. Mot sør går E39 til Molde.

Norges første bussrute trafikkerte strekningen fra Batnfjorden til Molde fra 1908.[trenger referanse] Tidligere hadde det vært mulighet for hesteskyss over Fursetfjellet. Den nye bilruta inngikk i et system med jernbane og dampskip, og passasjerer som ønsket å unngå den værharde Hustadvika kunne ta et stykke av reisen over land. Den gang var den raskeste måten å reise fra hovedstaden Kristiania, til amtshovedstaden Molde, med jernbane gjennom Østerdalen til Trondheim, derfra med dampskip via Kristiansund til Batnfjordsøra og rutebil over Fursetfjellet, til Molde. Den første rutebilen er bevart på Romsdalsmuseet.

Politikk[rediger | rediger kilde]

I perioden 2011-2015 er Odd Steinar Bjerkeset (KrF) ordfører og Leif-Ståle Engdahl (H) varaordfører. Kommunestyret: KrF 4, Ap 4, Sp 3, H 3, FrP 2, V 1. Formannskapet: KrF 1, H 1, FrP 1, Sp 1, Ap 1.

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Kommunens tusenårssted er rådhusplassen. Denne ligger på Batnfjordsøra, mellom kommunehuset, samfunnshuset og skolen.

Personer fra Gjemnes[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Høyeste fjelltopp i hver kommune. Kartverket. Besøkt 5. september 2015
  2. ^ «Norgeskart». Kartverket. Besøkt 5. september 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]