Sortlandbrua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sortlandsbrua»)
Sortlandbrua
Sortlandsbrua

Suorttárovvi

Brua sett fra vest
TypeFritt frambygg-bro
Åpnet1975
Strekning 82
Lengde948 m
Fri høyde30 m
Største spenn150 m
Kart
Sortlandbrua
68°42′24″N 15°25′40″Ø

Sortlandbrua (nordsamisk: Suorttárovvi) er ei spennbetongbru som går over Sortlandssundet mellom Langøya og Hinnøya og ligger i Nordland fylke. Den er en del av riksvei 85 og er tilknyttet fylkesvei 82 på begge sider av sundet. Brua er bygd etter fritt frambygg-metoden og har en totalengde på 948 meter, med lengste spenn 150 meter. Seilingshøyden er 30 meter, og brua har i alt 21 spenn. Hovedspennet er fundamentert på 30 meters vanndyp ved hjelp av senkekasser.

Sortlandbrua ble tatt i bruk den 4. juli 1975, og er en av Vesterålsbruene. Disse ble oppført på 1970-tallet som en del av et interkommunalt samarbeid mellom de berørte kommunene i Vesterålen og Statens vegvesen, og gav kommunene fergefri veiforbindelse. Vesterålsbruene ble i det vesentligste finansiert gjennom bompenger.

Sortlandbrua var en del av europavei 10 før Lofast ble åpnet 1. desember 2007

Sortlandbrua og de øvrige Vesterålsbruene ble prosjektert av firmaet Aas-Jakobsen AS, Oslo.

De øvrige Vesterålsbruene er Andøybrua, Hadselbrua og den noe mindre Kvalsaukan bru. Sammen med Tjeldsundbrua ved Harstad, knytter disse Vesterålen til fastlandet.

Før Sortlandbrua ble bygd var fergestrekninga mellom Sortland på Langøya og Strand på Hinnøya ei av Norges aller travleste.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]