Jevnaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jevnaker
Hadeland Glassverke - old buildings.jpg

Våpen

Kart over Jevnaker

LandNorge Norge
FylkeViken
Statuskommune
Innbyggernavnjevnakersokning
Grunnlagt1838
Adm. senterJevnaker
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

225,71 km²[2]
194,36 km²[1]
31,35 km²[1]
Befolkning6 908[3] (2022)
Bef.tetthet35,54 innb./km²
Antall husholdninger3 018
Kommunenr.3053
NettsideNettside
Politikk
OrdførerMorten Lafton (Ap) (2019)
Map
Jevnaker
60°14′20″N 10°23′35″Ø

Storgata på Nesbakken, Jevnaker
Storgata ved torvet på Nesbakken, Jevnaker

Jevnaker er en kommune i Viken fylke. Fra 1. januar 2024 blir kommunen en del av Akershus fylke etter stortingsvedtak om oppsplitting av Viken fylke. Kommunen grenser i nord til kommunen Gran i Innlandet fylke, i øst til Lunner, og i sørvest til Ringerike. Jevnakers innbyggertall er nær 7 000 og kommunen har sterk befolkningsvekst.[4][5]

Mange arbeidstakere i Jevnaker pendler til byene Oslo, Drammen, Fredrikstad, Sandefjord og Tønsberg flere ganger i uken.

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Kommunen er en del av regionen Hadeland. Jevnaker kommune ligger ved sørenden av Randsfjorden. Administrasjonssenteret ligger på Nesbakken, som er sentrum i Jevnaker.

Kommunevåpen[rediger | rediger kilde]

Jevnaker kommunes kommunevåpen med tre sølvpokaler på rød bunn viser til tradisjon med glassblåsing, både på Hadeland Glassverk og det tidligere Randsfjord Glassverk. Tegneren er Kari Ruud Flem.

Boliger og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Bygda er langstrakt og er inndelt i to skolekretser: Toso skolekrets (øst for Randsfjorden/Randselva) og Bergerbakken skolekrets (vest for Randsfjorden/Randselva).

Valgkrets: Jevnaker har kun en valgkrets, og stemmelokalet har de siste årene vært i Jevnaker idrettshall.

Geografisk kan kommunen gjerne deles i fire:

Vestsida, vest for Randsfjorden/Randselva ligger barneskole, ungdomsskole, omsorg- og rehabiliteringssenter, butikker, bilverksted, idrettshall, fotball- og skøytestadion, samt boligområder/byggefelt som Samsmoen 1, Samsmoen 2, Furumoen, Bergermotunet, Bergergrinda, Bergermoen, Bergermarka, Nordhagan nord, Nordhagan vest, Pingel, og Furukollen. På Bergermoen (nord for Eggemoen), vest for Randselva, ligger en industripark med detaljhandel, industribedrifter og regionens avfallsselskap, skianlegg for langrenn og motorsportarena. I tillegg kommer en del spredt bebyggelse preget av landbruk og skogbruk langs vestsiden av Randsfjorden med bygdene Bakka, Myhre og Onsaker. Onsaker (Furulund skolekrets) tilhørte Gran kommune fram til 1965.

Sør: Handelssenteret Nesbakken ligger i midten. Øst for Hadeland Glassverk ligger tettstedene Nybygget (med Grønland), Haugerenga og Toso, med togstasjon, barneskole, restaurant, legesenter, forsamlingslokaler, bensinstasjon og noe mindre næringsvirksomhet. I tillegg kommer spredt bebyggelse preget av landbruk og skogbruk i bygdene rundt Moe gård, Mosmoen (skog, turterreng) og Delet (Jevnakerdelet). Boligområder/byggefelt også i Rønnerudsmarka, Hovsenga og Kongehaugen.

Østre: Byggefeltene på østsida, Prestmoen, Korea/Bratvalsgrinda, og Ragnhildrud, samt spredt bebyggelse preget av landbruk og skogbruk i bygdene rundt Kanada, Langdalen, Stortjernsvika, Lia, Greftegreff, Klinkenberg, Nerengbygda, og Bratval, med forsamlingslokaler og skianlegg for langrenn.

Nordre: Tettstedet Sløvika, med campingplass og annen mindre næringsvirksomhet, samt spredt bebyggelse preget av landbruk og skogbruk i Sognsbygda og langs hele Fjordlinna fra Gulla til Bjertnæs.

Vangseter har tatt i bruk det tidligere hotellet Randsvangen som senter for behandling av avhengighet fra alkohol og piller.

Kunst og kultur[rediger | rediger kilde]

I Jevnaker ligger Hadeland Glassverk, en av Norges mest besøkte turistattraksjoner som trekker omkring 600 000 mennesker hvert år. Hadeland Glassverk ble etablert i 1762 og markerte 250-årsjubileum med besøk av Kong Harald i 2012. Glassverket var også kommunens tusenårssted.

Jevnaker har også Kistefos-Museet som er bygd på det tidligere fabrikkområdet til Kistefos Træsliperi AS og består av Skandinavias største en skulpturpark av samtidskunst, to kunstgallerier samt et industrimuseum. Det nye signaturbygget The Twist har høstet en rekke priser for sitt spektakulære design.[6]

Randsfjordfestivalen arrangeres hvert år i august måned.

Pilegrimsleden går gjennom Jevnaker.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Jevnaker stadion er en idrettspark med gressbane, helårsåpen kunstgressbane, ballsletter, kunstisbane for lengdeløp, ishockey og curling, og sportskafe.

Jevnakerhallen (med Jevnaker ungdomsskole) er base for turn, håndball, klatring, fotball, skatepark, ballbinger, svømmebasseng, gymsal og skytebane.

Bordtennisklubben har egen profesjonell spillehall med garderober på Nesbakken.

Skiløyper finner man på Eggemoen (lysløype), Klinkenberg (lysløype), Myrskogen (lysløype), Veståsen (skogsterreng) og Øståsen (skogsterreng). Ved Myrskogen finnes klubbhus for skiforeningen med forsamlingslokale og garderober. Myrskogen skal utvikles til å bli et stadion for renn både på lokalt, krets, og nasjonalt nivå.

Frivilligsentralen drifter treningsstudio på Nesbakken, vegg i vegg med spinningsalen til Friskis & Svettis.

Randsfjorden byr på gode forhold for seilforeningen som har tilhold ved Nøklebytangen.

Fotballbaner og mindre balløkker finnes forøvrig på Haugerstranda, Toso skole og i Sløvika. På Nøklebytangen finner man også en sandvolleyballbane.

Ringeriksmaraton, med målgang på Nesbakken, arrangeres hvert år i august måned.

Kirker og menighetsbygg[rediger | rediger kilde]

Jevnaker kirke (1834) er åttekantet trekirke. Dette er Hadelands største kirke, og kalles derfor ofte for Hadelandskatedralen.

Randsfjord kirke er en trekirke bygget i 1916. Både Jevnaker og Randsfjord kirke eies av Den norske kirke.

Randsborg Menighetshus (tidligere Randsborg Bedehus) ble overdratt fra Normisjonen til Jevnaker Menighet i juni 2009. Den Norske Kirke, Jevnaker kirkelige fellesråd.

Metodistkirken i Jevnaker ble bygget i 1883. Den 18. september 2005 var det avvigslingsseremoni, og menighetens medlemmer ble overflyttet til menigheten Hønefoss. Kirken eies i dag av Hadeland Glassverk.

Betel ligger i Toso, og tilhører pinsemenigheten Betel Jevnaker, Hadeland pinsefellesskap.

Frelsesarmeen avd. Jevnaker korps har sitt forsamlingslokale ved det gamle torvet midt på Nesbakken.

Geografi og transport[rediger | rediger kilde]

Jevnaker ligger en drøy mil nord for byen Hønefoss, drøyt to mil sørvest for tettstedet Gran.

På sørsida av Jevnaker er Eggemoen med kommunegrense til Ringerike, i øst ligger Nordmarka (kalt Øståsen i Jevnaker).

Nordmarkas høyeste punkt, Svarttjernhøgda (717 moh.) ligger i Jevnaker kommune.

På nordsida av Jevnaker strekker Randsfjorden seg åtte mil oppover til Dokka, og man finner en del tettsteder som Gran, Lunner og Brandbu i den retningen. I vest finner man stort sett bare skogsområder, eller kalt Veståsen, som går parallelt med Randsfjorden nordover og ender vestover mot Ådal (Ringerike kommune).

E16, som tidligere gikk gjennom Jevnaker, går øst for Jevnaker. Den knytter Ringerike og omegn, samt deler av Vestlandet sammen med Norges hovedflyplass Oslo lufthavn Gardermoen. E 16 knytter Norge og Sverige sammen på strekningen Bergen- Gardermoen - Gävle. Utbyggingen av traséen skapte reaksjoner i kommunen, spesielt mtp. innkreving av bompenger.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Kommunestyrevalget 2019[rediger | rediger kilde]

Parti Prosent Stemmer Mandater i by-/kommunestyret Medlemmer av
formannskapet
% ± totalt ± totalt ±
Arbeiderpartiet 43,6 +0,6 1 498 +94 9 +1 4
Senterpartiet 16,9 +7,2 581 +266 3 +1 1
Høyre 12,1 −4,1 415 −107 2 −1 1
Sosialistisk Venstreparti 11,6 −4,3 398 −117 2 −1 1
Fremskrittspartiet 10,8 +0,6 371 +42 2
Miljøpartiet De Grønne 4,9 0 169 +9 1
Valgdeltakelse/Total 64,0 % 3 474 19 7
Ordfører: Morten Lafton (Ap) Varaordfører: Kristine Belsby (Ap)
Merknader: Kilde: valgresultat.no og Jevnaker kommune

Kommunestyrevalget 2015[rediger | rediger kilde]

Parti Prosent Stemmer Mandater i by-/kommunestyret Medlemmer av
formannskapet
% ± totalt ± totalt ±
Arbeiderpartiet 43,1 −8,6 1 392 8 −2 2
Høyre 16,1 −7,4 522 3 −1 1
Sosialistisk Venstreparti 15,9 +7,8 515 3 +1 2
Fremskrittspartiet 10,2 −0,6 329 2 1
Senterpartiet 9,7 +3,9 315 2 +1 1
Miljøpartiet De Grønne 4,9 +4,9 160 1 +1
Valgdeltakelse/Total 62,4 % 3 249 19 7
Ordfører: Lars Magnussen (Ap) Varaordfører: Trine Lise Olimb (Ap)
Merknader: Kilde: valgresultat.no og Jevnaker kommune

Kjentfolk fra Jevnaker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]