Efjordbruene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Efjordbruene
Kjerringstraumen bridge.jpg
Typegruppe av bruer
StedNarvik kommune
StrekningStamvei E6.svg
KrysserEfjorden
Kart
1 = Kjerringstraumen bru
2 = Mellastraumen bru
3 = Sørstraumen bru
Efjordbruene
68°17′36″N 16°29′13″Ø

Efjordbruene er tre bruer som krysser Efjorden i Narvik kommune i Nordland. Bruene ble åpnet 14. september 1969 og er del av europavei 6. Bruforbindelsen erstattet fergeforbindelsen mellom Forså og Sætran, som hadde vært i drift siden 1941.

Kjerringstraumen bru er den nordligste av de tre bruene. Den er ei hengebru med total lengde 551 meter, lengste spenn 200 meter og seilingshøyde 22 meter. Brua har 15 spenn. Brua krysser Kjerringvikstraumen mellom fastlandet og Storøya. Denne brua er spesiell fordi den bare har ett tårn som ikke står midt på brua.

Mellastraumen bru er ei buebru med lengde 143 meter og seilingshøyde 15 meter. Brua krysser Mellastraumen mellom Storøya og Halvarøy.

Sørstraumen bru er den sørligste av bruene. Den er ei bjelkebru med lengde 162 meter og seilingshøyde 2 meter. Brua krysser Sørstraumen mellom Halvarøy og fastlandet. Sørstraumen bru i Efjord må ikke forveksles med brua med samme navn som krysser Kvænangen i Troms.

Efjordbruene og veien mellom Sætran og Forså er foreslått vernet i Nasjonal verneplan for veger, bruer og vegrelaterte kulturminner.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]