Stormtrooper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stormtrooper
Rollefigur i Star Wars
Første opptredenStar Wars Episode IV: Et nytt håp
Siste opptredenStar Wars Episode VII: The Force Awakens
Informasjon
ArtMenneske
KjønnMann og kvinne
EktefelleDet galaktiske imperiet, First Order
EvnerSoldat
Skapt avGeorge Lucas
In-universe-informasjon
Star Wars universe

Stormtrooper er en soldat som er underlagt det galaktiske imperiet eller First order i Star Wars universet. Stormtroopers utgjør hovedkomponenten av bakkestyrkene i det galaktiske imperiet under lederskap av Palpatine og hans kommandører, derav Darth Vader og Grand Moff Tarkin. Soldatene blir i løpet av filmene, bøker, spill og tegneserier vist i varierende troppestørrelse som varierer fra lag til legion. Deres beskyttelse og trening kan være varierende i forhold til hvilke operasjoner og miljøer de er modifisert til å operere i. Disse modifiseringene kan gi seg utslag i forskjellige design, slik som sandtroopers, snowtroopers og scout troopers.

I 2015 ble en stormtrooper hjelm brukt i filmen Imperiet slår tilbake solgt for $92 000 på auksjon.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I Star Wars Episode II: Klonene angriper ble de første klonesoldatene dyrket frem av det genetiske grunnlaget til dusørjegeren Jango Fett. Disse skulle utgjøre hovedkomponenten i armeen til Republikken i den fremkommende klonekrigen (engelsk: Clone Wars). I Star Wars Episode III: Sithene tar hevn utførte klonesoldatene Order 66 under kommando av kansler Palpatine. Denne ordren gikk ut på å utslette de gjenværende jediene. 501st Legionen ble omgjort til de første stormtroopers.[2]

Opprinnelig tjenestegjorde stormtroppene som armeen til det galaktiske imperiet, hvor deres oppgave var å nedkjempe opprør og bevare autoriteten til imperiet. Stormtroppene utgjorde ryggsøylen til imperiet.[3] Stormtroppene økte i størrelse etter at Palpatine åpnet for frivillige rekrutter og vernepliktige ved siden av klonesoldatene. Klonesoldatene ble etter hvert utfasert som følge av et opprør på deres hjemplanet kamino. Utfaseringen av klonesoldatene førte til at effektiviteten til stormtroppene ble redusert.

Etter hvert som det galaktiske imperiet ble stabilisert og en imperialistisk arme og flåte etablert, ble stormtroppene integrert som Palpatines personlige hær og de ble stasjonert på imperiske baser, stjerneskip og Dødsstjernen.

Etter Palpatines død fortsatte stormtroppene å tjenestegjøre under en fraksjon ved navn First Order. Beskyttelsen til soldatene fikk en ny design etter tilknytningen til First Order.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rare 'Trek,' 'Star Wars' and 'Who' props up for auction (pictures)». CNET. Besøkt 30. august 2015. 
  2. ^ Star Wars: Revenge of the Sith
  3. ^ Star Wars Battlefront II, LucasArts
  4. ^ Star Wars Episode VII: The Force Awakens

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]