Darth Maul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Darth Maul er en fiktiv figur i Star Wars-universet. Han ble introdusert i Star Wars Episode I: Den skjulte trussel hvor han ble spilt av Ray Park. Stemmens hans var ved Peter Serafinowicz. Han dukker ikke opp i noen av de andre filmene, men dukker tidvis opp i bøker, tegneserier og spill satt i Star Wars-universet.

I den første filmen er han lærlingen til sithlorden Darth Sidious. Han blir sendt av Sidious til planeten Tatooine for å finne dronning Amidala av Naboo og ta livet av jediridderne som vokter henne. Han feiler i dette oppdraget. Når Amidala og hennes eskorte akkurat unnslipper fra Tatooine, kjemper Darth Maul for en kort stund med Qui-Gon Jinn, en jedimester, i en lyssabelduell. Når Qui-Gon Jinn beretter om dette møtet til JedirådetCoruscant kommer det fram at Darth Maul, ettersom Darth Sideous og de andre sithene før ham har holdt seg skjult, er den første sithen som er sett på over tusen år. Jedirådet trodde egentlig at hele sithorganisasjonen var utslettet. Qui-Gon Jinn og hans padawan, Obi-Wan Kenobi, havner i nok en duell med Darth Maul når de to jediridderne og dronning Amidala returnerer til Naboo for å frigjøre planeten fra okkupasjon. Denne duellen blir både lengre og skjebnesvanger, og etter en intens kamp tar Darth Maul livet av Qui-Gonn Jinn. Obi-Wan Kenobi blir hengende våpenløs fra kanten på en avløpssjakt. Likevel undervurderer Maul Obi-Wan som bruker Kraften til å kaste seg ut av sjakten og over Darth Maul og hugge sithen i to ved hjelp av lyssabelen til Qui-Gon Jinn. Darth Maul faller uten et ord, livløs nedover i den samme sjakten som Obi-Wan like før hadde hengt over. Senere i Star Wars: The Clone Wars tv-serien så kom han tilbake og i tv-serien Star Wars Rebels, der han blir spilt av Sam Witwer.

Maul har også vært med i en rekke fanfilmer, deriblant kortfilmen Contract of Evil, hvor han dreper de to Sith-ridderne Darth Anarchis og Darth Wroth.

Darth Maul kjempet i filmene med en tobladet (eller stavformet) lyssabel noe som skiller han ganske mye fra alle andre sither og jedier i filmene. Han gjør også bruk av mye mer akrobatiske bevegelser og mindre bruk av kraft enn andre jedier og sither. Han er også godt gjenkjent av den tatoveringene i ansiktet, de gule øynene og horn i pannen og skallen. Utseendet, den stavformede lyssabelen og de akrobatiske bevegelsene har gjort Darth Maul til en av de mest populære figurene i Star Wars blant fans.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]