Dagobah

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dagobah
Navn Dagobah
Avstand fra Kjernen 50,250 lysår
Region Ytre Ring
Sektor Sluis Sektor
System Dagobah System
Antall Soler 1
Antall Måner 0
Befolkning Ukjent bortsett fra Yoda
Overflatevann 8%
Terreng Sump/skog

Dagobah er en fiktiv planet og et system i Star Wars-universet. Det blir vist i filmene: Star Wars Episode V: Imperiet slår tilbake og Star Wars Episode VI: Jediridderen vender tilbake. Den er også med i en bortklippet scene i Star Wars Episode III: Sithene tar hevn.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Dagobah er i Sluis sektoren, og er en verden full av endeløse sumper og tåkefylte skoger. Den er et tøff og ugjestmild verden og bakken er for det meste dekket av vann, myrer og skoger. Den eneste kjente siviliserte innbyggeren er jedimesteren Yoda.

Historie[rediger | rediger kilde]

Filmene[rediger | rediger kilde]

Etter utryddelsen av Jediordenen og et mislykket forsøk på å drepe Darth Sidious og redde Den Galaktiske Republikken, vendte jedimesteren Yoda til eksil på Dagobah. Her bodde Yoda nær en hule som bar sterk med den mørke side av Kraften, som balanserte den gode siden og holdt han fra og bli oppdaget av Keiseren. Luke Skywalkerkraftspøkelset til Obi-Wan KenobiHoth og han fikk beskjed om å til Dagobah for å bli trent opp til en Jediridder av Yoda. Luke dro til Dagobah sammen med R2-D2 i X-Wingen hans kort etter at Darth Vader og stormtrooperne hans angrep opprøreralliansens base på Hoth. Men Luke dro fra Yoda før treningen var ferdig i et forsøk på og redde Han Solo, Prinsesse Leia Organa og Chewbacca, som han følte var i fare på planeten Bespin. Yoda rådet han til å bli å fortsette med treningen, men Luke dro likevel. Han kom tilbake senere for å fortsette treningen, men finner Yoda dødende av alderdom. Yoda sa at Luke var ferdig med treningen, men at han ikke blir en jediridder før han har konfrontert sin far, Darth Vader.

Expanded Universe[rediger | rediger kilde]

I Expanded Universe konfronterte Yoda en Mørk Jedi på Dagobah noen år før hendelsene i Imperiet Slår Tilbake. Yoda slo den mørke jedien, som døde på Dagobah. Hulen hvor den mørke jedien døde ble sterk i den mørke siden av Kraften, og Yoda brukte dette stedet for og skjule seg fra Keiseren og Darth Vader siden mørket i hulen nøytraliserte hans gode krefter. Etter at Imperiet hadde falt, bygde Den Nye Galaktiske Republikk en militærbase på et av de største fjellene, som het Yodafjellet, i ære til den store jedimesteren.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Video-x-generic.svgDenne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.