Hopp til innhold

Yoda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Yoda er en fiktiv karakter fra Star Wars-universet, som først dukket opp i filmen Star Wars Episode V: Imperiet slår tilbake fra 1980.

Yoda
Navn Yoda
Rank Jedi Master, Rådsmedlem
Født 896 år før slaget ved Yavin
Død 4 år etter slaget ved Yavin
Art Ukjent
Hjemverden Ukjent
Kjønn Mann
Våpen Kort grønn lyssabel

Historie[rediger | rediger kilde]

Yoda er et av de eldste medlemmene av Jedirådet og er en av de viseste og mest mektige jedier noensinne. Han trente opp mange av jediene i rådet, og nesten samtlige jedier i Galaksen før det. Han skal også ha tilbrakt 100 år i ensomhet for å kunne forstå Kraften bedre. I år 32 før Slaget ved Yavin, brakte jedimesteren Qui-Gon Jinn en ung tidligere slave ved navn Anakin Skywalker for Jedirådet. Han sa at gutten var Den Utvalgte, som skulle bringe balanse i Kraften, og at han ville trene ham så snart han hadde trent opp Obi-Wan Kenobi,(Jedier kan bare ha en Padawan på samme tid). Yoda og de andre medlemmene av Rådet, bestemte at gutten ikke skulle bli trent opp til en jedi. Yoda mente at alle årene som slave hadde påvirket gutten, ”Hans fremtid, tåket er” konkluderte Yoda.

Etter at Qui-Gon ble drept under en duell mot Sithen Darth Maul, ombestemte Rådet seg, selv om Yoda var uenig.

I år 22 før Slaget ved Yavin, er Yoda en general i Republikken under Klonekrigene. Han hjalp Obi-Wan, Anakin og Padmé Amidala fra henrettelse av Konføderasjonen. Der sloss han også mot sin tidligere Padawan Grev Dooku, som nå hadde blitt en mektig Sith Lord. Dooku greier så vidt og flykte da Yoda må redde Anakin og Obi-Wan, som blir skadet av Dooku under en lyssabelduell. Selv om Yoda ser gammel og svak ut, demonstrerer han sine legendariske ferdigheter med lyssabelen mot Dooku. Tre år etter Slaget ved Geonosis sloss Yoda mot Dooku for andre gang. Denne gangen, prøver Yoda og få Dooku over på den lyse siden. Han forteller Dooku at hvis de slutter krefter, kan krigen opphøre. Dooku sier at selv om jediene er gode, føler han at de bare er et redskap for en korrupt republikk. Også denne gangen klarer Dooku å rømme. Selv om han var en mester med Kraften, klarer Yoda likevel ikke å forutse Anakins fall til den Mørke Siden av Kraften. I år 19 før Slaget ved Yavin hadde Kansler Palpatine nesten full makt over Det Galaktiske Senatet, og utnevnte Anakin til å representere seg for Jedirådet. Igjen var Rådet tvilende til den unge Jedien på grunn av hans temperament, men de godkjente det. Likevel ga de ham ikke tittelen Jedimester, som alle andre medlemmer av Rådet har. Anakin søkte råd hos den gamle Jedimesteren, da han drømte at noen nær ham snart ville dø. ”Tren deg på å gi slipp på alt du er redd for å miste", svarte Yoda ham. Utilfreds med svaret dro Anakin til Kansler Palpatine, som avslørte seg selv som Darth Sidious. Han narret den unge jedien til og bli sin nye lærling, med et løfte om at han med Den Mørke Siden av Kraften kunne hindre hans kone fra å dø.

Da Palpatine selvutnevnte seg som keiser i Det Galaktiske Imperiet, gav han beskjed om utførelse av Ordre 66. Han styrte selv både klonehæren og droidehæren. Yoda var på planeten Kashyyyk, og overværte slaget mellom Separatistene, klonenene og Wookieene. Han følte døden til alle jediene som ble drept av hærene sine da Ordre 66 ble utført. Yoda blir forsøkt drept av klonene, men unnslapp ved hjelp av Wookieenes leder Tarfful og Chewbacca. Han returnerte til Coruscant, hvor han møtte Obi-Wan som også har unnsluppet. De dro tilbake til Jeditemplet, som har blitt inntatt av klonene. Der stoppet de i et forsøk på å narre de overlevende jediene til å dra tilbake til Coruscant. De fant også et hologramopptak hvor de så at Anakin var gjerningsmannen. Yoda innså at alt håp om å bringe Anakin tilbake var nytteløst, og han sendte Kenobi for å drepe sin tidligere Padawan. Obi-Wan fortalte at han ikke kunne slåss mot Anakin og at han heller ville slåss mot Darth Sidious. Men Yoda insisterte: ”Til å møte denne Lord Sidious, sterk nok er du ikke”.

Dermed ble det Yoda som sloss mot Palpatine, i en kamp som ødela deler av Det Galaktiske Senatet. Kampen ble jevn mellom dem, og ingen av dem så ut til å få overtaket. Men så falt Yoda ned fra en av Senatets ballkonger, og mistet lyssabelen sin. Han hadde intet annet valg en å rømme gjennom luftkanalene. Han innså da at han ikke kunne slå Palpatine, og han bestemte seg for å gå i eksil og vente på en annen mulighet til og drepe Sithen.

I mens hadde Anakin tapt for Obi-Wan, og blitt stygt forbrent i en lavaelv, på planeten Mustafar. Men han holdt ut lenge nok til at Palpatine fikk reddet ham, og reparert den ødelagte kroppen med cyberteknikk. Anakin ble da omgjort til en cyborg; mer maskin enn mann. Ved slutten av Star Wars Episode III: Sithene tar hevn sa Yoda til Obi-Wan at han hadde hatt kontakt med Qui-Gons ånd, og at han hadde lært hemmeligheten til udødelighet av ham og gav den videre til Obi-Wan. Han var også sentral i beslutningen om hva som skjedde med Padmés og Anakins barn. Han sa at det var best at barna ble holdt skjult for Darth Vader og Keiseren, ved å skille dem. Derfor ble de sendt langt unna hverandre. Yoda dro til planeten Dagobah, hvor han levde sine siste år. Dit kom den unge jedien Luke Skywalker for å bli trent opp til jediridder. Yoda bestemte seg til slutt for å ta oppgaven med å lære han opp, selv om han var i sterk tvil. Yoda døde 4 år etter slaget ved Yavin. Likevel dukket han opp under feiringen da Imperiet ble tilintentgjort, som et Kraftspøkelse, sammen med Obi-Wan og Anakin Skywalker.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Yoda er den eneste karakteren som dør fredfullt og av naturlige årsaker i hele Star Wars-sagaen. Alle andre dør brutalt og unaturlig.
  • George Lucas hadde bestemt seg at han skulle holde navnet på Yodas rase hemmelig.
  • Yoda praktiserer Ataru, en akrobatisk form for lyssabelduellering. Yoda var trolig den siste store utøveren av Ataru.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]