Amazon.com

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Amazon.com, Inc
Organisasjonsform Aksjeselskap
Etablert USA 1994
Hovedkontor USA Seattle, Washington
Bransje Elektronisk handel
Produkt amazon.com
A9.com
IMDb
Alexa Internet
Adm. dir. Jeff Bezos
Antall ansatte 109,800 (30.09.2013)[1]
Omsetning Green Arrow Up Darker.svg$ 14,84 milliarder USD (2007)
Resultat Green Arrow Up Darker.svg $ 476 millioner USD (2007)
Nettside http://www.amazon.com


Amazon.com, Inc. (NASDAQAMZN) er et amerikansk IT-selskap. Selskapet driver elektronisk handel over Internett, og eier Alexa Internet, A9.com og Internet Movie Database (IMDb). Amazon er kjent for å ha revolusjonert netthandelen og gjort om netthandel-industrien til et av de mest lønnsomme markedene i verden i dag.

Historie[rediger | rediger kilde]

Amazon.com ble grunnlagt som Cadabra.com i 1994 av Jeff Bezos som fikk ideen om å selge bøker online. Selve selskapet kom i gang i 1995, etter at Bezos skal ha skrevet businessmodellen til selskapet i bilen sin. Den første boken Amazon solgte var Fluid Concepts and Creative Analogies: Computer Models of the Fundamental Mechanisms of Thought av Douglas Hofstadter.

Selskapet skiftet fort navn til amazon.com ettersom Cadabra kunne mistolkes som cadaver (engelske ordet for kadaver), og fikk derfor navnet etter verdens største elv i volum; Amazonas, som passet bra med tanke på at selskapet skulle vokse til å bli et av de største IT-selskapene i verden mot slutten av 90-tallet.

I 1999 hadde selskapet nådd sin absolutte topp på børsen, men ble kort tid etter rammet av dot-com boblen i mars 2000. Men takket være en solid businessmodell fra Bezos, overlevde selskapet finansboblen og innen 2002 var selskapet tilbake på rett kjøl igjen. Selskapet har gått over til å selge alt mulig, ikke bare bøker, og det varierer fra DVD'r til kjøkkenutstyr.

I starten av april 2008 hadde selskapet en markedsverdi på ca. 32 milliarder dollar (rundt 160 milliarder kroner).[2]

Varehus[rediger | rediger kilde]

Amazon.de varehus, Tyskland

Selskapet har store varehus i både Nord-Amerika, Europa og Asia. I Europa er de stort sett plassert i England, men også Tyskland og Frankrike. Varer leveres omtrent verden over. Selskapet har dessuten forskjellige websider for forskjellige land, og det er Canada, England, Tyskland, Østerrike, Frankrike, Kina og Japan som for øyeblikket har sine egne sider.

Subsidier[rediger | rediger kilde]

Selskapet har gjennom årene kjøpt opp flere Internettselskaper, disse inkluderer i dag:

I januar 2008 kjøpte Amazon opp lydbok-produsenten Audible.com for 300 millioner dollar.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Emil Protalinski (24. oktober 2013). «Amazon hits 109,800 employees, passing Microsoft’s headcount for the first time». The Next Web, Inc. Besøkt 30. november 2013. 
  2. ^ NASDAQ - AMZN stock quote
  3. ^ Amazon kjøper lydbok-gigant ITavisen, publisert 2008-02-01

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]