Xbox

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Xbox
ProdusentMicrosoft
TypeSpillkonsoll
GenerasjonSjette generasjon
UtgittJP 22. februar 2002
NA 15. november 2001
EU 14. mars 2002
MediumCD, DVD, digital nedlastning
GrafikkNvidia
ProsessorMobil versjon av Pentium 3
Eksemplarer24 millioner
ToppspillHalo 2
EtterfølgerXbox 360

Xbox er Microsofts første spillkonsoll. Den ble lansert 15. november 2001 i USA. Neste generasjon av denne konsollen, Xbox 360, ble sluppet 22. november 2005. Nyeste generasjon av Xbox er Xbox One X.

Maskinvare[rediger | rediger kilde]

Microsoft bygde Xbox med standardkomponenter, slike som brukes i vanlige PC-er. De fleste andre spillkonsoller bruker spesiallagede komponenter. Ytelsen er bedre enn de to argeste konkurrentene, Sonys PlayStation 2 og Nintendos GameCube.

Modifikasjon[rediger | rediger kilde]

Som andre spillkonsoller inneholder Xbox en kopisperre som blant annet skal hindre at eieren bruker piratkopier av spill i maskinen. Dette er en nokså enkel sperre, som kun er software-basert. Man kan enkelt nok enten sette inn en ny BIOS eller omprogrammere den gamle for å fjerne disse sperrene. Utfordringen ligger i å modifisere firmwaren som ligger i den originale BIOS slik at maskinen vil godta kopierte spill, uten å miste alle funksjonene en umodifisert maskin har.

Det er svært vanlig å installere Xbox Media Center på modifiserte konsoller. Det er også vanlig å skifte ut den originale harddisken med en større, da den kan skiftes ut med en hvilken som helst annen 3,5" IDE-harddisk.

De første modchip-ene til Xbox kom i mai/juni 2002.

TSOP[rediger | rediger kilde]

Ved hjelp av å utnytte en feil man finner i noen kommersielle spill er det mulig å overskrive den originale BIOS med en hacket firmware. Denne metoden kalles populært TSOP flash.

Ulempen med denne løsningen er at du ikke har muligheten til å starte opp maskinen med den originale firmwaren uten å overskrive BIOS igjen.

Modchip[rediger | rediger kilde]

På hovedkortet i en Xbox finner man en såkalt LPC-header. Her kan man enkelt lodde inn en såkalt modchip som inneholder en erstatnings-BIOS. Ofte følger det med et kit for å koble modchip-en til knappene på fremsiden av konsollen, slik at man ved å for eksempel holde på-knappen inne i tre sekunder ved oppstart starter opp den originale BIOS isteden.

I de nyeste versjonene 1.6 og 1.6b er noen av banene som går til LPC-headeren brutt. Man må da gjøre en såkalt «LPC-rebuild» for å kunne installere en modchip. Dette vanskeliggjør installasjonen noe.

Xbox Live[rediger | rediger kilde]

Man kan ikke bruke Xbox Live, altså spille online, med en modifisert Xbox. Du kan imidlertid «slå av» de fleste modchips, men du er da nødt til å ha originalspillet.

Problemet er forøvrig at dersom en bruker bare én gang glemmer å slå av modchip-en når hen skal spille Xbox Live, vil en sperre maskinen fra systemet for alltid. Dette er det heller ingen løsning på per i dag, bortsett fra at man kan omprogrammere maskinen til å gi en annen id-kode til Xbox Live. Denne koden må tas fra en annen maskin, og dette er derfor bare aktuelt om man kjenner en annen som har en Xbox hen ikke bruker på Xbox Live.

Støtte for Xbox Live ble avviklet 15. april 2010.

Lovlighet[rediger | rediger kilde]

Det er i utgangspunktet ikke tillatt å selge et produkt som muliggjør bruk av piratkopiert media i en spillkonsoll.

Noen gjør det likevel, men de fleste produsenter leverer «tomme» modchips, som må omprogrammeres med en ulovlig firmware for å godta piratekopiert materiale.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]