Opprøreralliansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Emblemet til Opprøreralliansen

Opprøreralliansen (på engelsk The Alliance to Restore the Republic eller bare Rebel Alliance) er en fiktiv organisasjon fra Star Wars-filmene, og kjemper for demokratiet i Episode III, Episode IV, Episode V og Episode VI.[1]

Opprøreralliansen prøver å nedkjempe imperiet, avsette keiser Palpatine og skape fred i galaksen. Alliansen ble dannet av en gruppe lojale senatorer i senatet som ønsket å bevare grunnverdiene i republikken.[2] De mest sentrale senatorene var Mon Mothma, Bail Organa, Garm Bel Iblis og Padmé Amidala.

19 år etter dannelsen av alliansen klarer Opprørerne å vinne et slag på Dødsstjernen og sprenge den. Dette var den første store seieren Alliansen fikk i den galaktiske borgerkrigen. I Episode V blir opprørerbasen på Hoth ødelagt, men opprørerne gir seg ikke og vinner til slutt et slag ved den andre Dødsstjernen. Keiseren dør, og imperiet går under. Dermed klarer opprørerne å skape fred i galaksen tilslutt.

I ekstramaterielat på DVD-en til episode III kan man se to scener av det som kan være røttene til opprørsalliansen, der kaller de seg "delegasjonen de to tusen", der er blant annet Pandmé Amidala, moren til Luke Skywalker og Leia Organa og konen til Anakin Skywalker og senator Bail Organa, adoptivfaren til Leia Organa.

Sentrale personer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Starwars.com Databank, Rebel Alliance». Disney. Besøkt 14. februar 2017. 
  2. ^ «Delegation of 2,000 på Wookiepedia». Wiki. Besøkt 14. februar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]