Star Wars

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dette er en artikkel om Star Wars-universet. For USAs forsvarsprogram se Strategic Defense Initiative
Star Wars logoen slik den fremstår i filmene

Star Wars (SW) omfatter, utover seks filmer, også dataspill, romaner, tegneserier, fanfiksjon, m.m. Selve Star Wars-sagaen og -miljøet er grunnlagt av filmskaperen George Lucas, men fenomenet er så utbredt at mange fans og forfattere på egen hånd har utvidet dette i form av noveller, hjemmelagde filmklipp m.m. Det er til og med opprettet en wiki, Wookieepedia, for å dekke alt dette stoffet.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Filmene av Lucas finnes i følgende episoder:

George Lucas planla ni filmer,og i 2015 vil det komme en ny film (Star Wars Episode VII: The Force Awakens), laget av Disney. De kjøpte opp rettighetene for Star Wars filmene for 23 milliarder norske kroner. Det finnes også en animasjonsserie, Star Wars: Clone Wars, som handler om begivenhetene mellom episodene 2 og 3. Star Wars: The Clone Wars er både tittelen på filmen og den følgende TV-serien, begge utgitt 2008.

I 2014 ble enda en episode utgitt: Star Wars: Threads of Destiny (Regi: Rasmus Tirzitis). Dette er ikke en Lucasfilm, men har hans velsignelse. Den er en svensk lavbudsjettsproduksjon som tok 9 år å fullføre. Handlingen finner sted 94 år etter episode VI.

I tillegg til filmer har det blitt laget utallige leker, bøker, tegneserier, brettspill og dataspill om Star Wars. Forbes Magazine har estimert totalinntektene fra alle Star Wars-relaterte produkter til nesten 20 milliarder amerikanske dollar, dette gjør det til den mest lønnsomme filmfranchisen noen sinne.

Miljøet[rediger | rediger kilde]

Filmene er ikke fastsatt i tid, og det eneste hintet en får til hvilken tid filmene finner sted i er åpningslinja, fra alle filmene: «A long time ago, in a galaxy far, far away...», eller som i den norske oversettelsen: «For lenge siden, i en galakse langt, langt borte». Men om dette skal tolkes som at filmene faktisk finner sted for lenge, lenge siden eller om det er en allusjon til den klassiske åpningslinjen i eventyr, «Det var en gang, i et land langt, langt borte ...» er usikkert.


Filmene er heller ikke fastsatt i sted. Handlinger utspiller seg i en ikke-navngitt galakse. I Star Wars-universet er det bare én rase, Yuuzhan Vongene, som kommer fra en annen galakse (disse finnes dog bare i bokserien New Jedi Order). Den første trilogien (den andre trilogien, rent kronologisk sett) skildrer et møkkete og nedslitt miljø, noe som er atypisk for science fictionfilmer. I intervju har George Lucas fortalt at de smurte nye rekvisitter med gjørme og møkk for å få dem til å se utslitte ut, noe han skildret som «a used future» (en brukt fremtid).

I den andre trilogien (den første kronologisk) skildres et rent, elegant og futuristisk miljø – langt mer i tråd med andre science fiction-filmer.

Filmene[rediger | rediger kilde]

Den første filmen ble opprinnelig bare kalt Star Wars uten episodenummer, men i etterkant har den fått den utvidede tittelen Star Wars: Episode IV – Et nytt håp. Filmen har en individuell historie, selv om Lucas alltid har ment at filmen er en del av et større verk. Da populariteten for Star Wars-universet økte, ble episodenummeret tilført, og de etterfølgende filmene Star Wars: Episode V – Imperiet slår tilbake (1980) og Star Wars: Episode VI – Jediridderen vender tilbake (1983) ble laget. Disse tre filmene utgjør til sammen det vi kjenner som den «originale trilogien». Etter mange års pause startet Lucas opp med «forløpertrilogien» Star Wars: Episode I – Den skjulte trussel (1999), Star Wars: Episode II – Klonene angriper (2002) og Star Wars: Episode III – Sithene tar hevn (2005). Grunnen til at Lucas startet med Episode IV var at han trodde han ville kapre seerne ved å starte midt i hexalogien. Det er først etter utviklingen av dataanimasjon at episode 1 – 3 har latt seg realisere.

Musikken[rediger | rediger kilde]

Musikken til alle de seks Star Wars-filmene ble komponert av John Williams. Hovedtemaet, spilt under åpningsteksten, er et av de mest berømte og lettgjenkjennelige filmtemaene gjennom tidene, på lik linje med Haisommer, Jurassic Park og Indiana Jones-temaet, som også er komponert av John Williams. Musikken ble gitt ut på en offisiell LP og en annen der en artist lagde sine egne versjoner.

Expanded Universe[rediger | rediger kilde]

Star Wars: Expanded Universe (EU) tar for seg stort sett alt av Star Wars utenfor filmene. Det vil si bøker, tv-serier, tegneserier, og lignende. Her fortelles det om hva som skjer før, mellom og etter filmene, og det gjør at man kan danne seg et mer omfattende bilde av figurene og planetene i Star Wars-universet.

Blant bøkene som behandler tiden etter den siste kronologiske filmen, finnes bokseriene Young Jedi Knights (YJK), som handler om Han Solo og Leia Organas barn Jaina Solo, Jacen Solo og Anakin Solo. Det finnes i tillegg en bokserie ved navn New Jedi Order, (NJO), som handler om Luke Skywalker, Han Solo, Mara Jade Skywalker, Leia Organa, med flere, akkurat som det finnes bøker om klonkrigen og hendelser som skjedde lenge før Episode I tar sted.

En kjent figur etter den sjette filmen er jediridderen Kyle Katarn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]