Star Wars

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dette er en artikkel om Star Wars-universet. For USAs forsvarsprogram se Strategic Defense Initiative
Star Wars-logoen slik den fremstår i filmene.

Star Wars (blant fans forkortet SW) er samletittelen på en rekke populære eventyr- og science fiction-filmer som opprinnelig ble produsert, skrevet og regissert av amerikaneren George Lucas fra 1977, og ulike underholdningsprodukter med rollefigurer og historier knyttet til dette fantasiuniverset.

Utover ni spillefilmer (9 episoder og tre spin off-er), omfatter Star Wars også videospill, TV-serier, romaner, tegneserier, fanfiksjon med mer. Star Wars-sagaen og -miljøet ble skapt av Lucas, men manusforfattere og andre aktører innen populærkulturen har utvidet og videreutviklet fortellingene og den kommersielle merkevaren.

Entusiastiske Star Wars-tilhengere har også opprettet en wiki, Wookieepedia, for å dekke det omfattende stoffet.

Filmer[rediger | rediger kilde]

Star Wars
film- og TV-tidslinje
32 BBY–4 ABY
Seriens kronologiske rekkefølge:

32 BBY • I: Den skjulte trussel (film nr. 4)
22 BBY • II: Klonene angriper (film nr. 5)
22-20 BBY • Clone Wars (sesong 1, episode 1-21)
22-19 BBY • The Clone Wars + TV-serien
21-19 BBY • Clone Wars (sesong 2, episode 22-25)
19 BBY • III: Sithene tar hevn (film nr. 6)
19-0 BBY • Rogue One (spin-off-film)
0 BBY/ABY • IV: Et nytt håp (film nr. 1)
2 ABY • Holiday Special (julespesial)
3 ABY • V: Imperiet slår tilbake (film nr. 2)
3-4 ABY • An Ewok Adventure (TV-film)
3-4 ABY • Ewoks: Flukten fra Endor (TV-film)
4 ABY • VI: Jediridderen vender tilbake (film nr. 3)
ca. 34 ABY • VII: The Force Awakens (film nr. 7)

Episoder i «Star Wars-sagaen»
Spin-off filmene

Kommende Star Wars-filmer[rediger | rediger kilde]

Star Wars Episode IX kom i 2019 og den niende filmen i science fiction-serien Star Wars. I juni 2014 ble det annonsert at Rian Johnson skrev på en historie for Episode IX[1], men i april 2017 sa han at han ikke ville være involvert i å skrive manuset til filmen.[2] I august 2015 ble Colin Trevorrow navnt som regissør av Episode IX[3], og sammen med Derek Connolly begynte han å skrive manuset til filmen.[4] Den 10. februar 2016 bekreftet Disneysjef Bob Iger at produksjonen av Episode IX hadde begynt.[5] Sent i desember 2016 ble det i media rapportert at Carrie Fisher skulle ha en nøkkelrolle i filmen[6][7][8], og i januar 2017 uttalte Lucasfilm at de ikke kom til å digitalt skape Fishers sin opptreden.[9] Men i april 2017 bekreftet produsent Kathleen Kennedy at Fisher ikke kom til å være med i Episode IX.[10] I august 2017 ble det annonsert at Jack Thorne kom til å skrive om manuset til filmen.[11]

5. september 2017 annonserte Lucasfilm at Trevorrow ikke lengre skulle regissere filmen.[12][13] En uke senere ble det annonsert at J.J. Abrams skulle komme tilbake og regissere Episode IX. Abrams skulle også skrive manus sammen med Chris Terrio, i tillegg til å produsere filmen igjennom sitt selskap Bad Robot Productions sammen med Kennedy og Michelle Rejwan.[14][15]

Innspillingen av filmen er planlagt startet i juni 2018[16]. Filmen hadde opprinnelig planlagt premiere 24. mai 2019, men har blitt flyttet til 20. desember 2019.[17][18]

Uoffisielle filmer og parodier

Star Wars-filmenes popularitet har ført til at fans selv har laget filmer, blant annet Star Wars:Threads of Destiny (2014). Denne filmen er satt 94 år etter Episode VI, og følger nye rollefigurer i Star Wars-universet[19].

Det har også blitt laget en rekke Star Wars-parodier. Den mest kjente av disse er kanskje Space Balls (1987) som ble regissert av Mel Brooks.

Animasjon[rediger | rediger kilde]

I 2008 debuterte den animerte Star Wars-serien Star Wars: The Clone Wars. Serien består av fem fulle sesonger, i tillegg til en kinofilm og en halv sjette sesong. Serien finner sted under klonekrigen som utspiller seg mellom Episode II og III. Her følger vi figurer fra filmene, som Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker og Yoda, men også helt nye, som jedilærlingen Ahsoka Tano. Det er George Lucas og Dave Filoni som er hjernene bak serien[20].

I 2014 kom en ny animert serie fra Dave Filoni. Denne gangen fant serien sted noen år før Episode IV. Serien heter Star Wars: Rebels og er inne i sin fjerde, og siste sesong. I motsetning til The Clone Wars som handler om figurer kjent fra filmene, fokuserer Rebels mest på nye figurer. Serien følger opprørerne ombord på romskipet Ghost, som Ezra Bridger og Hera Syndulla, men fra tid til annen også kjente fjes fra filmene, for eksempel Darth Vader[21].

Senere i 2018[når?] skal det komme en ny serie: Star Wars Resistance.

Miljøet[rediger | rediger kilde]

Filmene er ikke fastsatt i tid, og det eneste hintet en får til hvilken tid filmene finner sted i er åpningslinja, fra alle filmene: «A long time ago, in a galaxy far, far away...», eller som i den norske oversettelsen: «For lenge siden, i en galakse langt, langt borte». Men om dette skal tolkes som at filmene faktisk finner sted for lenge, lenge siden eller om det er en allusjon til den klassiske åpningslinjen i eventyr, «Det var en gang, i et land langt, langt borte ...» er usikkert.

Filmene er heller ikke fastsatt i sted. Handlinger utspiller seg i en ikke-navngitt galakse. Den første trilogien (den andre trilogien, rent kronologisk sett) skildrer et møkkete og nedslitt miljø, noe som er atypisk for science fictionfilmer. I intervju har George Lucas fortalt at de smurte nye rekvisitter med gjørme og møkk for å få dem til å se utslitte ut, noe han skildret som «a used future» (en brukt fremtid).

I den andre trilogien (den første kronologisk) skildres et rent, elegant og futuristisk miljø – langt mer i tråd med andre science fiction-filmer. Dette lar seg i stor grad forsvare fra et "internt" perspektiv, siden den kronologisk første trilogien for en stor del foregår blant samfunnets eliter og i sivilisasjonens sentrum, og dessuten beskriver tiden før det onde Imperiet overtok galaksen. I den kronologisk andre trilogien skjer handlingen helst i galaksens utkanter og blant lavstatusfolk, og nå ligger alle verdener under Imperiets jernhæl.

Den tredje trilogien, produsert etter at Lucas solgte Star Wars til Disney, har som regel miljøer som ligner mest på den "nedslitte" galaksen fra Imperiets tid, skjønt det også kan være glimt av luksus og overklassemiljøer (som den dekadente kasino-verdenen Canto Bight i Episode 8).

Filmene[rediger | rediger kilde]

Den første filmen ble opprinnelig bare kalt Star Wars uten episodenummer, men i etterkant har den fått den utvidede tittelen Star Wars: Episode IV – Et nytt håp. Filmen har en individuell historie, selv om Lucas alltid har ment at filmen er en del av et større verk. Da populariteten for Star Wars-universet økte, ble episodenummeret tilført, og de etterfølgende filmene Star Wars: Episode V – Imperiet slår tilbake (1980) og Star Wars: Episode VI – Jediridderen vender tilbake (1983) ble laget. Disse tre filmene utgjør til sammen den «originale trilogien». Etter mange års pause startet Lucas opp med «forløpertrilogien» Star Wars: Episode I – Den skjulte trussel (1999), Star Wars: Episode II – Klonene angriper (2002) og Star Wars: Episode III – Sithene tar hevn (2005). Grunnen til at Lucas startet med Episode IV var at han trodde han ville kapre seerne ved å starte midt i hexalogien. Det er først etter utviklingen av dataanimasjon at episode 1 – 3 har latt seg realisere.

Musikken[rediger | rediger kilde]

Musikken til alle de seks Star Wars-filmene ble komponert av John Williams. Hovedtemaet, spilt under åpningsteksten, er et av de mest berømte og lettgjenkjennelige filmtemaene gjennom tidene, på lik linje med Haisommer, Jurassic Park og Indiana Jones-temaet, som også er komponert av John Williams. Musikken ble gitt ut på en offisiell LP og en annen der en artist lagde sine egne versjoner.

Utenfor filmene[rediger | rediger kilde]

Utenfor spillefilmene finnes det en rekke bøker, spill, tegneserier og animasjonserier som hører til i Star Wars-universet. Helt siden den første filmen kom ut i 1977 har historien blitt fortalt videre gjennom disse mediene. Man så på alt dette som en del av historien i Star Wars-universet, sammen med filmene. Etter en stund ble bøkene, spillene og tegneseriene så mange at det var vanskelig å skille mellom hva som faktisk gjaldt. I 2014, ett år før den første Star Wars-filmen etter Disney-kjøpet, satte man en klar grense for hva som var en del av universet, og hva som ikke var. Man delte at Star Wars-relatert innhold i to: canon og legends. Det meste av innholdet som var blitt utgitt hittil havnet under legends, og var med det ikke lenger en del av historien. Det som ble canon var de seks filmene (per 2014), Star Wars: The Clone Wars (filmen og serien) og tegneserien Darth Maul - Son of Dathomir. Det meste som kom ut etter 25. april 2014 ble kategorisert som canon. Grunnen til at dette ble gjort var at filmskaperne skulle ha mer frihet til å utvikle nye figurer og historier når de skulle lage de nye filmene (etter Episode VI)[22][23].

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «'Star Wars: Episode VIII' Sets Director» (engelsk). The Hollywood Reporter. 20. juni 2014. Besøkt 20. juni 2014. 
 2. ^ Johnson, Rian (24. april 2017). «That's old info, I haven't been involved in writing IX.». @rianjohnson (engelsk). Besøkt 25. april 2017. 
 3. ^ Rebecca, Ford. http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/star-wars-episode-9-director-807838. 
 4. ^ «J.J. Abrams to Write and Direct Star Wars: Episode IX» (engelsk). StarWars.com. 12. september 2017. Besøkt 12. september 2017. 
 5. ^ «Star Wars: Episode VIII has started filming» (engelsk). Entertainment Weekly. 10. februar 2016. Besøkt 10. februar 2016. 
 6. ^ «Carrie Fisher Completed Work on 'Star Wars: Episode VIII' Before Her Death» (engelsk). Variety. 27. desember 2016. Besøkt 27. desember 2016. 
 7. ^ Maresca, Rachel (27. desember 2016). «Carrie Fisher Wrapped Filming on 'Star Wars: Episode VIII': What Does Her Death Mean for 'Episode IX'?» (engelsk). Entertainment Tonight. Besøkt 27. desember 2016. 
 8. ^ «How will Carrie Fisher's death affect the Star Wars franchise and will they recast Princess Leia?» (engelsk). Telegraph. 28. desember 2016. Besøkt 29. desember 2016. 
 9. ^ «Lucasfilm: Carrie Fisher won't be digitally recreated» (engelsk). BBC News. 14. januar 2017. Besøkt 14. januar 2017. 
 10. ^ Truitt, Brian (14. april 2017). «Kathleen Kennedy confirms Carrie Fisher won't be in 'Star Wars: Episode IX'» (engelsk). USA Today. Besøkt 14. april 2017. 
 11. ^ Kit, Borys (1. august 2017). «'Star Wars: Episode IX' Gets a New Writer (Exclusive)» (engelsk). The Hollywood Reporter. Besøkt 2. august 2017. 
 12. ^ «A Statement Regarding Star Wars: Episode IX» (engelsk). StarWars.com. 5. september 2017. Besøkt 5. september 2017. 
 13. ^ Kit, Borys; Galuppo, Mia (5. september 2017). «Colin Trevorrow Out as 'Star Wars: Episode IX' director» (engelsk). The Hollywood Reporter. Besøkt 5. september 2017. 
 14. ^ «J.J. Abrams To Write And Direct Star Wars: Episode IX» (engelsk). StarWars.com. 12. september 2017. Besøkt 12. september 2017. 
 15. ^ Kroll, Justin (12. september 2017). «J.J. Abrams to Replace Colin Trevorrow as Director of 'Star Wars: Episode IX'» (engelsk). Variety. Besøkt 12. september 2017. 
 16. ^ Kroll, Justin (12. september 2017). «‘Star Wars: Episode IX’ Release Date Moves to December 2019» (engelsk). Variety. Besøkt 13. september 2017. 
 17. ^ Parker, Ryan (12. september 2017). «J.J. Abrams to Replace Colin Trevorrow as 'Star Wars: Episode IX' Writer and Director» (engelsk). The Hollywood Reporter. Besøkt 12. september 2017. 
 18. ^ Tambini, Joe (19. desember 2017). «Star Wars Episode 9: When is the next Star Wars film coming out?» (engelsk). Express.co.uk. Besøkt 23. desember 2017. 
 19. ^ Hont, Patrik; Neurath, Carolina; Anderberg, Stephanie Douglas; Lindqvist, Karl (23. februar 2014). «Star Wars: Threads of Destiny». Besøkt 23. februar 2017. 
 20. ^ «Star Wars: The Clone Wars (TV series)». Wookieepedia (engelsk). Besøkt 23. februar 2017. 
 21. ^ «Star Wars Rebels». Wookieepedia (engelsk). Besøkt 23. februar 2017. 
 22. ^ «The Legendary Star Wars Expanded Universe Turns a New Page | StarWars.com». StarWars.com (engelsk). Arkivert fra originalen 10. september 2016. Besøkt 23. februar 2017. 
 23. ^ «Canon». Wookieepedia (engelsk). Besøkt 23. februar 2017. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Stephen J. Sansweet, Pablo Hidalgo, Bob Vitas og Daniel Wallace, red. (2008). The Complete Star Wars Encyclopedia (engelsk). LucasBooks. ISBN 978-0345477637. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]