LucasArts

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
LucasArts
Offisielt navnLucasArts Entertainment Company, LLC
Org.formAksjeselskap (llc)
BransjeVideospillindustrien
Etablertmai 1982
Opphørt april 2013
Eier(e)The Walt Disney Company
MorselskapLucasfilm
HovedkontorSan Francisco, California, USA
LandUSA
Produkt(er)Videospill
Grunnlegger(e)George Lucas
NøkkelpersonerDarrell Rodriguez, president
StyrelederGeorge Lucas
Nettstedwww.lucasarts.com (en)
Kart
LucasArts
37°48′02″N 122°26′59″V

LucasArts Entertainment Company er en produsent av videospill. Selskapet ble først kjent for sine grafiske eventyrspill, men i dag utgir selskapet hovedsakelig spill basert på Star Wars-universet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble stiftet i mai 1982 som videospillavdelingen av Lucasfilm Ltd., filmselskapet til George Lucas. Lucas ønsket at selskapet hans skulle jobbe mot flere ulike deler av underholdningsindustrien, og derfor inngikk han et samarbeid med Atari om utvikling av videospill.

De første resultatene av dette samarbeidet var actionspill som Ballblazer og Rescue on Fractalus!. Betaversjoner av begge spill ble lekket til elektroniske oppslagstavler nøyaktig én uke etter at Atari mottok kopier for markedsformål, og var i bred sirkulasjon flere måneder før spillenes utgivelsesdato. I 1984 ble de utgitt til Atari 5200-maskinen under Lucasfilm Games-navnet. Utgaver for IBM-maskiner ble ikke lansert før i 1985, av utgiveren Epyx. Lucasfilms to neste spill var Koronis Rift og The Eidolon.

I 1990 ble spilldivisjonen i Lucasfilm en del av det nyopprettede selskapet LucasArts Entertainment Company, sammen med Industrial Light & Magic og Skywalker Sound. Senere ble ILM og Skywalker Sound lagt under Lucas Digital Ltd., og LucasArts ble det offisielle navnet til den tidligere spilldivisjonen.

Eventyrspill[rediger | rediger kilde]

Det første eventyrspillet utviklet av Lucasfilm Games var Labyrinth i 1986, basert på filmen ved samme navn. ICOMs spill Deja Vu inspirerte spillet Maniac Mansion i 1987, som introduserte SCUMM, motoren bak de fleste av selskapets senere eventyrspill. Eventyrspillene som ble lansert de følgende årene, som Zak McKracken and the Alien Mindbenders (1988), Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure (1989), og spesielt kritikerroste The Secret of Monkey Island (1990, bidro til at Lucasfilm Games fikk et rykte som en av de ledende utviklerne i sjangeren. Selskapet ble ofte referert til som én av de to store, i konkurranse med Sierra On-Line. Selskapets fremgang fortsatte i første halvdel av 1990-tallet, med spill som Monkey Island 2: LeChuck's Revenge (1991), Indiana Jones and the Fate of Atlantis (1992 og Maniac Mansion-etterfølgeren Day of the Tentacle (1993).

I andre halvdel av tiåret falt eventyrspillenes popularitet, og kostnadene forbundet med spillutvikling økte dramatisk da grafikk i høy oppløsning og lyd i CD-kvalitet ble mer vanlig. PC-markedet ønsket titler som viste mulighetene i de nye og kraftige grafikkortene, og det var samtidig endringer i konsollmarkedet da Sonys PlayStation ble lansert, med sine 3D-muligheter. Eventyrspillene var ikke lenger populære hos massemarkedet.

LucasArts klarte allikevel å utgi titler med moderat kommersiell suksess: The Curse of Monkey Island (1997) var det siste eventyrspillet fra LucasArts med den tradisjonelle todimensjonale grafikken. Grim Fandango (1998) var LucasArts første forsøk på et eventyrspill i 3D. Spillkontrollen ble langt mindre intuitiv enn i de tradisjonelle 2D-spillene, men avansert grafikk, et godt manus og et lydspor med gode skuespillere veide opp for dette, og spillet ble belønnet med GameSpots Game of the Year-pris.

Escape from Monkey Island (2000), det fjerde spillet i Monkey Island-serien, hadde de samme kontrollene som Grim Fandango, og ble generelt godt mottatt. Dette er til dags dato det siste eventyrspillet selskapet har utgitt. Oppfølgere til Full Throttle og Sam & Max var under utvikling, men disse prosjektene ble kansellert i 2003 og 2004 respektivt, før spillene var ferdige. Sam & Max-konseptet ble senere solgt til et annet studio, som utviklet det til et episode-format.

Utgivelsen av en uoffisiell SCUMM-emulator, ScummVM, har ført til en gjenfødelse av LucasArts' eventyrspill blant dagens spillere. Gjennom ScummVM kan legendariske eventyrtitler kjøres på moderne datamaskiner, og til og med mer utradisjonelle plattformer som mobiltelefoner og PDAer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]