Hopp til innhold

Star Wars: TIE Fighter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Star Wars: TIE Fighter
UtviklerTotally Games
UtgiverLucasArts
DistributørSteam
GOG.com
Humble Store[1]
DesignerLawrence Holland
KomponistPeter McConnell
PlattformDOS, Windows
Utgivelse1994
SjangerFlysimulator
ModusEnspiller
AldersgrenseAlle
Format3.5″ disketter
Del av serien X-Wing
Star Wars: X-Wing – Special Edition
Star Wars: TIE Fighter: Defender of the Empire

Star Wars: TIE Fighter er oppfølgeren til Star Wars: X-Wing og det første spillet i X-Wing-serien hvor du er på Imperiets side. En nevneverdig forbedring fra forrige spill i serien er motoren for flygedelen som nå støtter Gouraud skyggelegging, en effekt som gjør at kurver og masse ser mer realistisk ut. Flere andre ting var også lagt til, slik som dialog under flyging, beskjedslogg, liste over oppdragsformål, skipets status og oppførsel, en tredimensjonal HUD, og andre forbedringer. HUDen og målmaskinen (som viser en miniatyr av det skipet du har satt som mål) var populære blant spillerne fordi man nå kunne se hvor de andre skipene var og man kunne sette siktet til forskjellige komponenter på disse skipene. Man hadde også mulighet til å fly i samme fart som målet.

Oppdragsinstrueringen er også mer interaktiv. Bortsett fra standardkartet kan man nå prate med en offiser og en kappekledt mann om forskjellige aspekter ved oppdragene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Spillet begynner rett etter slaget om Hoth. Spilleren spiller rollen som en ny pilot i Imperiet. Selv om spilleren er på den samme siden som de «slemme» i Star Wars-universet, er hans rolle noenlunde sympatetisk siden han lever i frykt under Darth Vader og andre nådeløse offiserer. Karakterens navn er Maarek Stele. Dette navnet er ikke nevnt i spillet, men i den offisielle strategiguiden som ble solgt separat.

Istedenfor bare å slåss mot opprørerne, har spillet også mange oppdrag hvor man skal eliminere pirater og andre kriminelle. Man har også borgerkriger, forrædere, og andre uroelementer som må fjernes for å skape fred i galaksen.

I tillegg til standardinstrueringen før hvert oppdrag, har man en sekundær instruering for noen oppdrag gitt av en mystisk figur som tilhører keiserens indre sirkel. Denne personen forteller deg om sekundære og valgfrie mål man kan prøve å nå i oppdraget. Hvis man fullfører de forandrer man ikke scenariet i spillet, men man blir medlem av et hemmelig forbund innen Imperiet. Disse sekundære instrueringene kan også gi deg viktig informasjon om historien, slik som bevis for admiral Harkovs forræderi.

Historien foregår i sju forskjellige system og er derfor delt opp i like mange deler med fem eller flere oppdrag i hver.

 • Aftermath of Hoth (hothsystemet) – Forfølge opprørerne når de flykter fra Hoth.
 • The Sepan Civil War (sepansystemet) – Få slutt på en lang borgerkrig.
 • Battle on the Frontier (newlandsystemet) – Opprette en ny base for Imperiet.
 • Conflict at Mylok IV (nyloksystemet) – Sloss mot pirater i den ytre delen av galaksen.
 • Battle for Honor (parmelsystemet) – Fang den avhoppende Harkov.
 • Arms race (parmicsystemet) – Grand admiral Zaarin utvikler ny teknologi.
 • Treachery at Ottega (parmelsystemet) – Stopp ett opprør blant Zaarins styrker.

Spillet slutter med at spilleren stopper et kupp mot keiseren og blir belønnet under en stor seremoni som er lik den på slutten av Star Wars Episode IV: Et nytt håp.

Nye skip[rediger | rediger kilde]

Bortsett fra TIE fighter, TIE Bomber og TIE Interceptor, som er kjent fra filmene, lar spillet deg også fly flere skip med skjold, andre våpen og med overlyshastighet. Dette inkluderer Cygnus Assault Gunboat, TIE Advanced Avenger, TIE Defender (lagt til Star Wars: Essential Guide to Vehicles) og Cygnus Missile Gunboat (i utvidelsespakkene Defender of the Empire og Enemies of the Empire). Darth Vaders TIE Fighter (TIE Advanced x1) fra Et Nytt Håp og X-Wing er pussig nok ikke inkludert.

I de første oppdragene var TIE Fighter og TIE Interceptor stort sett utstyrt med et lite antall stridshoder. Selv om det er teoretisk mulig i det «virkelige» Star Wars-universet, ville det ha kompromittert hastighet og beskyttelse.

Når man kommer til Battle for Honor har de nye skipene erstattet skipene fra filmene fullstendig. Dette resulterer i at spillet blir mer likt X-Wing siden oppdragene ikke lengre består av store angrep med mange erstattbare skip (slik som Imperiet gjorde når det var mest mektig), og spilleren har ikke lengre fordelen av andre på sin side. Dette kan forklares med at spilleren blir en del av en spesiell gruppe ledet av Thrawn, hvis hovedoppdrag er å drepe forræderen Zaarin.

TIE Fighter og utvidelsespakken Defender of the Empire introduserer mange skip og andre romfartøy som aldri dukker opp utenfor X-Wing-serien. For eksempel romplattformer, Mon Calamari Light Cruiser, R-41 Starchaser og T-Wing.

Utvidelsespakke[rediger | rediger kilde]

Defender of the Empire inneholder en historie inndelt i tre deler etter hvilket planetsystem den foregår i. I to av disse delene flyr man, ikke overraskende, TIE Defender.

 • Strategic Warfare (omarsystemet) – Zaarin forsøker seg på sabotasje.
 • T/D Technology (parmelsystemet) – Sikre ny teknologi relatert til utviklingen av TIE Defender.
 • New threats (eva-T-systemet) – Sloss mot Zaarin.

Scenariet slutter brått uten at man får vite noe sikkert om Zaarins forræderi.

Den siste utvidelsespakken, Enemies of the Empire, ble aldri utgitt for separat salg. Isteden ble den inkludert på CD-ROM-versjonen.

Senere utgaver[rediger | rediger kilde]

TIE Fighter ble, slik som X-Wing, utgitt på nytt i en forbedret utgave.

TIE Fighter Collector's CDROM – Denne utgaven kom ut i 1996. En av de mest merkbare forbedringene var at man nå kunne spille spillet i 640x480 istedenfor 320x200. Denne utgaven hadde også den tidligere utgitte utvidelsespakken Defender of the Empire og en eksklusiv pakke kalt Enemies of the Empire. LucasArts designet på nytt og forbedret en del av mellomsekvensene og la til stemmer for alle instrueringene og i andre områder av spillet.

 • Enemies of the Empire
  • Hunt for Zaarin (semagsystemet) – Grand admiral Thrawn leter etter Zaarin.
  • Prelude to Endor (yllotatsystemet) – Undersøk forbindelsen mellom opprørerne og bothanerne.
  • The Emperor's will (iastsystemet) – Hjelp til med de siste stegene i konstruksjonene av den andre dødsstjernen.

X-Wing Collector Series — Denne utgaven inneholdt forbedrede versjoner av X-Wing Collector's CD, TIE Fighter Collector's CD og en demoversjon av Star Wars: X-Wing vs. TIE Fighter kalt Flight School.

X-Wing Trilogy — Denne utgaven inneholdt alt fra X-Wing Collector Series og fullversjonen av Star Wars: X-Wing Alliance.

Spillene i X-wing-serien[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Humble Store[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]