Hopp til innhold

THX 1138

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
THX 1138
Generell informasjon
Utgivelsesår1971
Prod.landUSA
Lengde86 / 88 (director's cut) min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiGeorge Lucas
ProdusentFrancis Ford Coppola
ManusforfatterGeorge Lucas og Walter Murch
MusikkLalo Schifrin
SjeffotografAlbert Kihn og David Myers
Foran kamera
MedvirkendeRobert Duvall, Donald Pleasence
Annen informasjon
BudsjettUSD777,000 (beregnet) sjanger=Science fiction
Prod.selskapWarner Bros.
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

THX 1138 er en science fiction-spillefilm som er skrevet av George Lucas og Walter Murch og regissert av George Lucas i 1971. Filmens historie er satt i fremtiden der menneskene har søkt tilflukt i underjordiske byer. Befolkningen er under konstant overvåkning og blir kontrollert av roboter som utfører politifunksjoner. Alle innbyggere må ta narkotiske stoffer som undertrykker følelser og seksuelt begjær.

Filmen var den første langfilmen lagd av Lucas og er en videreuvikling av hans studentfilm Electronic Labyrinth THX 1138:4EB, som han lagde i 1967 mens han studerte ved University of Southern California i Los Angeles. Film var produsert i samarbeid mellom Warner Brothers og Francis Ford Coppola's (på den tiden) nye firma American Zoetrope. Filmen har med noen av datidens kjente skuespillere, deriblant Robert Duvall og Donald Pleasence.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

For å understreke den umenneskelige verden i THX 1138 insisterte Lucas at de fleste skuespillerne måtte barbere hodet. For å skape publisitet arrangerte Lucas å klippe håret på skuespillerne på uvanlige lokaler og filmet begivenhetene. Filmen ble brukt i kortfilmen Bald. Robert Duvall fikk hodet barbert mens han så på en baseball kamp, mens Maggie McOmie ble barbert ved Palace of Fine Arts i San Francisco. En annen skuespiller som spilte en sinnslidende mann klipte sitt eget hår mens han satt i ett badekar. Kortfilmen Bald var inkludert i DVD utgaven av filmen, utgitt i 2004. Mange av statistene i filmen ble rekruttert fra rusbehandlingsprogrammet Synanon, der de fleste medlemmene barberte hodet.

Historien[rediger | rediger kilde]

Filmen er sammensatt av tre deler. I den første introduseres dagliglivet i den underjordiske byen gjennom hovedpersonen THX 1138 (Robert Duvall), som jobber i en atomfabrikk. Alle følelser er undertrykket i samfunnet gjennom tvangsbruk av en slags soma narkotika. THX sin kvinnelige samboer LUH 3417 (Maggie McOmie) slutter å ta narkotikaen og i hemmelighet bytter THX sine medisiner med piller som ikke har noen virkning. Ettersom medisinene ikke lenger påvirker THX, opplever han ekte følelser og seksuelt begjær for første gang. THX og LUH begynner et kjærlig forhold og planlegger å flykte fra den undergjordiske byen til ett liv i frihet. Før de kan flykte blir de arrestert og siktet for å ha uautorisert seksuell omgang og for at de ikke har tatt medisinen som de er pålagt å ta av staten.

Andre del av filmen blir THX fengslet for forbrytelsene sine sammen med andre fanger, inkludert Donald Pleasence som SEN 5241 – en ondskapsfull tekniker som har brukt sine programmeringsevner til å kvitte seg med LUH og dermed bli THX sin nye samboer. SEN ble arrestert fordi THX anga ham for disse lovbruddene. Noen av SEN sine replikker er tatt fra taler gitt av Richard Nixon.[1] Innholdet og stemningen i denne delen av filmen minner om historier av Samuel Beckett.

De fleste fangene er uniteressert i å flykte men til slutt bestemmer THX og SEN seg for å finne en utgang. De treffer SRT (Don Pedro Colley), som var hovedrolleinnehaver i seksuelle hologrammer som ble kringkastet over hele byen. SRT er misfornøyd med sin rolle i samfunnet og vil flykte. Etter at han rømmer fra fengselet prøver THX å finne LUH men oppdager at identiteten hennes har blitt overført til ett prøverørsfoster. Dette indikerer at LUH har blitt klassifisert som 'uhelbredelig' og drept. SEN kommer bort fra de andre to og utforsker grensen av den underjordiske byen. Skremt av det han ser, returnerer han til byen og blir arrestert.

Den tredje delen er en lang fluktsekvens med futuristisk og ofte kopiert bil-jakt gjennom ett nettverk av tunneler. THX og SRT stjeler to biler men SRT krasjer øyeblikkelig. Det er ikke klart om SRT overlever ulykken, men manuset til filmen indikerer at han ikke overlever. THX rømmer til grensen av byens underjordiske veisystem mens han blir jaget av robotpoliti og til slutt finner han en tunnel som går opp til planetens overflate. Politiet følger THX opp stigen i tunnelen men kostnadene assosiert med å fange ham overskrider budsjettet og politiet avbryter jakten. THX klatrer opp til overflaten og for første gang står på overflaten i dagslys. Men THX står foran solnedgangen flyer fugler forbi, noe som indikerer at det er mulig å leve på planetens overflate.

Versjoner av filmen[rediger | rediger kilde]

Originalversjonen av filmen hadde vært tilgjengelige i flere år både på Laserdisc og VHS men var ikke opprinnelig utgitt på DVD. Dette var delvis på grunn av at Lucas var skeptisk til det nye DVD formatet, men også fordi han hadde lyst til å modifisere filmen før den ble utgitt på DVD.

Lucas begynte arbeidet på DVD versjonen av filmen tidlig 2004, der han restaurerte lyd og bilde ved hjelp av datateknologi modifiserte noen scener til hans smak, for det meste ved å utvide folkemengder og kulisser. I tillegg filmet Lucas nye scener og omgjorde noen scener med hjelp av datateknologi der han la til skuespillere og erstattet de opprinnelige scenene. Director's Cut versjoene ble vist på ett lite antall kinoer med digital-projektorer 10 September 2004 og på DVD i Region 1 på 14 September. Region 2 og 4 utgaver kom senere. Reaksjonen av fans og kritikere var blandet, men de negative kommentarene var mye mildere enn kritikken Lucas fikk da han modifiserte Star Wars filmene. Dette er antakeligvis en refleksjon av den relative populariteten av filmene.

Den reviderte DVD versjonen forandrer historien i litt ved å koble de tre hovedpersonene, SEN, LUH og THX fra begynnelsen, og forandrer motivasjonen deres. Det beste eksempelet er nye scener det SEN og LUH utveksler blikk ved observasjonstasjonene deres. Den modifiserte scenen viser LUH (i motsetning til SEN i kinoversjonen) som gir mer oppmerksomhet til en rapport om "illegal sexual activity".

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Trivia for filmen[rediger | rediger kilde]

  • I 1983 grunnla George Lucas firmaet THX Ltd. som ble etablert for a lage en lydteknisk standard for kinosaler.
  • I filmen American Graffiti er bilnummeret på bilen til Milner – en gul 1932 Ford "deuce" hot rod – "THX 138".
  • I filmen Oceans Eleven bruker Matt Damon koden "1-1-3-8" til å åpne en safe.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lucas, George (Director) (2004). THX 1138 (The George Lucas Director's Cut Two-Disc Special Edition) (DVD). USA: Warner Brothers. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]