Etna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen omhandler vulkanen Etna. For den norske elven av samme navn, se Etna (elv).
Etna
Mt Etna and Catania1.jpg
Etna med Catania i forkant
Andre navnMongibello
Høyde3329 (varierende) moh.
LandItalia
RegionSicilia
VulkantypeStratovulkan
Siste utbrudd3. desember 2015

Etna (vulkan #0101-06[1]), som også er kjent som Mongibello lokalt, er en aktiv vulkan på østkysten av Sicilia i Italia, tett ved byen Catania som har mer enn 300 000 innbyggere.

Høyden over havet varierer med utbruddene. Nordøstkrateret er høyest og målte ca. 3 315 moh tidlig i 2004, etter at den i 1980 hadde vært oppe i en høyde av 3 350 m. Siden da har den gradvis minket, inntil den i september 2004-mars 2005 hadde et større utbrudd som førte høyden opp i 3 350 m igjen. Sørøstkrateret, som formet seg i 1978 og vokste dramatisk i perioden 1998-2001, men den er fortsatt noen titalls meter lavere enn toppen på nordøstkrateret. Foruten de distinkte nordøst- og sørøstkratrene finnes også et sentralkrater.

Siste utbrudd var 3. desember 2015, mellom kl 03:20 og 04:10. Lavafontenen sto rundt en kilometer høyt, med asken i en høyde av tre kilometer.[2][3] Aktiviteten fortsatte de kommende dagene og asken nådde en høyde på syv kilometer, noe som medførte at flyplassen i Catania måtte stenge i noen få timer.[4]

Etna er den vulkanen i verden som lengst har fått dokumentert sine utbrudd, faktisk helt tilbake til 1500-tallet f.Kr.[5]

Etna er en av de mest aktive vulkaner i verden, men anses til tross for at den leilighetsvis gjør stor skade likevel ikke for å være spesielt farlig, ettersom lavaen på Etna flyter for sakte til å kunne gjøre skade på mennesker. Utbruddene forhindrer derfor ikke blomstrende aktivitet på og rundt vulkanen. Foruten stor turisme drives det utstrakt jordbruk i det fruktbare vulkanske jordsmonnet, og i vinterhalvåret gir flere skianlegg mulighet for å bedrive skisport med havutsikt.

Krateret
På tur mot Etna

Etna er kalt «dronningen» av europeiske vulkaner, både på grunn av sin spektakulære beliggenhet og størrelse, og dens aktivitetsnivå.

I gresk mytologi skal Zevs, kongen av gudene, ha beseiret monsteret Tyfon, kalt far av alle monstre og holdt ham fanget under vulkanen. I tillegg skal smia til guden Hefaistos, guden over blant annet teknologi, smeder, metall og metallurgi, og ild, også ligge under vulkanen. Hans romersk ekvivalent var forøvrig Vulkan

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Etna (Volcanoes of the World)
  2. ^ Klemetti, Erik (3. desember 2015). «Italy’s Etna Unleashes a Short but Spectacular Eruption». Wired. Besøkt 10. desember 2015. 
  3. ^ «Etna volcano - eruption update». Volcano Discovery. 3. desember 2015. Besøkt 10. desember 2015. 
  4. ^ «Etna show, nuova fontana di lava: non si ferma l’emissione di cenere». Corriere della Sera (italiensk). 4. desember 2015. Besøkt 10. desember 2015. 
  5. ^ Global Vulcanism Program: Etna
geologistubbDenne geologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
italiastubbDenne italiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.