Hopp til innhold

Romvesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Romvesen er en populær benevnelse på et utenomjordisk vesen som er tenkt å leve eller eksistere på andre planeter i universet. Det er ikke påvist at det finnes slike skapninger.

Romvesen blir generelt omtalt uten henvisning til intelligens eller ikke, men det er ofte underforstått at det er intelligent og humanoid (menneskeliknende). Utenomjordisk liv i form av for eksempel bakterier eller mikroorganismer blir vanligvis ikke omtalt som «romvesen».

I science fiction er det svært mange teorier og beskrivelser av ulike former for romvesen.[trenger referanse]

Det finnes også et utall historier om virkelige hendelser der det spekuleres i om romvesen har vært involvert, og om statlige myndigheter og organisasjoner har stått bak operasjoner for å dekke over virkeligheten.[trenger referanse] På samme måte har observasjoner av ufoer blitt tolket som «bevis» på intelligent liv og avansert teknologi fra fremmede planeter og på offisielt hemmelighold.[trenger referanse] Area 51 i Nevada i USA er et testområde for fly som har blitt forbundet med fantasifulle fortellinger om romvesen.[trenger referanse] Militærbasen nekter imidlertid for å ha hatt kontakt med romvesen i sitt anlegg som for det meste ligger under jorda. Amerikanske filmsuksesser som Nærkontakt av tredje grad (1977), E.T. (1982) og Independence Day (1996) er eksempler på kommersiell populærkultur som bygger på spekulasjoner om besøk fra utenomjordiske vesen og hemmelighold. Den sveitsiske forfatteren Erich von Däniken er kanskje den mest kjente av dem som har frontet forestillingen om besøk av utenomjordisk liv. I sine mange pseudohistoriske og pseudovitenskapelige bøker har han fremmet teorien om «astronauter i oldtiden». I den internasjonale bestselgeren Chariots of the Gods (utgitt som Erinnerungen an die Zukunft i 1968) har han for eksempel knyttet bibelske tekster og gammelegyptiske hieroglyfer til besøk fra verdensrommet.[trenger referanse]

Autoritetsdata