Brad Pitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brad Pitt
FødtWilliam Bradley Pitt
18. des. 1963[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (60 år)
Shawnee[5]
BeskjeftigelseFjernsynsskuespiller, filmskuespiller, filmprodusent, filmregissør, stemmeskuespiller, modell, ansvarlig produsent, fjernsynsprodusent Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Missouri
Kickapoo High School
EktefelleJennifer Aniston (20002005)
Angelina Jolie (20142019)
Partner(e)Juliette Lewis (19901993)[6]
Gwyneth Paltrow (19941997)
Jennifer Aniston (19982000)
Angelina Jolie (20052014)
FarWilliam Alvin Pitt[7]
MorJane Etta Hillhouse[7]
SøskenDouglas Pitt
BarnShiloh Jolie-Pitt
Knox Jolie-Pitt
Vivienne Jolie-Pitt
NasjonalitetUSA[8]
Utmerkelser
18 oppføringer
Boston Society of Film Critics Award for Best Actor (2011) (for: Moneyball)
Broadcast Film Critics Association Award for Best Cast (2010) (for: Inglourious Basterds)
National Society of Film Critics Award for Best Actor (2011) (for: Moneyball, The Tree of Life)
New York Film Critics Circle Award for Best Actor (2011) (for: Moneyball, The Tree of Life)
Phoenix Film Critics Society Award for Best Cast (2009) (for: Inglourious Basterds)
San Diego Film Critics Society Award for Best Performance by an Ensemble (2009) (for: Inglourious Basterds)
Golden Globe for beste mannlige birolle i en film (1996) (for: 12 Monkeys)
Rembrandt Award (2010) (for: Den fantastiske historien om Benjamin Button)
Saturn Award for Best Supporting Actor (1996) (for: 12 Monkeys)
Screen Actors Guilds utmerkelse for et fremragende ensemble i en spillefilm (2010) (for: Inglourious Basterds)
Oscar for beste film (2014) (for: 12 Years a Slave)
Golden Globe (1996)
British Academy Film Awards (2014)
Volpi-pokalen for beste mannlige filmrolle (2007)
Screen Actors Guild Award (2010)
Oscar for beste mannlige birolle (2020) (for: Once Upon a Time in Hollywood)
Time 100 (2007)[9][10]
Time 100 (2008) (sammen med: Angelina Jolie)[11]
Aktive år1987
IMDbIMDb

William Bradley Pitt (født 1963) er en amerikansk skuespiller. Han har ved to anledninger (1995 og 2000) blitt kåret til verdens mest sexy mann av People Magazine.

29. juli 2000 giftet han seg med Jennifer Aniston. Etter nesten 5 års ekteskap ble de separert i januar 2005. Nyheten om separasjonen var overraskende ettersom paret nylig hadde vært på det som ble omtalt som en «kjærlighetsferie» til øya Anguilla i Karibien sammen med Anistons Friends-kollega Courteney Cox og hennes mann, David Arquette.

Under innspillingen av filmen Mr. & Mrs. Smith gikk det rykter om en romanse mellom Angelina Jolie og Brad Pitt. Begge to nektet da at de hadde et forhold. Senere bekreftet Angelina at de forelsket seg under innspillingen mens Pitt fremdeles var gift. Paret har både biologiske og adopterte barn sammen: datteren Shiloh Nouvel, født 27. mai 2006, tvillingene Knox Leon og Vivienne Marcheline, født 13. juli 2008, er deres felles, biologiske barn. Maddox Chivan (fra Kambodsja), Zahara Marley (fra Etiopia) og Pax Thien (fra Vietnam) er adoptert av Jolie alene og Brad Pitt har ikke offisielt adoptert de tre eldste barna, selv om de har hans navn.[trenger referanse]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Pitt ble født den 18. desember 1963 i Shawnee i Oklahoma av sine baptist-foreldre, William og Jane Pitt. Pitt og hans to søsken, Doug og Julie Neal, vokste opp i Springfield i Missouri. Pitts foreldre og søsken bor fortsatt nær Springfield. På Kickapoo High School deltok Pitt i sport, debatter og elevstyret. Han begynte på Missouri School of Journalism ved University of Missouri – Columbia hvor han var medlem av Sigma Chi-ordenen. Han manglet åtte poeng for å få en journalist-grad da han sluttet i 1986 for å prøve lykken i Hollywood. Ifølge en av hans tidligere lærere på MU, jobbet Pitt på et eget prosjekt som var en kalender kalt «The Men of Mizzou». Pitt var kreativ regissør for hele prosjektet, men det ble aldri fullført og han fikk ikke graden sin. Hans valg av karriere kom som en overraskelse på alle som kjente ham. Pitt hadde spilt i flere elevforestillinger, men aldri uttrykt noen trang til å spille profesjonelt. Det virket som Pitt var mer lovende innenfor musikk. Men plutselig, uten noen reell erfaring bak seg, reiste han til California med bare 325 dollar i lomma.

Karrière[rediger | rediger kilde]

Etter ankomsten til Hollywood, fikk Pitt undervisning hos Roy London i seks år. Han fikk en rolle i situasjonskomedien Head of the Class og i en periode datet han programmets stjerne, Robin Givens. Han var også med i en episode av Growing Pains.

Pitt dukket opp som Chris i såpeoperaen Another World. DA han var på prøvespill for showet Our House, ble han bedt om å lese for en annen rolle, og endte med å spille Shalane McCalls kjæreste Randy i TV-serien Dallas. Han hadde også en rekke roller i show som gikk i beste sendetid, som Thirty Something, 21 Jump Street, og Freddy's Nightmares. Pitt hadde ukrediterte roller i både Less Than Zero og Charlie Sheens No Man's Land før han fikk en av hovedrollene i filmen Cutting Class. Han begynte å date motspiller Jill Schoelen som tidligere hadde blitt sett sammen med Keanu Reeves.

Pitt fikk i 1990 en rolle i TV-filmen Too Young to Die? som handler om en misbrukt tenårings dødsstraff for mord. Pitt spilte Billy Canton, en rusavhengig kriminell som utnyttet en tenåringsjente og rømling spilt av Juliette Lewis. I det virkelige livet ble de to et par. Paret var sammen i tre år og spilte også sammen i thrilleren Kalifornia fra 1993.

I 1988 fikk Pitt sin første hovedrolle i The Dark Side of the Sun, hvor han spilte en ung amerikaner som oppholdt seg sammen med foreldrene sine ved Adriaterhavet for å finne en kur mot den fryktelige hudsykdommen sin. Filmen ble tatt opp i Jugoslavia sommeren 1988. Pitt fikk betalt $1 523 per uke i syv uker. Da redigeringen av filmen nesten var ferdig, brøt borgerkrigen ut, og store deler av materialet gikk tapt og ble ikke funnet før i 1996. Brad Pitt hadde i mellomtiden blitt en stor stjerne, og det bidro til at filmen kunne utgis ett år senere, i 1997.

1991–1993[rediger | rediger kilde]

I 1991 spilte Pitt løpstalentet Joe Maloney i Across the Tracks. Motspiller var Rick Schroder, Maloneys tidligere kriminelle bror.

Pitt tiltrakk seg et bredere publikums oppmerksomhet da han fikk en birolle som kriminell dagdriver og forfører av Geena Davis' figur i Thelma & Louise, regissert av Ridley Scott. Pitt hadde faktisk vært et tredjevalg til rollen som egentlig var påtenkt William Baldwin. Gjennom Thelma & Louise skaffet Pitt seg for alvor et navn i Hollywood.

Brad Pitt fikk en hovedrolle i Tom DiCillos lavbudsjettsfilm Johnny Suede fra 1991 om en keitete drømmer som gjerne ville være rockestjerne. Hans medspillere var blant andre Catherine Keener, Samuel L. Jackson og Nick Cave. Etter å ha spilt nok en hovedrolle i den hovedsakelig animerte filmen Cool World, fikk Pitt rollen som karismatisk fluefisker og sjarmør i Robert Redfords A River Runs Through It fra 1992. Senere fulgte rollen som seriemorder i Kalifornia i 1993.

1994–2000[rediger | rediger kilde]

I 1994 spilte Pitt vampyren Louis de Pointe du Lac i filmen basert på Anne Rices roman Interview With The Vampire. Pitt spilte sammen med den da elleve år gamle Kirsten Dunst, samt Tom Cruise, Christian Slater og Antonio Banderas. Senere var han hovedrolleinnehaver i Legends of the Fall (Lidenskapens pris) (1994) og Se7en (1995). I førstnevnte spilte han Tristan Ludlow, den villeste av tre brødre bosatt i Montana i tiden før, under og etter første verdenskrig. Faren i filmen, oberst Ludlow, ble spilt av Anthony Hopkins. I Se7en spilte Pitt detektiven David Mills som sammen med sjefen sin, spilt av Morgan Freeman, jakter på en seriemorder som henter inspirasjon til drapene sine fra de syv dødssynder. Pitt ble nominert til Academy Award for beste birolle i filmen Twelve Monkeys (1995), regissert av Terry Gilliam. Her spilte han blant annet mot Bruce Willis.

I 1997 var Pitt igjen hovedrolleinnehaver, denne gang i The Devil's Own som IRA-terroristen Rory Devaney som flyttet inn til familien til Harrison Fords figur. I filmen snakker Pitt med irsk aksent. Det samme året hadde han hovedrollen som den østerrikske fjellklatreren Heinrich Harrer i Jean Jacques Annauds film Seven Years In Tibet. Pitt øvde i måneder på rollen som krevde en hel del vandring og fjellklatring. Han trente med den engelske motspilleren David Thewlis ved å klatre i California og Alpene. Takket være kjenningsmelodien (den tibetanske nasjonalsangen) i filmen, utviste den kinesiske regjeringen Pitt og Thewlis fra Kina på livstid. I 1998 hadde Pitt hovedrollen i filmen Meet Joe Black. Pitt spilte en personifikasjon av Døden som holder til i kroppen til en ung mann for å lære mens han informerer en milliardær om at livet på jorda snart er over. Filmen dekker mange historier på en gang, inkludert den naive Døds første opplevelse av enkel glede som for eksempel peanøttsmør og å bli forelsket i den unge kvinnen spilt av Claire Forlani. Filmen ga Pitt en ny sjanse til å spille sammen med den walisiske skuespilleren Anthony Hopkins som han tidligere hadde jobbet med i Legends of the Fall.

I 1999 var Pitt med i Fight Club, basert på en roman av Chuck Palahniuk. Her fikk han igjen jobbe med regissøren han hadde jobbet med i Se7en, denne gang i en film hvor Pitt framstilte figuren Tyler Durden, en fargerik og kompleks figur.

I 2000 spilte Pitt en irsk sigøynerbokser i gangsterfilmen Snatch sammen med Vinnie Jones og Benicio del Toro. Filmen omhandlet et vilt kupp som involverte et tyveri av en diamant, russisk og amerikansk mafia og en lyssky undergrunnsverden. I filmen blir Pitt brakt inn som en sikker vinner av to boksepromotører.

2000–2006[rediger | rediger kilde]

I 2001 jobbet Brad Pitt med venninnen og skuespilleren Julia Roberts i den komiske «road movien» The Mexican. Etter bryllupet med Friends-skuespilleren Jennifer Aniston sommeren samme år begynte han å filme Spy Game, en triller fra «den kalde krigen» der han spilte sammen med veteranen Robert Redford, som hadde rollen som hans mentor. Mot slutten av året avsluttet Pitt filmingen av Ocean's Eleven sammen med George Clooney og Matt Damon, en gjenskapning av 1960-versjonen der Frank Sinatra hadde hovedrollen. Filmen etablerte et sterkt vennskap mellom de tre, spesielt mellom Pitt og Clooney.

Han spilte Will, Monicas og Ross' gamle skolekamerat i én enkelt episode av den amerikanske serien Venner for livet i 8. sesong av serien.

Siden har Pitt vært med i mange filmer, inkludert Ocean's Twelve og den greskhistoriske filmen Troja i 2004 der han spilte den historiske figuren Akilles. I løpet av produksjonen av Troja fikk Pitt en skade i akillessenen mens han spilte Akilles.

I 2005 spilte Pitt i Mr. & Mrs. Smith, der han og hans partner Angelina Jolie hadde hver sin tittelrolle. Det var mange spekulasjoner i media om hvorvidt Pitt innledet et forhold til Jolie mens filmen var i produksjon, men Pitt nektet at det var noe intimt engasjement med Jolie mens han var gift med Jennifer Aniston.

Pitt kom tilbake til Hollywood høsten 2006, i Alejandro González Iñárritus Babel sammen med Cate Blanchett. Filmen fikk Golden Globe-nominasjon for beste birolle. I mars 2006 ble det annonsert at Paramount hadde skaffet seg rettighetene til The Sparrow for Pitts produksjonsfirma, Plan B, og at Pitt skulle spille hovedrollen Sandoz. I juni 2006 ble det annonsert at Paramount og Plan B ville jobbe på en ny zombiefilm kalt World War Z, basert på boken med det samme navnet av Max Brooks.

Annet arbeid[rediger | rediger kilde]

Som mange A-listestjerner, opptrer Pitt normalt ikke i amerikanske fjernsynsreklamer, i stedet for å være med i reklamer som bare blir sett i Asia, han har stilt i reklamefilmer for Edwin Jeans, Toyota Altis og japansk kaffe, ROOTS. Et unntak er en Heineken-reklame som ble sendt under Super Bowl i 2005. Den var regissert av David Fincher, som regissert Pitt i filmene Se7en og Fight Club.

Sammen med Aniston og Paramount Pictures regissert Brad Grey, Pitt er med-finansierer av produksjonsfirmaet Plan B. Aniston er ikke lenger en partner i firmaet, selv om hun fortsett er knyttet til mange prosjekter som var avtalt før skilsmissen deres. Firmaet produserte kjempesuksessen Charlie and the Chocolate Factory med Johnny Depp i hovedrollen.

Han har og hatt en liten rolle i sesong 8 i Friends og i en episode i MTVs Jackass, hvor han tok del i en arrangert abdusering av seg selv. I en senere episode, sprang han og andre skuespillere rundt i gatene i Los Angeles i gorilladrakter.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Etter skilsmissen med Jennifer Aniston begynte Pitt å date Angelina Jolie. De reiste sammen til Etiopia i juli 2005 for å hente hennes adoptivdatter, Zahara fra et barnehjem. I slutten av 2005, var Pitt med Jolie to ganger til Pakistan i hennes funksjon som ambassadør for UNHCR for å støtte jordskjelvofre. 2. desember 2005 søkte Pitt om å adoptere Jolies to barn, sønnen Maddox og datteren Zahara og å få barnas etternavn lovlig endret til Jolie-Pitt. 19. januar 2006 godkjente en dommer i Santa Monica i California navnbyttet. Jolie fødte parets første biologiske barn, en datter kalt Shiloh Nouvel Jolie-Pitt, i Cottage Medi-Clinic Hospital i Swakopmund, Namibia. Shiloh ble født med keisersnitt. Pitt klippet barnets navlestreng og bekreftet at deres nyfødte datter skulle ha namibisk pass. Jolie bestemte seg for å tilby det første bildet av Shiloh via Getty Images fremfor at paparazziar skulle ta bilder. Magasinet People betalte mer enn 4,1 millioner dollar for rettighetene for Nord-Amerika, mens det britiske magasinet Hello! fikk de internasjonale rettighetene for omkring 3,5 millioner dollar. Samlet ble det betalt 10 millioner dollar verden over for rettighetene, og dette er det dyreste kjendisbildet i verden. Rykter[hvor?] sier at inntektene er donert til en uoppgitt, veldedig formål av Jolie og Pitt.[trenger referanse]

Shilohs navnet betyr «en fredelig» på hebraisk. Hennes mellomnavn, Nouvel, kommer fra Jean Nouvel, en av Pitts franske favorittarkitekter.

Rykter sier at Jolie og Pitt planlegger å gifte seg, og Pitt har bekreftet at «Angelina and I will consider getting married once all people in America are legally able to». («Angelina og jeg vil vurdere å gifte oss så snart alle i Amerika har lov til å gjøre det samme». Jolie påsto at de ikke planlegger noe bryllup eller i det hele tatt tenker på det. Hun stadfester «We are legally bound to our children, not to each other». («Vi er juridisk bundet til våre barn, ikke hverandre.»)

I populær kultur[rediger | rediger kilde]

I 1995, ble Pitt kåret av som en av de 25 mest sexy stjernene i filmhistorien av bladet Empire. Pitt har også to ganger værte kalt den mest sexy mann av bladet People. Pitt ble presentert i desemberutgaven i 2006 av Vanity Fair, hvor han er avbildet på framsiden i bare underbuksene. Omslaget presenterte en artikkel om Robert Wilson videoportrett, en produksjon av LAB HD som inkluderer tallrike kjendiser. Omslaget har fått kritikk fra Pitt selv om han hadde godkjent bruk av bildet.

Pitt er nevnt i en god del sanger, inkludert rap- og R&B-sanger av Jay-Z/Punjabi MCs «Beware of the Boys» og The Black Eyed Peas f/Talib et.al i sangen «Like That». Han var og nevnt av Shania Twain i sangen «That Don't Impress Me Much», hvor hun har en henvisning til Brad Pitt som et målestokk for mannlig perfeksjonisme.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Vunnede priser:

 • 1993: ShoWest Convention: Male Star of Tomorrow
 • 1995: MTV Movie Awards: Best Male Performance for Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
 • 1995: MTV Movie Awards: Most Desirable Male for Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
 • 1996: MTV Movie Awards: Most Desirable Male for Se7en
 • 1996: Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films: Best Supporting Actor for Twelve Monkeys
 • 1996: Golden Globes: Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture for Twelve Monkeys
 • 1996: Sci-Fi Universe Magazine: Best Supporting Actor in a Genre Motion Picture for Twelve Monkeys
 • 1997: Blockbuster Entertainment Awards: Favorite Supporting Actor, Science Fiction for Twelve Monkeys
 • 1998: Rembrandt Awards: Best Actor for Seven Years in Tibet
 • 2004: Teen Choice Awards: Choice Movie Actor, Drama/Action Adventure for Troy
 • 2005: People's Choice Awards: Favorite Leading Man
 • 2006: MTV Movie Awards: Best Fight Scene for Mr. & Mrs. Smith

Prisnominasjoner:

 • 1995: Golden Globes: Best Performance by an Actor in a Motion Picture, Drama for Legends of the Fall
 • 1995: Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films: Best Actor for Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
 • 1995: MTV Movie Awards: Best On-Screen Duo for Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
 • 1996: MTV Movie Awards: Best Male Performance for Twelve Monkeys
 • 1996: MTV Movie Awards: Best On-Screen Duo for Se7en
 • 2000: Blockbuster Entertainment Awards: Favorite Action Team for Fight Club
 • 2001: Golden Satellite Awards: Best Performance by an Actor in a Supporting Role, Comedy or Musical for Snatch
 • 2001: Teen Choice Awards: Choice Chemistry for The Mexican
 • 2002: Emmy Awards: Outstanding Guest Actor in a Comedy Series for Friends («The One with the Rumor»)
 • 2002: MTV Movie Awards: Best On-Screen Team for Ocean's Eleven
 • 2004: Kids' Choice Awards: Favorite Voice from an Animated Movie for Sinbad: Legend of the Seven Seas
 • 2005: Broadcast Film Critics Association Awards: Best Acting Ensemble for Ocean's Twelve
 • 2006: MTV Movie Awards: Best On-Screen Kiss for Mr. and Mrs. Smith
 • 2007: Golden Globes: Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture for Babel

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Brad-Pitt, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2010[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, brockhaus.de, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Roglo, Roglo person ID p=william+bradley;n=pitt[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ www.okhistory.org[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ www.cheatsheet.com[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ a b Genealogics[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 26. mars 2018, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ www.elconfidencial.com[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ content.time.com[Hentet fra Wikidata]
 11. ^ content.time.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]