Batman Begins

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Batman Begins
orig. Batman Begins
Generell informasjon
SjangerAction / Thriller / Superhelt
Utgivelsesår2005
Prod.landUSA
Lengde2 t. 21 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiChristopher Nolan
ProdusentEmma Thomas
Charles Raven
Larry J. Franco
ManusforfatterDavid S. Goyer
Christopher Nolan
Basert på en figur skapt av Bob Kane
MusikkJames Newton Howard
Hans Zimmer
SjeffotografWally Pfister
Foran kamera
Hovedrolle(r)Christian Bale
BirollerMichael Caine
Liam Neeson
Katie Holmes
Gary Oldman
Prod.selskapWarner Bros.
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Batman Begins er en amerikansk actionthriller og superheltfilm fra 2005, basert på tegneseriefiguren Batman (Lynvingen) som er skapt av Bob Kane og Bill Finger. Filmen hadde verdenspremiere den 15. juni 2005, og er den femte Batman-spillefilmen siden 1989. Filmen er hverken en oppfølger eller en forløper til de tidligere Tim Burton/Joel Schumacher-filmene, men en total revisjon og ny start av serien. Den følger det mørkere psykiske temaet i tegneseriene tettere.

Handling[rediger | rediger kilde]

En ung Bruce Wayne leker med en ung Rachel Dawes, men faller ned i en gammel brønn og blir angrepet av flaggermus. Etter at hans far drar ham opp fra brønnen, begynner Bruce å få mareritt om flaggermus. En natt, mens familien Wayne drar på operaen, blir Bruce skremt av dansernes portrettering av flaggermus-lignende demoner. Bruce får panikk, og ber om at de drar tidlig fra teateret. I bakgaten bak operaen blir familien møtt av en raner som – selv om han sier at alt skal gå bra – tar livet av faren og moren til Bruce. Etter dette blir Bruce oppdratt av familiens butler (Michael Caine).

14 år senere kommer Bruce tilbake fra Princeton University, for å være med på høringen før prøveløslatelsen av foreldrenes drapsmann. Prøveløslatelsen er et resultat av at drapsmannen har gitt politiet informasjon om den kriminelle stormannen Carmine Falcone. Bruce har planer om å ta livet av Joe Chill, men et gjengmedlem kommer ham i forkjøpet. Når Rachel får vite om dette, forklarer hun Bruce forskjellen mellom hevn og rettferdighet, og sier at hans far ville skammet seg om han fikk vite om planen hans. Bruce skammer seg, og drar for å møte Falcone. Etter det skjebnesvangre møtet gjemmer han seg på et frakteskip, og reiser rundt i verden mens han leter etter måter å bekjempe urettferdighet på.

Senere blir Bruce arrestert og satt i fengsel av kinesisk politi for tyveri av varer, som ironisk nok tilhører Wayne Enterprises. Han blir kontaktet av Henri Ducard i fengselet, en mann som representerer Ra's al Ghul fra Skyggeligaen, en gruppe fanatiske snikmordere. Wayne blir med til Skyggeligaens hjem i Himalayafjellene, og lærer seg å bruke teatralsk oppførsel og list som sine beste våpen. Etter opplæringen sier Ra's og Ducard at Bruce må lede an skyggeligaens forsøk på å ødelegge Gotham City, en by som ifølge ligaen er en kilde til ondskap. Wayne nekter å ødelegge byen han elsker, og slåss mot Ra's før han rømmer. Ra's blir drept i sammenstøtet, men Bruce redder Ducard.

Bruce danner seg så et alterego, Batman, en maskert hevner som bruker styrke, intellekt og en samling høyteknologiske våpen for å slåss mot maktene som truer byen. Han er bestemt på å ta Carmine Falcone, men snubler over noe mye større enn en mafiaboss i Gotham: Skyggeligaen og deres leder Ra's Al Ghul. Kampen for Gotham's overlevelse er startet.

Videospill[rediger | rediger kilde]

Det ble lansert konsollspill av filmen til PlayStation 2, Xbox, Nintendo GameCube og Game Boy Advance.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
«Bruce Wayne»/«Batman» Christian Bale
«Alfred Pennyworth» Michael Caine
«Henri Ducard» Liam Neeson
«Rachel Dawes» Katie Holmes
«Lt. James Gordon» Gary Oldman
«Lucius Fox» Morgan Freeman
«Dr. Jonathan Crane»/«The Scarecrow» Cillian Murphy
«Carmine Falcone» Tom Wilkinson
Ra's Al Ghul Ken Watanabe
«William Earle» Rutger Hauer
«Detective Flass» Mark Boone Junior
Loeb Colin McFarlane
«Dr. Thomas Wayne» Linus Roache
Martha Wayne Sara Stewart
Homeless Man Rade Serbedzija
Judge Faden Gerard Murphy
«Joe Chill» Richard Brake
«Mrs. Delane» Alexandra Bastedo
«Victor Zsasz» Tim Booth
Barbara Gordon Ilyssa Fradin
Bruce, 8 år Gus Lewis
Rachel, 8 år Emma Lockhart

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Wikiquote: Batman Begins – sitater