Hopp til innhold

Alan Smithee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Alan Smithee, Allen Smithee, Alan Smythee og Adam Smithee er pseudonymer brukt mellom 1968 og 1999 av amerikanske filmregissører som ikke ville ha navnet sitt knyttet til en film de hadde regissert. Før en regissør kunne bruke det, måtte han forklare seg foran et panel bestående av medlemmer fra Directors Guild of America (DGA) og Association of Motion Picture and Television Producers og bevise at filmen ikke lengre var under hans eller hennes kreative kontroll. Regissøren kan ikke røpe grunnen til at han vil trekke navnet sitt fra filmen til publikum, og det kan heller ikke brukes for å dekke over dårlig arbeid.

Fødsel[rediger | rediger kilde]

Navnet ble først brukt på filmen Death of a Gunslinger. Under innspillingen ble skuespiller Richard Widmark misfornøyd med regissør Robert Totten og fikk han erstattet av Don Siegel. Etter endt innspilling ville verken Totten eller Siegel bli kreditert som regissør. Regissørenes fagforening DGA vurderte først å bruke navnet «Al Smith», men det fantes allerede en virkelig regissør med det navnet. De landet til slutt på «Allen Smithee», og satset på at det ikke ville dukke opp en regissør med det navnet. Smithees første film fikk strålende kritikker, og The New York Times roste Smithees «skarpe regi som hadde en egen evne til å skanne fjes og trekke ut skarpe bakgrunnsdetaljer».

Død[rediger | rediger kilde]

I 1997 ble komedien An Alan Smithee Film: Burn Hollywood Burn sluppet, som handler om en regissør som ikke kan si fra seg kreditten fra en film han har regissert, siden han heter Alan Smithee. Publisitetet rundt filmen, samt det faktum at regissør Arthur Hiller fikk en Alan Smithee-kreditering for filmen, førte til at DGA bestemte seg for å slutte å bruke navnet.

En annen faktor som spilte inn, var kontroversen rundt filmen American History X, der regissør Tony Kaye ikke fikk en Smithee-kreditering siden han offentlig hadde angrepet filmen. Kaye saksøkte DGA over resultatet, men tapte saken.

Etter dette, ble det bestemt at man skulle velge et nytt psedonym for hver film. Det første eksempelet var «Thomas Lee», som regissør Walter Hill ble kreditert for filmen Supernova i 2000.

Allikevel har Smithee-navnet dukket opp ved senere anledninger. Blant annet for David Hasselhoff-filmen Fugitives Run.

Bruk på alternative versjoner[rediger | rediger kilde]

Smithee-navnet har også blitt brukt på redigerte versjoner av filmer. Gjerne versjoner som blir vist på fly (som gjerne er klippet ned for ikke å støte noen) og versjoner vist på TV (som har blitt klippet for å passe i forhold til reklamepausene).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]