Coruscant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Coruscant
Trantor-Coruscant.jpg
Navn Coruscant
Koordinater (0,0,0)
baneperiode 368 dager
rotasjonsperiode 24 timer
Antall soler Én
Antall måner Fire[a]
Befolkning En billion
Språk Forskjellige
Iverflatevann 29% (i is)
Terreng Urbant

Coruscant (uttales /'kʊ.ɹə.sɑnt/) er navnet på en fiktiv planet i Star Wars universet. Planeten ligger i hjertet av galaksen, og var høysete for Den Galaktiske Republikken. Gjennom tusener av år hadde planeten blitt en eneste stor by som dekket hele overflaten, med ragende skyskrapere. Planeten var også hjemstedet for den mektige Jediordenen, som bevarte freden i galaksen. Dette opphørte da Det Galaktiske Imperiet tok over planeten og senere resten av galaksen. Det er også erkjent at Coruscant er den viktigste planeten i galaksen, bevist av det faktum at kordinatene er (0,0,0).

Geografi[rediger | rediger kilde]

Planetens hav har blitt fjernet og lagt i vannreservoarer under bakken for fremtidig bruk. Den eneste synlige delen av vann er Vestsjøen, som blir brukt av turister og andre besøkende. Den eneste andre synlige delen av landmassen som er urørt er toppen på Manarai-fjellene, som ligger nært Det Imperialske Palasset. Antallet på planetens befolkning er anslått til å være 1 trillion. Siden det ikke er noe vann igjen på overflaten har ingeniørene bygd et kompleks rørsystem som pumper vannet fra pol isen til alle bydelene av planeten. Et problem på planeten er de enorme mengdene av karbondioksid som befolkningen skaper hver dag. Store ”luftrensere” er derfor satt i bane rundt planeten for å fjerne gassene. Galaktisk Standard Tid ble oppfunnet på Coruscant og dreier seg om timene Coruscant har hver dag, som er 24 timer med 368 dager i året.

Den Galaktiske By er delt opp i flere tusen bydeler, som igjen er delt opp i nummererte sektorer. Større deler av planeten er avsatt til kun industriell bruk, den største av disse delene ble gitt navnet The Works. Der produserte man deler til romskip, droider og bygge materialer, som ble lagd i voldsomme mengder i flere hundre år. Men det ble omsider slutt, og området ble overtatt av kriminelle og folk flest holdt seg unna det. The Works var en møteplass for sithene Darth Sidious og Grev Dooku.

Historie[rediger | rediger kilde]

Siden 25,000 f.s.y. (før slaget ved Yavin) var det en global by som dekket det meste av Coruscants overflate. Nye bygninger ble bygd på de gamle, og det var snart ikke mer synlig land igjen. I byens undernivå, er det mørke, forurensning og kriminalitet. Høyere oppe er det rådhus og andre mer velstående bygninger. Coruscant er mest sannsynlig hjemverdenen til menneskene i galaksen. Under klonekrigen invaderte separatistenes hær byen, og forårsaket stor skade på de minneverdige bygningene under beleiringen og kampen mot republikkens hær. Separatistenes stjerneflåte iverksatte også massiv bombing mot byen. Under Imperies styre ble Coruscant gitt navnet Det Imperialske Senter, og Den Galaktiske By fikk navnet Imperiets By. Ikke-menneskelige arter ble forflyttet fra bydelen og måtte bo i forbeholdte bydeler i Imperiets By. Den grådige Keiseren begynte å forme Coruscant etter sitt eget ønske, blant annet et massivt overvåkningssystem over hele byen. Det ble også plassert skjold generatorer over hele Coruscant, som fremkalte stormer, som gav byen et gotisk utseende som gjenspeilte desperasjonen til mange innbyggere under Keiserens herredømme. Keiseren fikk også Republikkens Palass gjenbygget og gav det navnet Det Imperialske Palass. Palasset var en veldig bygning og var et av de største byggverkene på Coruscant. Etter Keiserens død fikk den delen av befolkningen som hadde blitt rammet av Imperiets urett oppreisning. Palpatines død ble også feiret med et veldig fyrverkeri og de rev ned en statue av ham.

Men noen av keiserens krigsførere hadde ikke gitt opp, og blant dem var Ysanne Isard som hersket over Det Imperialske Senteret. Isards herredømme ble avbrutt av krangelen mellom de andre krigsførerne og Den Nye Republikken. Før hun forlot Det Imperialske Senteret forgiftet hun byens vannreservoarer med det dødelige Krytos viruset, som bare angriper ikke-menneskelige arter. Men Den Nye Republikken fikk fjernet viruset og frigjorde Det Imperialske Senteret, og gav det tilbake sitt gamle navn, Coruscant. Isard brukte sin skjulte stjernekrysser, Lunsankya til å unnslippe, under flukten ble millioner drept og en stor del av bylandskapet ble ødelagt før hun til slutt for over i overlysfart og forsvant.

Viktige Steder[rediger | rediger kilde]

  • Det Galaktiske Museum
  • Det Imperialske Palass
  • Jeditemplet
  • Manarai-fjellene
  • Vestsjøen
  • Centax I (Coruscants andre måne)

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ To er blitt ødelagt

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]