Lyssabel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lyssabel

Lyssabelen er et oppdiktet våpen fra Star Wars-filmene og er nesten utelukkende brukt av jedier og sither.[1] Hver jedipadawan eller sith lager sin egen sabel, som er et tegn på at de har kommet lenger i sin trening til jedi eller til en sith. Det finnes også lyssabeler med to ender, blant annet brukt av Darth Maul og Exar Kun. Lyssabler kan skjære gjennom alle materialer og kan slå tilbake laser fra laserpistoler. Det finnes syv former for lyssabelkamp.[2]

Formene for lyssabelkamp[rediger | rediger kilde]

Form I: Shii-Cho[rediger | rediger kilde]

Shii-Cho var den første og eldste formen for lyssabelkamp. Den bygget på prinsippene for ordinær sverdkamp, og var obligatorisk for ynglingene. Når de ble padawaner gikk de oftest over til en annen form. Noen svært få riddere og mestre brukte den imidlertid, som Kit Fisto, en dyktig fekter.

Form II: Makashi[rediger | rediger kilde]

Makashi var en teknikk beregnet for lyssabel mot lyssabel-kamp. Det var en form kjent for sin eleganse, kraft og dødelige presisjon. Den krevde enormt fokus. Da jedier møtte på svært lite lyssabel mot lyssabel-kamp brukte få formen, fordi den var lite praktisk.

Blant de mektigste brukerne var grev Dooku, som hadde klare fordeler i kamp, fordi svært få jedier hadde ferdigheter til å møte form IIs presisjon.

Andre brukere:

Form III: Soresu[rediger | rediger kilde]

Soresu var den mest defensive av alle formene. Formen ble utviklet for å kunne beskytte seg mot strålevåpen av ulik art. Det var en effektiv form, som gjorde åpningene for fienden så små som overhodet mulig. En godt trent bruker av denne formen var svært vanskelig å slå i kamp. En form III-bruker tok tiden til hjelp i en kamp, og da formen er lite energikrevende, kunne brukeren slå til når motstanderen er sliten.

Blant brukerne var Luminara Unduli og Obi-Wan Kenobi. Kenobi praktiserte i padawanperioden form IV, men da han så hva som skjedde med mesteren i kampen mot sithfyrsten Darth Maul, bestemte han seg for å skifte til form III.

Andre brukere:

Form IV: Ataro[rediger | rediger kilde]

Ataro var meget akrobatisk. Brukeren lot Kraften flomme gjennom hele kroppen, hvilket lot den overvinne til og med alderen.

Formen ble brukt av blant andre Yoda, Qui-Gon Jinn og Palpatine, som brukte en sithvariant.

Form V: Shien/Djem So[rediger | rediger kilde]

Shien eller Djem So tok det beste fra form III og II. Den brukere kanaliserte forsvar til angrep. En bruker av form III ville uten problemer kunne blokkere et laserskudd, imidlertid vil en bruker av form V være mer fokusert og bedre i stand til å reflektere skuddet tilbake på angriperen.

Både Anakin og Luke Skywalker brukte denne formen. Anakin brukte også formen som Darth Vader. Vader utviklet imidlertid en noe egenartet variant, og brukte tidvis kun én hånd til å holde lyssabelen.

Form VI: Niman[rediger | rediger kilde]

Niman var den mest utbredte formen rundt Klonekrigen, og ble kalt diplomatens form. Den var ment å balansere alle elementene i lyssabelkamp, men brukerens ferdigheter ble kun moderate på alle områder, og form VI var derfor den svakeste av alle formene. Et tydelig bevis på dette var slaget på Geonosis, hvor alle brukerne av form VI døde.

Form VII: Juyo/Vaapad[rediger | rediger kilde]

Juyo eller Vaapad var den mest krevende av alle former. Det var uferdig i millennier, men ble videreutviklet av Mace Windu, som kunne mestre den ved hjelp av å gå inn i Vaapad. Vaapad kanaliserte ens mørke inn i angrepene, og grenset derfor mot den mørke siden. Dette gjorde Vaapad svært farlig.

Kun Mace Windu, Depa Billaba og Sora Bulq har mestret Vaapad, men de to sistnevnte falt begge til den mørke siden. Darth Maul brukte også form VII.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Starwars.com Databank, Lyssabel». Disney. Besøkt 14. februar 2017. 
  2. ^ «Wookiepedia, wiki om Star Wars». Wiki. Besøkt 14. februar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]