Darth Vader

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Anakin Skywalker»)
Darth Vader
Rollefigur i Star Wars
Første opptredenDen skjulte trussel
Siste opptredenJediridderen vender tilbake
Informasjon
KallenavnAni
Alias(er)Anakin Skywalker
ArtMenneske, kyborg
KjønnMann
FødtAnakin Skywalker
41, 9 BBY, Tatooine
Død4 ABY, Den andre Dødsstjernen over Endor
FamilieLuke Skywalker (sønn)
Leia Organa (datter)
Ben Solo (barnebarn)
Shmi Skywalker Lars (mor)
Owen Lars (halvbror)
BarnLuke Skywalker og Prinsesse Leia
MorShmi Skywalker
EktefellePadmé Amidala
EvnerKraften
StatsborgerskapDen galaktiske republikk og Det galaktiske imperiet
SkuespillerDavid Prowse (Episode IV–VI)
Sebastian Shaw (Episode VI)
Jake Lloyd (Episode I)
Hayden Christensen (Episode II, III)
Bob Anderson (stunts)
StemmeJames Earl Jones (Episode III–VI)
Hayden Christensen (Episode IX)
Skapt avGeorge Lucas
In-universe-informasjon
Star Wars universe

Darth Vader er en fiktiv skurk og sithlord i George Lucas' Star Wars-univers, som lenge tjenestegjorde under keiser Palpatine under det galaktiske imperiet. Da han ble født fikk han navnet Anakin Skywalker; han er sønn av Shmi Skywalker og har ingen biologisk far. Anakin er sanskrit og betyr «kriger», mens Vader er nederlandsk og betyr «far».

Darth Vader regnes som hovedantagonisten i den originale trilogien og i Sithene tar hevn fra 2005. I den opprinnelige trilogien ble han spilt av David Prowse, og ansiktet ble spilt av Sebastian Shaw, mens James Earl Jones sørget for stemmen. I de nyere filmene ble han spilt henholdsvis av Jake Lloyd og Hayden Christensen, med stemmen til Jones i Sithene tar hevn. Darth Vader er en av de mest populære antagonistene i filmhistorien, og det amerikanske filminstituttet har kåret figuren til filmhistoriens tredje beste skurkeskikkelse, bak Hannibal Lecter og Norman Bates.[1]

I Et nytt håp (1977) og Imperiet slår tilbake (1980) blir Darth Vader beskrevet som ondskapens inkarnasjon. Han er den brutale håndheveren over den galaktiske republikken. Som en mørk sithherre tjenestegjør Vader som keiser Palpatines høyre hånd, og bruker den mørke siden av Kraften til å nådeløst jage jediherrene og opprørerne til galaksens ende.[2] I den nyere trilogien fra 1999 fortelles historien om den heroiske Anakin Skywalker, som i den siste av disse filmene går over til den mørke siden og blir transformert til den ikoniske kyborgen Darth Vader.

Biografi (fiktiv person)[rediger | rediger kilde]

Forløper-trilogien (1999–2005)[rediger | rediger kilde]

Anakin Skywalker (Jake Lloyd) dukker først opp i Den skjulte trussel som en ni år gammel gutt som jobber som slave for skraphandleren Watto på planeten Tatooine. Når jediridderne Qui-Gon Jinn og Obi-Wan Kenobi møter ham, møter de en livlig gutt full av ambisjoner som har som sitt høyeste ønske å drive med podracing, en sport hvor man kjører vogner bak store jetmotorer i høy hastighet. Sporten krever mye konsentrasjon og raske reflekser. Jediridderne forstår fort at de har å gjøre med et barn med fenomenal stor kontroll over kraften. Qui-Gon vedder derfor med Anakins eier om guttens frihet og vinner. Qui-Gon tar ham deretter med til Coruscant for at han skal lære å bli jediridder selv – noe som innebærer at han må forlate sin mor. På Coruscant vil jedirådet først ikke la Anakin få gå i lære i jedikunsten, fordi de anser at det er stor risiko for at de mørke kreftene kan vinne ham over til deres side. Til slutt aksepterer likevel rådet motstrebende at Obi-Wan skal være guttens veileder i treningen innen jedikunsten.

I Klonene angriper spiller Anakin (Hayden Christensen) en mer sentral og aktiv rolle i handlingen. Han har kommet langt i sudiene av jedikunsten, men er også arrogant og synes at læremesteren Obi-Wan holder ham tilbake i utviklingen. Han føler at han ikke passer riktig inn i jedisamfunnet, og har i isolasjonen opparbeidet arroganse, misunnelse og sinne overfor andre, spesielt Obi-Wan. Han er oppfarende og lar sine egne negative følelsene gå ut over andre. Dette anses som en karakterbrist innen jediordenen, der man i enhver situasjon skal kunne beholde åndsroen.

Han blir satt til å være livvakt for Padmé Amidala, som nå er senator. Hans facinasjon for henne startet da han først møtte henne på Tatooine som ung. Etterhvert utvikles det et tett vennskap mellom de to, et vennskap som igjen utvikles til en forelskelse. Anakin vet at dette er galt, ettersom jeditradisjonen krever at en jediridder ikke kan binde seg til en annen person på denne måten. Mens han følger henne som livvakt har han stadige mareritt som indikerer at hans mor, Shmi Skywalker, er i fare. De drar derfor til Tatooine hvor de får vite at Shmi har blitt satt fri fra slaveriet og har giftet seg med Cliegg Lars – en gårdbruker som sørget for at hun ble satt fri. Anakin drar til Lars' gård, og Lars forteller at Shmi har blitt kidnappet av en flokk med Tusken Raiders. Anakin finner moren i en Tusken-leir, men hun dør i armene hans. Dette får ham til å miste besinnelsen fullstendig, og i sinne massakrerer han alle i leiren. Dette er et av de første store tegnene på den forvandlingen som Anakin kommer til å gjennomgå. Anakin tar morens lik med seg tilbake til Cliegg Lars og sørger for at hun blir begravet der. Så drar han til Geonosis sammen med Padmé, for å redde Obi-Wan, som har blitt tatt til fange av sithenes overhode grev Dooku, men Anakin og Padmé blir også tatt til fange. Alle tre blir dømt til døden, men en gruppe jediriddere som har med seg en hær av klonesoldater klarer å forhindre at dødsdommene blir fullbyrdet. Deretter kjemper Anakin sammen med de andre jediene mot droidene i slaget på Geonosis, og Anakin og Obi-Wan forsøker å sette en stopper for den onde grev Dooku, men Dooku er både bedre med lyssabel og sterkere med kraften enn de hadde trodd. Han klarer å kutte hånden av Anakin. Jedimesteren Yoda kommer til unnsetning og tar opp kampen med Dooku. Dooku flykter. På slutten av denne filmen gifter Anakin seg med Padmé.

I Sithene tar hevn er Anakin med på et oppdrag for å redde kansler Palpatine som er fanget av grev Dooku på et av føderasjonens kommandoskip i atmosfæren over planeten Coruscant. Anakin og Obi-Wan møter igjen den onde grev Dooku, men denne gangen tar Anakin hevn. Etter at Obi-Wan ble kastet vekk med kraft kutter han av Dooku begge hendene med lyssabelen sin. Palpatine råder han til å drepe Dooku, men Anakin vet at det er galt. Han gjør det likevel. Kommandoskipet blir ødelagt under et slag, men de greier å lande med restene på Coruscant. Anakin får et bedre vennskap til Palpatine samtidig som han blir mer mistroisk til både jediordnen og Obi-Wan. Han får flere mareritt som forteller at Padmé skal dø. Han forteller det tilslutt til Padmé at hun vil dø, og hun forteller han at hun skal ha barn. Når Palpatine sier at han kan redde Padmé fra døden og jediordnen ikke godtar at Anakin blir jedimaster og Obi-Wan drar på oppdrag for å ta seg av Grievous, blir Anakin i tvil om hva som er den gode siden. Palpatine forteller han at han får mye mer makt hvis han går over til den mørke siden og Anakin skjønner at han er en sith. Han vil ikke drepe Palpatine, men melder han til jedirådet. Mace Windu og noen andre jedier drar for å arrestere Palpatine, men alle blir drept unntatt Windu.

Anakin drar for å se hva jediene tenker å gjøre med Palpatine, men oppdager at Windu er i ferd med å drepe Palpatine. Han tror ingen redde Padmé om Palpatine dør. Derfor kutter han av Mace Windu hånden og Palpatine bruker kraftlyn og dreper han. Anakin går over til den mørke siden og får sithnavnet Darth Vader. Han lover å hjelpe Palpatine dersom han redder Padmé fra døden. Anakin drar til jeditemplet og dreper alle jediene der. Etterpå drar han til Mustafar og dreper separatistlederne og kobler ut alle droideneenhetene. Obi-Wan og Yoda får se opptak av sikkerhetskamera som bekrefter at Anakin har gått over til den mørke siden. Obi-Wan drar til Mustafar sammen med Padmé. Anakin bruker kraft på Padmé så hun nesten blir kvalt. Obi-Wan oppdager at den Anakin han kjente er borte. De har en hard lyssabelduell som ender med at Anakin blir kuttet av en hånd og begge føttene. Han faller nesten i en lavaelv og kroppen hans blir kraftig forbrent. Palpatine drar og redder Anakin, men han er så kraftig forbrent at han blir satt på en maske. Flere av kroppsdelene blir skiftet ut med robotdeler og han blir til en kyborg. Det første Anakin spør etter når han våkner er Padmé. Palpatine lyver og sier at Padmé døde som et resultat av Anakins sinne. I virkeligheten døde hun etter å ha født to barn, Luke Skywalker og Leia Skywalker. Hun skal ha mistet viljen til å leve. Anakin (Darth Vader) setter i gang byggingen av Dødsstjernen, og får makt over hele republikken og blir en ond sithlord.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «AFI's 100 years...100 heroes & villains». AFI. 2003. Arkivert fra originalen 3. juni 2010. Besøkt 1. juni 2018. 
  2. ^ Thornton, Mark (13. mai 2005). «What is the "Dark Side" and Why Do Some People Choose It?». Mises Institute. Besøkt 4. oktober 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]