Golden Raspberry Awards

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Golden Raspberry Awards eller Razzies er en filmpris som ble dannet av John J. B. Wilson i 1980, som et motstykke til Oscarprisen. Prisen gis til dårligste skuespiller, manus, sang, regissering og film som filmindustrien tilbyr det aktuelle året. De forskjellige prisene stemmes fram av medlemmene av «the Golden Raspberry Award Foundation». Tradisjonelt blir de nominerte til prisene annonsert dagen før the Motion Picture Academy utlyser sine nominerte til Oscarprisene, og likeledes blir prisene også gitt ut dagen før Oscarseremonien. Kun få håndfuller har faktisk hentet det personlig.

Bemerkelsesverdige «vinnere»[rediger | rediger kilde]

Mange bemerkelsesverdige skuespillere, regissører og produsenter har mottatt en Golden Raspberry. På grunn av prisens natur er det imidlertid ikke vanlig at prisene blir avhentet av den som har «vunnet». Det har faktisk bare hendt en håndfull ganger i prisens historie at vinneren selv har vært tilstede og mottatt prisen:

  • 1988: Bill Cosby «vant» tre Raspberry Awards for verste film, verste skuespiller og verste manus for Leonard Part 6, en slurvete spionfilm som Cosby selv hadde fordømt på flere talkshows. Cosby ble den første personen som personlig aksepterte sine priser, noe han gjorde noen få uker etter den faktiske prisutdelingen på The Fox Late Show. Han ba imidlertid om «deluxe»-versjoner av trofeene. De ble laget av 24-karat gull og italiensk marmor til en pris av $27 000 – noe Fox måtte betale for. (Det normale trofeet består av et falskt bringebær på toppen av en Super 8 filmrull som er spraymalt med gullfarge. The Golden Raspberry Award Foundation anslår verdien av en slik pris til $4,97.)
  • 1997: Paul Verhoeven var den første personen som var personlig tilstede på en prisutdeling for å motta en Raspberry Award selv. Prisen fikk han for verste regissering av filmen Showgirls.
  • 1998: Manusforfatter Brian Helgeland var den første personen som har vunnet både en Raspberry Award og en Oscar det samme året – eller mer nøyaktig den samme helgen. Hans Oscar for best tilpassede manus fikk han for L.A. Confidential, og han fikk prisen dagen etter at han hadde vunnet en Raspberry Award for verste manus til Kevin Costners film The Postman. Selv om Helgeland ikke var tilstede på Razzieseremonien personlig, uttrykte han et ønske om å få prisen slik at han kunne sette den på hylla ved siden av Oscarprisen sin slik at det kunne minne ham om Hollywoods «merkelige natur». Han mottok senere prisen offisielt mens han var på kontoret sitt på Warner Bros.
  • 2002: Tom Green var tilstede for å motta alle fem Razzieprisene han vant, blant annet for verste film i forbindelse med Freddy Got Fingered.
  • 2004: Ben Affleck spurte hvorfor han ikke fikk trofeet sitt etter å ha vunnet verste skuespiller for sitt arbeid i filmene Gigli, Daredevil og Paycheck. En uke senere fikk han prisen sin direkte på luften på Larry King Live. Han knuste raskt prisen, og den ble senere solgt dyrt på eBay.
  • 2005: Den kanskje mest berømte personlige mottakelsen av en Raspberry Award var da Halle Berry overrasket hele Hollywood da hun ga en hånete mottakelsestale på Razzieseremonien mens hun holdt Oscarprisen sin i den ene hånden og Razzieprisen i den andre. Berry vant prisen som verste skuespiller for sin innsats i Catwoman, en film som også vant Razziepriser i tre andre kategorier.
  • 2010: Sandra Bullock møtte personlig opp for å motta prisen for dårligste skuespillerinne og dårligste par på skjermen for filmen All About Steve. Bullock gikk hen og vant en Oscar for beste skuespillerinne for sin tolkning i The Blind Side natten etter, og ble dermed den første til å vinne både en Razzie for verste skuespillerinne og en Oscar for beste skuespillerinne det samme året.

De eneste to skuespillerne som er nominert både for Oscar og Razzie for den samme rollen er James Coco for Only When I Laugh i 1982 og Amy Irving for Yentl i 1984. Ingen av dem vant noen av prisene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]