Star Wars: The Last Jedi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Star Wars: The Last Jedi
Generell informasjon
Sjangerscience fiction, action, eventyr
Utgivelsesår2017
Prod.landUSA
Lengde2 t. 32 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 (Norge)
Bak kamera
RegiRian Johnson
Produsent
ManusforfatterRian Johnson
MusikkJohn Williams[1]
SjeffotografSteve Yedlin[2]
KlippBob Ducsay[2]
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
BudsjettUSD 317 millioner
Prod.selskapWalt Disney Studios Motion Pictures
Lucasfilm
Ram Bergman Productions
Formula Film
Truenorth Productions
Jucumari Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Star Wars: The Last Jedi (også kjent som Star Wars: Episode VIII — The Last Jedi) er en amerikansk science fiction-film fra 2017 skrevet og regissert av Rian Johnson. Filmen er den åttende i Star Wars-serien og den andre i en tredje Star Wars-trilogi som begynte med Star Wars: The Force Awakens i 2015. Filmen ble produsert av Lucasfilm og distribuert av Walt Disney Studios Motion Pictures. De ledende rollene spilles av Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Gwendoline Christie, Andy Serkis, Benicio del Toro, Laura Dern og Kelly Marie Tran.

Handlingen utspiller seg umiddelbart etter Star Wars: The Force Awakens. Skrapsamleren Rey (Ridley) finner den tidligere jedimesteren Luke Skywalker (Hamill) på havplaneten Ahch-To, men han vil ikke hjelpe til i motstandsbevegelsens kamp mot First Order. Motstandskjemperne Finn (Boyega) og Rose (Tran) drar til spillbyen Canto Bight på ørkenplaneten Cantonica for å finne en kodeknekker som kan hjelpe dem med å deaktivere First Orders sporingsenhet. Når Leia Organa (Fisher) faller i koma tar Amilyn Holdo (Dern) over lederrollen for motstandsbevegelsen, men planene hennes faller ikke i god jord hos motstandspiloten Poe Dameron (Isaac).

Ram Bergman og Kathleen Kennedy produserte filmen, mens John Williams komponerte lydsporet. Williams har for øvrig komponert musikken i de syv andre filmene i serien. Innspillingen av filmen begynte i september 2015 på Skellig Michael i Irland. Hovedarbeidet begynte imidlertid hos Pinewood Studios i Storbritannia 15. februar 2016 og varte til 22. juli 2016. Etterarbeidet ble ferdigstilt i september 2017. Filmen hadde kinopremiere i Norge 13. desember 2017.

I 2019 kom den tredje filmen i trilogien: Star Wars: The Rise of Skywalker.

Handling[rediger | rediger kilde]

Motstandsbevegelsen under ledelse av general Leia Organa (Carrie Fisher) må evakuere basen sin på D'Qar når en av First Orders krigsflåter angriper planeten. Motstandspiloten Poe Dameron (Oscar Isaac) lykkes sammen med andre motstandskjempere i å ødelegge en av First Orders kampskip, men opprørsstyrken lider store tap før de unnslipper i hyperrommet. Poe blir kritisert av Leia for det kostbare og uforsvarlige angrepet, mens First Orders øverste leder Snoke (Andy Serkis) kritiserer general Armitage Hux (Domhnall Gleeson) fordi han ikke lykkes i å hindre evakueringen.

First Order har imidlertid fått tak i en sporingsenhet som gjør at de kan spore motstandsbevegelsens flåtestyrke gjennom hyperrommet. Motstandsflåten har lite brennstoff igjen, og motstandsbevegelsen må ta i bruk romskipets kraftskjold for å hale ut tiden. First Order-generalen Kylo Ren (Adam Driver) leder an et angrep på motstandsbevegelsens flåte, og motstandskjemperen Admiral Ackbar dør underveis. Leia bruker Kraften for å overleve angrepet, men faller i koma like etterpå. Viseadmiral Amilyn Holdo (Laura Dern) overtar kommandoen over motstandsbevegelsen.

I mellomtiden våkner motstandskjemperen Finn (John Boyega) fra koma. Han planlegger å rømme i en nødfarkost for å finne kameraten Rey, men blir stoppet av mekanikeren Rose Tico (Kelly Marie Tran). De oppdager at First Order kan spore dem med en sporingsenhet, noe de forteller til Poe. Finn, Poe og Rose kontakter bardamen Maz Kanata (Lupita Nyong'o), som forteller dem at de må få tak i en dyktig kodeknekker i spillbyen Canto Bight på ørkenplaneten Cantonica. Han kan hjelpe dem med å deaktivere sporingsenheten, slik at flåten kan unnslippe i hyperrommet.

Skrapsamleren Rey (Daisy Ridley) har dratt til havplaneten Ahch-To sammen med wookiepiloten Chewbacca og droiden R2-D2, og hun møter jedimesteren Luke Skywalker (Mark Hamill) på toppen av et høyt fjell. Luke nekter i utgangspunktet å lære henne om Kraften, men lar seg etter hvert overbevise. Rey og Kylo Ren telepatiske samtaler med hverandre gjennom Kraften. Luke og Kylo Ren har ulike forklaringer på hva som egentlig hendte med Kylo Ren. Luke tilkjennegir at han vurderte å drepe Kylo Ren fordi han trodde det var en ond kraft i ham. Han nekter å bli med i motstandsbevegelsen, og Rey bestemmer seg for å dra tilbake uten ham. Når Rey har dratt bestemmer Luke seg for å brenne de eldgamle jediskriftene på øya. Plutselig ser han spøkelset til Yoda (Frank Oz), en tidligere jedimester. Yoda kritiserer Luke for ikke å lære av sine feil.

Poe får høre om Holdos plan om å evakuere de gjenværende motstandskjemperne i nødfarkoster. Han mener at Holdos strategi er risikabel og dumdristig, og han setter i gang et mytteri. Finn, Rose og droiden BB-8 drar til et kasino på Canto Bight for å finne kodeknekkeren. De havner i fengsel og møter piraten og kodeknekkeren DJ (Benicio del Toro), som hjelper dem med å rømme. Finn og Rose løper ned til en stall med mishandlede ridedyr kalt Fathiers, og sammen med stallguttene setter de dyrene fri. DJ redder dem før de blir tatt av lokale myndigheter, og de blir enige om å hjelpe hverandre. De tar seg inn i Snokes flaggskip «Supremacy» og finner sporingsenheten, men blir tatt til fange av Captain Phasma (Gwendoline Christie) før de rekker å deaktivere den.

Rey overgir seg til Kylo Ren, og hun gjør et forsøk på å omvende ham til den lyse siden av Kraften. Snoke forklarer at han har manipulert henne og Kylo Ren i en plan om å drepe Luke Skywalker. Snoke ber Kylo Ren om å drepe Rey, men Kylo Ren dreper Snoke i stedet. Kylo Ren ber deretter Rey om å bli med ham slik at de kan lage en ny orden sammen – uten verken First Order eller motstandsbevegelsen. Rey avslår tilbudet og ber ham i stedet om å slutte seg til motstandsbevegelsen. Begge bruker Kraften for å få tak i Anakin Skywalkers lyssabel, men fordi Kraften er like stor hos begge to, blir lyssabelen delt i to. Rey flykter, og Hux spør Kylo Ren om hva som har hendt. Kylo Ren skylder på Rey for drapet på Snoke og erklærer seg selv som First Orders nye leder.

Leia våkner og fortsetter evakueringen som Holdo hadde iverksatt. Holdo blir igjen i motstandsbevegelsens flaggskip for å villede First Orders flåtestyrke, slik at opprørsstyrken kan evakuere i fred og ro til mineralplaneten Crait. DJ forteller First Order om motstandsbevegelsens planer, og Hux beordrer styrken om å angripe nødfarkostene. Holdo ofrer seg selv ved å kjøre flaggskipet inn i «Supremacy». Det gir Rey tid til å rømme, mens BB-8 redder Finn og Rose, som rømmer etter å ha bekjempet Phasma. Når First Order ankommer Crait for å utslette motstandsbevegelsen, blir de angrepet av Poe, Finn og Rose. Rey og Chewbacca ankommer Crait med Millennium Falcon og driver TIE-fighterne vekk. First Order tar seg inn i opprørsbasen.

Luke dukker opp på Crait for å hale ut tiden. Kylo Ren angriper ham med lyssverdet sitt, men det har ingen effekt. Kylo Ren innser at det kun er en projeksjon, og at Luke fremdeles er på Ahch-To. Rey finner en bakvei til basen og hjelper motstandsbevegelsen med evakueringen. Luke er utslitt etter kraftprojeksjonen og dør i fred og ro på Ahch-To. Leia forteller Rey at motstandsbevegelsen har alt den trenger for å bekjempe First Order. En av guttene som hjalp Rose og Finn i Canto Bight, bruker Kraften for å plukke opp en feiekost og ser håpefullt opp mot stjernehimmelen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Andre rolleinnehavere inkluderer Mike Quinn i rollen som Nien Nunb, Timothy M. Rose som Admiral Ackbar, Billie Lourd som løytnant Connix og Simon Pegg som Unkar Plutt. Jimmy Vee spiller R2-D2, og Warwick Davis spiller en ubestemt rolle.[3] Tom Hardy og Gary Barlow har gjesterollen som stormtroopere, mens regissøren av Rogue One: A Star Wars Story, Gareth Edwards, har også en gjesterolle.[4] Joseph Gordon-Levitt, Warwick Davis, Veronica Ngo og Noah Segan har andre roller i filmen.[5]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

20. juni 2014 ble det kunngjort at Rian Johnson skulle skrive manus og regissere Episode VIII[6][7][8][9] og Kathleen Kennedy, Ram Bergman, Tom Karnowski, Jason D. McGatlin og J.J. Abrams skal være produsenter.[10][11]

Johnson skal ha ment at filmen skal fortsette umiddelbart etter den siste scenen i The Force Awakens.[4]

Filmens tittel, Star Wars: The Last Jedi, ble kunngjort av Lucasfilm 23. januar 2017.[12]

Valg av roller[rediger | rediger kilde]

John Boyega og Daisy Ridley spiller henholdsvis stormtrooperen Finn og skraphandleren Rey.

I mars 2015 bekreftet Oscar Isaac at han også vil spille rollen som Poe Dameron Episode VIII.[13][14][15]

I september 2015 hadde Disney tre kandidater til en kvinnelig hovedrolle. Disse tre var Gina Rodriguez, Tatiana Maslany og Olivia Cooke.[16] Senere i september bekreftet også Benicio del Toro at han skal spille en rolle i filmen,[17] og Mark Hamill ble også bekreftet.[18] I oktober 2015 gikk det et rykte om at Gugu Mbatha-Raw hadde fått en rolle i filmen,[19] og i november fikk Jimmy Vee rollen som R2-D2 som da erstattet Kenny Baker som hadde spilt rollen i alle Star Wars filmene opp til og med Star Wars Episode III: Sithene tar hevn.[20]

Samme måned annonserte Kathleen Kennedy, presidenten i Lucasfilm, under premieren av Star Wars: The Force Awakens i London at alle rolleinnehaverne skulle returnere i Episode VIII sammen med en håndfull nye skuespillere.[21] Når filmingen startet i februar 2016 ble det bekreftet at Laura Dern og Kelly Marie Tran hadde uspesifiserte roller.[2]

Innspilling og filmeffekter[rediger | rediger kilde]

I september 2015 begynte filmingen på øya Skellig Michael utenfor Irland grunnet utfordringer med værforholdet der andre deler av året. Filmingen skulle vare i fire dager[22][23][24] men den første dagen ble kansellert grunnet svært dårlige værforhold.[25] I november 2014 bekreftet Ivan Dunleavy, sjefen for Pinewood Studios, at filmingen ville foregå på Pinewood[26] og i Mexico.[27] I september avslørte Benicio del Toro at hoveddelen av filmingen ville starte i mars 2016[17], men produsent Kathleen Kennedy sa senere at dette skulle starte i januar 2016.[21]

Carrie Fisher, som spiller general Leia Organa, døde 27. desember 2016. Men ifølge Lucasfilm så var Fisher ferdig med å spille inn alle sine scener til filmen.[28]

På en Twitter-melding annonserte regissør Rian Johnson at siste scene ble filmet 22. juli 2016.[29] Filmen går da over i klipp- og etterarbeidsfasen

Musikk[rediger | rediger kilde]

I juli 2013 annonserte produsent Kathleen Kennedy at John Williams, som komponerte musikken for de andre filmene, også skulle komponere til de tre nye filmene.[1][30] På en konsert i august 2016 bekreftet Williams at han har planlagt å starte å komponere musikken til Episode VIII.[31]

Utgivelse[rediger | rediger kilde]

I januar 2015 uttalte Disney sjef Bob Iger at Episode VIII skulle utgis i 2017,[32] og i mars annonserte Disney at utgivelsesdatoen var satt til 26. mai 2017.[33][34] I januar 2016 ble utgivelsen utsatt til 15. desember 2017.[35]

Oppfølgere[rediger | rediger kilde]

Episode IX, som er den siste filmen i den nye trilogien, er planlagt utgitt i 20. desember 2019.[36][37] Den skal regisseres av J.J. Abrams, og han skal også skrive manus sammen med Chris Terrio. I tillegg kommer han til å produsere filmen igjennom sitt selskap Bad Robot Productions sammen med Kathleen Kennedy og Michelle Rejwan.[38][39]

Innspillingen av filmen er planlagt startet i juni 2018[40].

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b «John Williams To Score Star Wars Episodes VII-IX» (engelsk). Empire Online. 27. juni 2013. Besøkt 19. november 2016. 
 2. ^ a b c «STAR WARS: EPISODE VIII NOW FILMING» (engelsk). starwars.com. 15. februar 2016. Besøkt 19. november 2016. 
 3. ^ «Warwick Davis on Star Wars: Episode VIII 'cliffhanger', possible Willow sequel» (engelsk). News.com.au. 16. november 2015. Besøkt 30. september 2016. 
 4. ^ a b «Star Wars Celebration: Updates on Episode VIII and young Han Solo movie» (engelsk). Entertainment Weekly. 17. juli 2016. Besøkt 19. november 2016. 
 5. ^ «Who Is Noah Segan Playing in STAR WARS?» (engelsk). Birth.Movies.Death. 19. april 2016. Besøkt 15. desember 2016. 
 6. ^ «'Star Wars' Bombshell! Rian Johnson To Write, Direct Next Two Films» (engelsk). Deadline.com. 20. juni 2014. Besøkt 19. november 2016. 
 7. ^ «Rian Johnson to Write and Direct 'Star Wars' 8 — But Not 9» (engelsk). The Wrap. 20. juni 2014. Besøkt 19. november 2016. 
 8. ^ «'Star Wars: Episode VIII' Sets Director» (engelsk). hollywoodreporter.com. 20. juni 2014. Besøkt 19. november 2016. 
 9. ^ «UPDATED: ‘Star Wars’ Bombshell! Rian Johnson To Write, Direct Next Two Films» (engelsk). Deadline. 20. juni 2014. Besøkt 19. november 2016. 
 10. ^ «Casting call for 'Star Wars: Episode VIII' lead role» (engelsk). Disney Casting Call. 11. september 2015. Arkivert fra originalen 1. oktober 2015. Besøkt 19. november 2016. 
 11. ^ «STAR WARS: EPISODE VIII TO OPEN DECEMBER 15, 2017» (engelsk). StarWars.com. 11. februar 2016. Besøkt 19. november 2016. 
 12. ^ «The Official Title for Star Wars: Episode VIII Revealed». StarWars.com. 23. januar 2017. Besøkt 23. januar 2017. 
 13. ^ «Oscar Isaac Talks 'Star Wars: The Force Awakens' and Going After X-Men's Apocalypse (EXCLUSIVE)». Moviefone. 19. mars 2015. Arkivert fra originalen . Besøkt 20. desember 2015.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 7. mai 2015. Besøkt 28. desember 2017. 
 14. ^ McGloin, Mark (3. september 2015). «Benicio Del Toro Confirms Star Wars Episode VIII». Cosmic Book News. Besøkt 20. desember 2015. 
 15. ^ Crossan, Ashley (14. september 2015). «Benicio Del Toro’s ‘Star Wars: Episode VIII’ Character Might Not Be What You Think». Enterainment Tonight. Besøkt 20. desember 2015. 
 16. ^ «'Star Wars: Episode VIII' Shortlist Includes Gina Rodriguez, Tatiana Maslany, Olivia Cooke (Exclusive)» (engelsk). The Wrap. 11. februar 2016. Besøkt 19. november 2016. 
 17. ^ a b «Benicio Del Toro Confirms Casting In Star Wars: Episode VIII» (engelsk). Empire. 7. september 2015. Besøkt 19. november 2016. 
 18. ^ «Bad weather halts Star Wars filming on Skellig Michael» (engelsk). The Irish Examiner. 15. september 2015. Besøkt 19. november 2016. 
 19. ^ «'Star Wars: Episode VIII' Casts Gugu Mbatha-Raw» (engelsk). Collider.com. 7. oktober 2015. Besøkt 19. november 2016. 
 20. ^ «Doctor Who actor Jimmy Vee is the new R2-D2 in Star Wars Episode 8» (engelsk). Metro.co.uk. 16. november 2015. Besøkt 19. november 2016. 
 21. ^ a b «Star Wars producer Kathleen Kennedy confirms that entire cast will return for eighth film» (engelsk). London Evening Standard. 17. desember 2015. Besøkt 19. november 2016. 
 22. ^ «Updated: Star Wars: Episode VIII will shoot in Ireland this month» (engelsk). Entertainment Weekly. 9. september 2015. Besøkt 19. november 2016. 
 23. ^ «Skellig Michael: Is 6th-century rock star selling out to a galaxy far, far away?» (engelsk). Irish Independent. 6. september 2015. Besøkt 19. november 2016. 
 24. ^ «Marine Notice No. 44 of 2015 – Filming Activity at Sceilig Mhichíl, Co. Kerry» (PDF) (engelsk). Department of Transport, Tourism and Sport. 11. september 2015. Besøkt 19. november 2016. 
 25. ^ «Skellig Michael 'Star Wars' filming cancelled amid high winds» (engelsk). Irish Times. 14. september 2015. Besøkt 19. november 2016. 
 26. ^ «'Star Wars' Returning To Pinewood For 'Episode VIII'» (engelsk). Deadline Hollywood. 10. november 2014. Besøkt 19. november 2016. 
 27. ^ «Two More Actors Confirmed to Return for Star Wars Episode VIII» (engelsk). ComicBook.com. 14. desember 2015. Besøkt 19. november 2016. 
 28. ^ «CARRIE FISHER WRAPPED FOR 'STAR WARS: EPISODE VIII'» (engelsk). tmz.com. 27. desember 2016. Besøkt 28. desember 2016. 
 29. ^ Rian Johnson (22. juli 2016). «Final slate of the final shot. VIII is officially wrapped. Cannot wait to share it with you all!» (engelsk). twitter.com. Besøkt 28. desember 2016. 
 30. ^ «'Star Wars: Episode 8' news: John Williams to score upcoming installment» (engelsk). Vine Report. 13. juni 2016. Arkivert fra originalen 13. august 2016. Besøkt 19. november 2016. 
 31. ^ «John Williams confirms he's working on the score for Star Wars: Episode VIII» (engelsk). The Verge. 16. august 2016. Besøkt 19. november 2016. 
 32. ^ «Disney CEO Confirms Release Years for 'Star Wars Episode VIII' and 'IX', Teases More Trilogies» (engelsk). /Film. 29. januar 2015. Besøkt 19. november 2016. 
 33. ^ «'Star Wars: Episode VIII' coming in May 2017» (engelsk). Usatoday. 12. mars 2015. Besøkt 19. november 2016. 
 34. ^ «'Star Wars' Stand-Alone, 'Rogue One,' Will Have Female Lead In Felicity Jones» (engelsk). Forbes. 12. mars 2015. Besøkt 19. november 2016. 
 35. ^ «'Star Wars: Episode VIII' Gets New Release Date» (engelsk). The Hollywood Reporter. 20. januar 2016. Besøkt 19. november 2016. 
 36. ^ Parker, Ryan (12. september 2017). «J.J. Abrams to Replace Colin Trevorrow as 'Star Wars: Episode IX' Writer and Director» (engelsk). The Hollywood Reporter. Besøkt 12. september 2017. 
 37. ^ Tambini, Joe (19. desember 2017). «Star Wars Episode 9: When is the next Star Wars film coming out?» (engelsk). Express.co.uk. Besøkt 23. desember 2017. 
 38. ^ «J.J. Abrams To Write And Direct Star Wars: Episode IX» (engelsk). StarWars.com. 12. september 2017. Besøkt 12. september 2017. 
 39. ^ Kroll, Justin (12. september 2017). «J.J. Abrams to Replace Colin Trevorrow as Director of 'Star Wars: Episode IX'» (engelsk). Variety. Besøkt 12. september 2017. 
 40. ^ Kroll, Justin (12. september 2017). «‘Star Wars: Episode IX’ Release Date Moves to December 2019» (engelsk). Variety. Besøkt 13. september 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]