Darth Sidious

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Darth Sidious
Rollefigur i Star Wars
Første opptredenStar Wars Episode I: Den skjulte trussel
Siste opptredenStar Wars: The Rise of Skywalker
Informasjon
KallenavnDarth Sidious
Alias(er)Sheev Palpatine
ArtMenneske
KjønnMann
FødtNaboo
111 BSI
DødExegol
1 ASI
FamilieRey Palpatine (barnebarn)
FarCosinga Palpatine
BarnDathan og Snoke
EktefelleUkjent
ØyenfargeOrange
Hårfargebrunt hår og sølv hår
EvnerKraften
StatsborgerskapDen galaktiske republikk, Det galaktiske imperiet og First Order
SkuespillerIan McDiarmid
StemmeIan McDiarmid
Skapt avGeorge Lucas
In-universe-informasjon
Star Wars universe
Nettstedwww.starwars.com

Darth Sidious (aka. Sheev Palpatine) (82 FSY-11 ESY) er en av de mest sentrale rollefigurene i Star Wars-sagaen. Han ble spilt av Ian McDiarmid.

Historie[rediger | rediger kilde]

Han er en ond, grusom Sith som lenge har planlagt å få full makt over hele galaksen. Dette gjør han ved å late som at han er en ambisiøs og vennlig Senator i Det galaktiske senatet. Han var opprinnelig fra planeten Naboo. Han greier å få seg selv valgt som kansler for Den galaktiske republikken. Han går under navnet Palpatine, som muligens var hans opprinnelige navn før han ble trent av Darth Plagueis til å bli en Sith og fikk sitt sithnavn. I Star Wars Episode III: Sithene tar hevn fikk han til slutt lokket Anakin Skywalker til den mørke siden av Kraften. Sidious kjempet mot Yoda og Mace Windu, de to sterkeste jediene. Han drepte Mace Windu med hjelp av Anakin (uten hjelpen ville Mace drept Sidious), men Yoda kom seg unna. Han fikk tittelen keiser.

I Star Wars IV ble ikke Sidious sett, men i Star Wars Episode V: Imperiet slår tilbake ses Sidious som et hologram mens han snakker med Darth Vader. Sidios forteller at de har en ny fiende, Luke Skywalker, Vaders sønn. Planen deres er å lure Luke over til den mørke siden. Sidious ses ikke flere ganger i den filmen, men i den siste filmen, Star Wars Episode VI: Jediridderen vender tilbake kommer han til den nye Dødsstjernen. Sidious og Vader fanger Luke, men da han ikke vil gå over til den mørke siden bruker Sidious kraftlyn på ham. Darth Vader kan ikke se på at hans sønn blir drept, og forlater endelig den mørke siden. Han redder Luke og kaster Sidious ned i en generator. Sidious dør i en intens eksplosjon.

Merk at i den opprinnelige Star Wars-trilogien (episode IV til VI fra sent syttitall og tidlig åttitall) ble karakteren utelukkende omtalt som «keiseren». Navnene «Palpatine» og «Darth Sidious» ble ikke hørt før i den bakhistorien som ble brettet ut i forløperfilmene, Episode I, II og III, produsert rundt årtusenskiftet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]