Cameo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Cameo, som i cameorolle eller en cameoopptreden, er et amerikansk begrep i et teaterstykke eller en film som betyr at en person er seg selv (og ikke en rolle) eller er tydelig annerledes enn resten av filmens handling. En cameo har sjelden eller aldri betydning for filmens handling og er mer å betrakte som spøk mellom produsentene av filmen og publikum.

Siden det først ble brukt i 1851, er en cameoopptreden ofte spilt av en skuespiller som er mer kjent eller har høyere status enn det som er normalt for en slik opptreden. En kort opptreden er også kjent som en cameo hvis den blir utført av noen som er bedre kjent for noe annet enn det å være skuespiller (for eksempel en produsent, politiker eller idrettsutøver).

Den første cameo-opptredenen i filmhistorien sies å være den av Erik Satie og hans artistvenner i stumfilmen Entr'acte fra 1924. Mike Todds filmatisering av Jules Vernes bok Jorden rundt på 80 dager i 1956 var proppet med cameoopptredener og gjorde terminologien kjent utenfor skuespillerverdenen.

Bruce Willis gjorde en cameoopptreden i Ocean's Twelve (2004), der han hadde rollen som seg selv. Andre kjente cameo-opptredener har både Phil Spector, Neil Diamond, Donald Trump[1] og Roman Polański.

Den norske skuespilleren/filmprodusenten Tom Remlov hadde en liten rolle i alle filmer fra Norsk Film mens han var direktør i selskapet fra 1995-2001. Også Alfred Hitchcock var kjent for å gjøre cameoopptredener i de filmene han selv regisserte, gjerne som en mann som passerte kamera i bakgrunnen. Stan Lee (skaperen av Marvel-tegneseriene) har gjort cameoroller i alle marvelfilmene som har blitt laget i nyere tid, som Spider-Man 1, 2 og 3 og Fantastiske Fire 1 og 2.

Cameoer er vanligvis ikke nevnt i rulleteksten, og hvis den blir utført av noen andre enn produsent/regissør i sin egen film inneholder den gjerne en replikk.

Forfatteren Stephen King pleier ofte å ha cameoroller i filmatiseringene av sine bøker. Han var for eksempel prest i Pet Sematary, apoteker i Thinner og pizzabud i Rose Red. Sistnevnte tittel er forøvrig ikke basert på en bok, men et filmmanus skrevet av King.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tormod Halleraker (4. september 2017). «Hemmeligheten røpes etter 25 år: Derfor var Donald Trump med i «Alene Hjemme 2»» (norsk). Dagbladet. Besøkt 1. oktober 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Cameo; fra Bibliotekarstudentens nettleksikon om litteratur og medier (pdf-fil)