Carrie Fisher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Carrie Fisher
Carrie Fisher 2013.jpg
Født Carrie Frances Fisher
21. oktober 1956 (60 år)
USA Beverly Hills, California, USA
Ektefelle Paul Simon (16. august 1983 - juli 1984) (skilt)
Samboer Bryan William Lourd
Far Eddie Fisher
Mor Debbie Reynolds
Søster Joely Fisher, Tricia Leigh Fisher
Barn Billie Lourd
Utdannet ved Sarah Lawrence College, Central School of Speech and Drama, Beverly Hills High School
Nasjonalitet USA
Aktive år 1975
Kjente roller Prinsesse Leia i Star Wars-filmene
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Carrie Frances Fisher (født 21. oktober 1956 i Beverly Hills i California) er en amerikansk skuespiller, manusforfatter og forfatter, som er best kjent for sin rolle som Prinsesse Leia i George Lucas' fiktive Star Wars univers.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Fisher ble født i Beverly Hills i California, datter av sangeren Eddie Fisher og skuespillerinnen Debbie Reynolds; hennes besteforeldre på farsiden var jødiske immigranter fra Russland.[1] Hennes yngre bror er Todd Fisher og hennes halv-søstre er skuespillerinnene Joely Fisher og Tricia Leigh Fisher, som er døtre av skuespillerinnen Connie Stevens.

Da Fisher var to år gammel, ble hennes foreldre skilt og faren hennes giftet seg med Elizabeth Taylor. Året etter, giftet moren hennes seg med forretningsmannen Harry Karl. Det ble tidlig antydet at Fisher ville begynne i samme yrke som familien forøvrig; hun opptrådte sammen med sin mor i Las Vegas da hun var 12 år gammel. Hun gikk på Beverly Hills High School men sluttet for å bli med moren sin på hennes reiser i forbindelse med jobben. Hun opptrådte som en debutant og sanger i Broadway-oppsettingen av Irene i 1973 med hennes mor i en av hovedrollene.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Carrie Fisher var i Norge da det ble gjort opptak til den andre Star Wars-filmen, Imperiet slår tilbake (1980). Finse ble da brukt til å representere isverdenen Hoth. Den ferdige filmen har imidlertid ingen utendørsscener der prinsesse Leia opptrer i norsk natur.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Fisher var gift med musikeren Paul Simon og var i et forhold med han i flere år etterpå. I løpet av ekteskapet deres, deltok hun i Simons musikkvideo til sangen «Rene Magritte And Georgette Magritte With Their Dog After The War». Hun blir referert til i mange av Simons sanger, inklusiv «Hearts and Bones», «Graceland», «She Moves On», og «Allergies».

Etterhvert hadde Fisher et forhold med agenten Bryan Lourd. De fikk en datter sammen, Billie Catherine Lourd (født 17. juli 1992). Parets forhold sluttet når Lourd forlot henne for en annen mann. Hun ble koblet til senator Chris Dodd i en periode, og var kortvarig forlovet med skuespilleren Dan Aykroyd. Hun var også sammen med reporteren Bob Tur i 2004-2005.

I et intervju med National Public Radio i 2005, vitset Fisher med at hun var redd for at hvis hun noensinne ble senil, kunne hun gli tilbake i sin rollefigur som Princess Leia. Fisher har diskutert offentlig sine problemer med piller, hennes kamp med bipolar lidelse, samt kampen mot pillemisbruket, det mest kjente innslaget ble sendt på ABC sitt program 20/20.

Fisher har beskrevet seg selv som en «entusiastisk agnostiker som ville blitt glad for å bli vist at det finnes en Gud[2]

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Carrie Fisher i 1978.

Listene under er ikke komplett, se Internet Movie Database – Carrie Fisher

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Romaner[rediger | rediger kilde]

Filmmanus[rediger | rediger kilde]

  • Postcards from the Edge, 1990
  • These Old Broads, 2001
  • E-Girl (2007)

Skuespill[rediger | rediger kilde]

  • Wishful Drinking, 2006

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fisher, JewishAZ.
  2. ^ spirituality: page 2

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)