Star Wars: X-Wing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Star Wars: X-Wing
UtviklerTotally Games
UtgiverLucasArts
DistributørSteam
Humble Store[1]
DesignerLawrence Holland
KomponistPeter McConnell
Siste versjon1.02 (mai 1996)
PlattformDOS, Windows
Utgivelse15. februar 1993
SjangerFlysimulator
ModusEnspiller
AldersgrenseAlle
Format5 x 3.5" disketter
Del av serien X-Wing
Star Wars X-Wing: Tour of Duty – Imperial Pursuit

Star Wars: X-Wing er det første spillet fra LucasArts for DOS som er satt til Star Wars-universet og det første spillet i X-Wing-serien. Spillet prøver å simulere på en «realistisk» måte opplevelsen av å fly A-Wing, X-Wing og Y-Wing for opprørerne i Star Wars-universet. Det var likt spillene fra serien Wing Commander fra samme tiden, men hadde 3D-modeller som ble rendret i samtid istedenfor førrendret bilder som Wing Commander brukte.

Spillet hadde håndtegnede mellomsekvenser ved viktige steder i historien. Disse hadde også stemmer, noe som var ganske nytt på denne tiden. Scenene bestod vanligvis av bilder fra filmene som hadde blitt tegnet over og manipulert for å fortelle historien. X-Wing hadde også musikk i MIDI-format fra filmene og noen nye melodier laget spesielt for spillet. Lucasarts' iMUSE-system gjorde at musikken (nesten) sømløst forandret seg etter hva som skjedde når man gjorde oppdragene.

Noen eksemplarer av spillet var merket «Limited Edition» og kom med et dokument kalt The Farlander Papers. Deler av dette dokumentet var også inkludert i strategiguiden, som ble solgt separat.

Spillet vant i 1994 Origins Award for Best Fantasy or Science Fiction Computer Game of 1993.

Historie[rediger | rediger kilde]

Scenariet er ikke ulineært eller like stort som i Wing Commander. For eksempel så er det ikke noen andre piloter man kan omgås med og hvis man feiler oppdragene så blir man enten drept, fanget av fienden eller så må man prøve på nytt. I Wing Commander kunne man fortsette spillet etter at man feilet de fleste oppdragene og historien ble forandret deretter.

Spilleren spiller rollen som en pilot for opprørerne (Keyan Farlander ifølge The Farlander Papers) i en rekke oppdrag før slaget ved Yavin.

Spilleren må fullføre oppdrag som går fra å være enkle «dogfights» med skip fra Imperiet til å eskortere, fange eller angripe lasteskip og hovedskip. «Dogfights» er ment å ligne kampene som ble utkjempet i luften under første og andre verdenskrig, men spillet har også inkludert et system hvor man kan delegere kraft til forskjellige deler av skipet (skjold, motor og våpen). Man kan også kommandere de andre på sin side og bruke mange forskjellige våpen, slik som laserkanon, ionekanon, torpedoer og raketter.

Historien er delt inn i tre deler med tolv oppdrag i de to første og 14 oppdrag i den tredje:

 • «A New Ally» — Omhandler søket etter flere allierte og Imperiets forsøk på å knuse opprørerne. Den slutter med at opprørerne smugler et atomvåpen ombord på en «Star Destroyer» (som ironisk nok heter Invincible) og detonerer det.
 • «The Great Search» — Opprørerne oppdager planene for den første dødsstjernen og gir dem til prinsesse Leia Organas corvette, Tantive IV. Den slutter med at man skal beskytte prinsessen fra et angrep av Imperiet, slik at Leia kan frakte planene videre.
 • «The Gathering Storm» — Handler om opptakten til slaget om Yavin og ødeleggelsen av dødsstjernen. De siste tre oppdragene omhandler angrepet på dødsstjernen.

Utvidelsespakker[rediger | rediger kilde]

To utvidelsespakker ble senere utgitt separat. Disse var inkludert i CD-ROM-versjonen.

 • Imperial Pursuit — Omhandler evakueringen av Yavin IV og søket etter et nytt sted å opprette en base. Opprørerne må stå imot flere angrep fra Imperiet og de nye skipene i «Interdictor»-klassen.
 • B-Wing — Omhandler produksjonen av et nytt skip, B-Wing. Den slutter med opprørernes ankomst på isplaneten Hoth.

Senere utgaver[rediger | rediger kilde]

Collector's CD-ROM — I 1994, etter utgivelsen av Star Wars: TIE Fighter på 3.5" disketter, ble X-Wing gitt ut på nytt sammen med begge utvidelselspakkene på CD-ROM. Denne utgaven hadde flere små forandringer, slik som fiksing av feil, enklere versjoner av de vanskeligste oppdragene, bedre grafikk, forandrede mellomsekvenser, bonusoppdrag og stemmer for oppdragsgiverne og radiobeskjedene. Motoren som ble brukt for flygedelen er den samme versjonen som ble brukt i Tie Fighter, som igjen er en forbedret versjon av motoren som originale X-Wing brukte. Den ble forbedret til å støtte blant annet Gouraud-skyggelegging og andre grafikkforbedringer. Hvis man allerede hadde kjøpt diskettversjonen av spillet, så kunne man sende inn baksiden av manualen sammen med et pengebeløp til LucasArts og få CD-versjonen på en gullplate og en presang.

X-Wing Collector Series — I 1998 ble X-Wing igjen utgitt på nytt på CD-ROM. Denne gangen som en del av Collector Series, en samling som inneholdt nye versjoner av Xwing og TIE Fighter hvor begge hadde blitt oppgradert til å bruke motoren som ble laget for X-Wing vs. TIE Fighter. Samlingen inneholdt også en demoversjon av X-Wing vs. TIE Fighter med undertittelen Flight School.

X-Wing Trilogy — I 2000 ga LucasArts ut X-Wing Trilogy som inneholdt alt fra Collector Series og fullversjonen av X-Wing Alliance.

Priser[rediger | rediger kilde]

 • Origins Award for Best Fantasy or Science Fiction Computer Game of 1993
 • Best-selling game of 1993 Simulation of the Year fraComputer Gaming World
 • Best Simulation of 1993 fra Computer Game Review
 • Best Game of 1993 fra Electronic Entertainment

Spillene i X-wing-serien[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Humble Store[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

 • "The Dark Side Illuminated." LucasArts The Adventurer Magazine Summer 1994, Issue 8, side 9-11.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]