Harrison Ford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Harrison Ford
Harrison Ford by Gage Skidmore.jpg
Født13. juli 1942[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (78 år)
Swedish Hospital[5], ChicagoRediger på Wikidata
Ektefelle Calista Flockhart (2010–), Melissa Mathison (19832004), Mary Marquardt (19641979)Rediger på Wikidata
Søsken Terence FordRediger på Wikidata
Barn Ben FordRediger på Wikidata
Utdannet ved Ripon College, Maine East High SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, filmprodusent, stemmeskuespiller, miljøvernerRediger på Wikidata
Parti Det demokratiske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser California Hall of Fame (2016), AFI Life Achievement Award (2000), Cecil B. DeMille Award (2001), Æres-César (2010), stjerne på Hollywood Walk of FameRediger på Wikidata
Aktive år1966
IMDbIMDb

Harrison Ford (født 13. juli 1942 i Chicago i Illinois) er en amerikansk skuespiller som fikk sitt gjennombrudd i Star Wars- og Indiana Jones-filmene på slutten av 1970- og begynnelsen av 1980-tallet; i perioden 1977 til 1983 var han med i fire av de ti mest solgte filmene på det tidspunktet. De fleste av rollefigurene hans fremstilles som tøffe actionhelter som alltid har en morsom vits på lager. Han har en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Ford har vært gift tre ganger; første gang i 1964, med ungdomskjæresten Mary Marquadt, som han fikk to barn med, og andre gang i 1983, med Melissa Mathison, som han også fikk to barn med. Han skilte seg fra Mathison i 2003, og er siden 2010 gift med Ally McBeal-stjernen Calista Flockhart.

Harrison Ford sitter i styret for Archaeological Institute of America.

Karriere[rediger | rediger kilde]

1977–1997[rediger | rediger kilde]

Ford begynte å motta store roller i filmer på slutten av 1970-tallet, inkludert Heroes (1977), Force 10 fra Navarone (1978) og Hanover Street (1979). Ford spilte også med Gene Wilder i komedien Western The Frisco Kid (1979) og spilte en bankraner med et hjerte av gull. Hans tidligere arbeid i American Graffiti fikk ham til slutt sin første hovedrolle i rollen da han ble ansatt av Lucas for å lese linjer for skuespillere som hadde audition for roller i Lucas kommende episke romfartsfilm Star Wars (1977). Lucas ble til slutt vunnet av Fords ytelse under denne linjelesningen og kastet ham som Han Solo. Star Wars ble en av de mest suksessrike og banebrytende filmene gjennom tidene, og Ford, og hans medskuespillere Mark Hamill og Carrie Fisher, fikk stor anerkjennelse. Han vendte tilbake for å spille i de like vellykkede Star Wars-oppfølgerne Imperiet slår tilbake (1980) og Jediridderen vender tilbake (1983), samt Star Wars Holiday Special (1978). Ford ønsket at Lucas skulle drepe Han Solo på slutten av Return of the Jedi, og sa: "Det ville gitt hele filmen en bunn," men Lucas nektet.

Fords status som hovedrolleinnehaver ble forsterket med Indiana Jones og jakten på den forsvunne skatt (1981), et samarbeid mellom George Lucas og Steven Spielberg som ga Ford sin andre franchise-rolle som den heroiske, globalt travende arkeologen Indiana Jones. I likhet med Star Wars var filmen enormt vellykket og ble årets mest innbringende film. Spielberg var interessert i å kaste Ford fra begynnelsen, men Lucas var det ikke, ettersom han allerede hadde jobbet med skuespilleren i American Graffiti og Star Wars. Lucas ga til slutt rollen til Ford etter at Tom Selleck ikke klarte å akseptere. Ford fortsatte å gjengi rollen gjennom resten av tiåret i Indiana Jones og de fordømtes tempel (1984), som Spielbergs fremtidige kone Kate Capshaw var medvirket i, og oppfølgeren Indiana Jones og det siste korstog (1989), var Sean Connery med i hovedrollen som Indiana Jones far, Henry Jones Sr. Under filmingen av Indiana Jones og de fordømtes tempel i London i juni 1983, herniated Ford en plate i ryggen. Den 40 år gamle skuespilleren ble tvunget til å fly tilbake til Los Angeles for kirurgi og kom tilbake seks uker senere.

Etter sin ledende suksess som Indiana Jones, spilte han Rick Deckard i Ridley Scotts dystopiske science-fiction-film Blade Runner (1982). Sammenlignet med sine erfaringer fra Star Wars og Indiana Jones-filmene, hadde Ford en vanskelig tid med produksjonen. Han minnet til Vanity Fair: «Det var en lang slag. Jeg fant det ikke så fysisk vanskelig - jeg trodde det var psykisk vanskelig. ”Ford og Scott hadde også forskjellige synspunkter på karakteren til hans karakter, Deckard, som vedvarer flere tiår senere. Blade Runner ble ikke en suksess, men ble en kultklassiker og en av Fords mest anerkjente filmer. Ford beviste også sin allsidighet gjennom 1980-tallet med dramatiske deler i filmer som Vitne til mord (1985), Moskito-kysten (1986) og Frantic (1988), så vel som den romantiske mannlige hovedrollen mot Melanie Griffith og Sigourney Weaver i komedie-dramaet. Working Girl (1988). Spesielt Vitne til mord og Moskito-kysten tillot Ford å utforske potensialet som dramatisk skuespiller, og begge forestillingene ble anerkjent. Ford husket senere at samarbeid med regissør Peter Weir på både Vitne til mord og Moskito-kysten var to av de beste opplevelsene i karrieren hans.

På 1990-tallet ble Ford den andre av fem skuespillere som skildret Jack Ryan i to filmer av filmserien basert på den litterære karakteren skapt av Tom Clancy: Patriot Games (1992) og Clear and Present Danger (1994), begge medvirkende Anne Archer og James Earl Jones. Ford overtok rollen etter Alec Baldwin som tidligere hadde spilt karakteren i Jakten på rød oktober (1990). Dette førte til en langvarig harme fra Baldwin som hevdet å ha ønsket å gjengi rollen, men Ford hadde forhandlet med Paramount bak ryggen. Ford spilte også ledende roller i andre actionbaserte thrillere gjennom hele tiåret, som den kritikerroste Jaget (1993), En fiende iblant oss (1997) og Air Force One (1997). For sin opptreden i Jaget, som også var medvirkende i Tommy Lee Jones, mottok Ford noen av de beste anmeldelsene i karrieren, inkludert fra Roger Ebert som konkluderte med at "Ford er igjen den store moderne filmen alle. ingenting han gjør virker bare for show, og i møte med dette melodramatiske materialet spiller han bevisst ned, legger seg lavt, fortsetter med virksomheten i stedet for å prøve å utnytte dramaet i meningsløs skuespill blomstrer. "Han spilte også mer rette dramatiske roller i Presumed Innocent (1990) og Regarding Henry (1991), samt en annen romantisk hovedrolle i Sabrina (1995), en nyinnspilling av en klassisk 1954-film med samme navn.

Ford etablerte arbeidsforhold med mange anerkjente regissører i løpet av denne tiden, inkludert Peter Weir, Alan J. Pakula, Mike Nichols, Phillip Noyce og Sydney Pollack, og samarbeidet to ganger med hver av dem. Dette var den mest innbringende perioden i Fords karriere. Fra 1977 til 1997 opptrådte han i fjorten filmer som nådde topp femten på den årlige innenlandske billettkontoret, hvorav tolv av dem nådde topp ti. Seks av filmene han dukket opp i i løpet av denne tiden ble også nominert til Oscar-prisen for beste film blant mange andre priser: Star Wars, Apokalypse nå!, Indiana Jones og jakten på den forsvunne skatten, Vitne til mord, Working Girl og Jaget.

1998–2014[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1990-tallet begynte Ford å vises i flere kritisk latterlige eller kommersielt skuffende filmer som ikke klarte å matche hans tidligere suksesser, inkludert Six Days, Seven Nights (1998), Random Hearts (1999), K-19: The Widowmaker (2002), Hollywood Homicide (2003), Firewall (2006) og Extraordinary Measures (2010). Et unntak var What Lies Beneath (2000) som tjente over 155 millioner dollar i USA og 291 millioner dollar over hele verden. Ford fungerte som utøvende produsent på K-19: The Widowmaker and Extraordinary Measures, som begge var basert på sanne hendelser. I Guinness verdensrekordbok fra 2001 ble Ford oppført som den rikeste mannlige skuespilleren i verden.

I 2004 nektet Ford sjansen til å spille i thrilleren Syriana, og kommenterte senere at "Jeg følte meg ikke sterkt nok om materialets sannhet og jeg tror jeg gjorde en feil." Rollen gikk til slutt til George Clooney, som vant en Oscar og en Golden Globe for sitt arbeid. Før det hadde Ford gitt en rolle i en annen Stephen Gaghan-skrevet film, Robert Wakefield i Traffic, som til slutt gikk til Michael Douglas.

I 2008 hadde Ford suksess med utgivelsen av Indiana Jones og krystallhodeskallens rike, den første Indiana Jones-filmen på nitten år og et nytt samarbeid med Lucas og Spielberg. Filmen fikk generelt positive anmeldelser og var den nest mest inntektsbringende filmen over hele verden i 2008. Ford sa senere at han gjerne ville ha med i en annen oppfølger, "... hvis det ikke tok 20 år til å fordøye."

Annet arbeid fra 2008 inkluderte Crossing Over, regissert av Wayne Kramer. I filmen spiller Ford en ICE / Homeland Security Investigations Special Agent, som jobber sammen med Ashley Judd og Ray Liotta. Han fortalt også en dokumentarfilm om Dalai Lama med tittelen Dalai Lama Renaissance. Ford filmet det medisinske dramaet Extraordinary Measures i 2009 i Portland, Oregon. Utgitt 22. januar 2010, spilte filmen også Brendan Fraser og Alan Ruck. Også i 2010 spilte han med i filmen Morning Glory, sammen med Rachel McAdams, Diane Keaton og Patrick Wilson. Selv om det var en skuffelse i billettkontoret, ble Fords opptreden godt mottatt av kritikere, hvorav noen mente det var hans beste rolle på flere år. I juli 2011 spilte Ford sammen med Daniel Craig og Olivia Wilde i science-fiction / western-hybridfilmen Cowboys & Aliens. For å markedsføre filmen dukket Ford opp på San Diego Comic-Con International og, tilsynelatende overrasket over den varme velkomsten, sa han til publikum: "Jeg ville bare tjene til livets opphold som skuespiller. I 2013 dukket han opp i filmen Enders Game.

2015–d.d[rediger | rediger kilde]

Ford repriserte rollen som Han Solo i den etterlengtede Star Wars-oppfølgeren Star Wars: The Force Awakens (2015), som ble enormt vellykket som forgjengerne. Under filmingen 11. juni 2014 led Ford det som sies å være en ankelbrudd da en hydraulisk dør falt på ham. Han ble sendt til John Radcliffe Hospital i Oxford, England, for behandling. Fords sønn Ben ga ut detaljer om farens skade, og sa at ankelen sannsynligvis ville trenge en plate og skruer, og at filmingen kunne endres noe med at mannskapet trengte å skyte Ford fra livet og opp en kort stund til han kom seg. Ford kom tilbake til filmingen i midten av august, etter en to måneders permittering da han kom seg etter skaden. Fords karakter ble drept i Star Wars: The Force Awakens, men det ble deretter kunngjort, via en casting-samtale, at Ford ville komme tilbake i en eller annen kapasitet som solo i Episode VIII. I februar 2016, da rollebesetningen for Episode VIII ble bekreftet, ble det antydet at Ford tross alt ikke ville gjengi sin rolle i filmen. Da Ford ble spurt om karakteren hans kunne komme tilbake i "en eller annen form", svarte han: "Alt er mulig i verdensrommet." Karakteren dukket til slutt opp igjen som en visjon i Star Wars: The Rise of Skywalker (2019). Harrison Ford som Han Solo 26. februar 2015 kunngjorde Alcon Entertainment at Ford ville gjengi rollen som Rick Deckard i Blade Runner 2049, oppfølgeren til Blade Runner (1982). Filmen, og Fords ytelse, ble veldig godt mottatt av kritikere ved utgivelsen i oktober 2017. Scott Collura fra IGN kalte den en, "dyp, rik, smart film som er visuelt fantastisk og full av flotte sci-fi-konsepter" og Fords rolle, "en stille, slags tarmskruende tolkning til Deckard og hva han må ha gått gjennom de siste tre tiårene." Til tross for anerkjennelsen, tjente filmen bare 259,3 millioner dollar over hele verden, langt under de anslåtte 400 millioner dollar som filmen trengte for å bryte opp. I 2019 hadde Ford sin første stemmerolle i en animert film, som en hund kalt Rooster i The Secret Life of Pets 2. Med innspillingen til en femte Indiana Jones-film som ble forsinket med et år, kom overskriften om at Ford fikk en storbudsjetttilpasning i Jack Londons The Call of the Wild, som spiller prospektor John Thornton. Filmen ble utgitt i februar 2020 til en blandet kritisk mottakelse, men teatralsk utgivelse ble forkortet på grunn av innvirkningen av coronaviruset på filmindustrien.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Harrison Ford som Indiana Jones.
Fords stjerne på Hollywood Walk of Fame.
 1. Call of the Wild (2020)
 2. Blade Runner 2049 (2017)
 3. Star Wars: The Force Awakens (2015)
 4. Ender's Game (film) (2013)
 5. Cowboys & Aliens (2011)
 6. Morning Glory (2010)
 7. Indiana Jones og krystallhodeskallens rike (2008)
 8. Firewall (2006)
 9. Godspeed (2005)
 10. The Wrong Element (2005)
 11. Water to Wine (2004)
 12. Hollywood Homicide (2003)
 13. K-19: The Widowmaker (2002)
 14. Skygger fra fortiden (2000)
 15. Tilfeldighetenes spill (1999)
 16. Seks dager syv netter (1998)
 17. Air Force One (1997)
 18. En fiende iblant oss (1997)
 19. Sabrina (1995)
 20. Overhengende fare (1994)
 21. Jaget (1993)
 22. Patriotenes spill (1992)
 23. Tilfellet Henry (1991)
 24. Presumed Innocent (1990)
 25. Indiana Jones og det siste korstog (1989)
 26. Desperat (1988)
 27. Working Girl (1988)
 28. Moskito-kysten (1986)
 29. Vitne til mord (1985)
 30. Indiana Jones og de fordømtes tempel (1984)
 31. Star Wars Episode VI: Jediridderen vender tilbake (1983)
 32. Blade Runner (1982)
 33. Indiana Jones og jakten på den forsvunne skatten (1981)
 34. Star Wars Episode V: Imperiet slår tilbake (1980)
 35. Apokalypse nå! (1979)
 36. Festen er over (1979)
 37. I skyggen av en krig (1979)
 38. Unnskyld, hvor er ville vesten? (1979)
 39. Styrke 10 fra Navarone (1978)
 40. Krigens helter (1977)
 41. Star Wars Episode IV: Et nytt håp (1977)
 42. Avlyttingen (1974)
 43. Siste natt med gjengen (1973)
 44. Getting Straight (1970)
 45. Zabriskie Point (1970)
 46. Gjengen fra Texas (1968)
 47. Det nådeløse rittet (1967)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Harrison-Ford, besøkt 9. oktober 2017
 2. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118881299, besøkt 16. oktober 2015
 3. ^ Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija ID 21796
 4. ^ Roglo, Roglo person ID p=harrison;n=ford
 5. ^ Harrison Ford: The Films (1st edition), besøkt 20. februar 2010

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Intervjuer[rediger | rediger kilde]