Ki-Adi-Mundi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ki-Adi-Mundi er en fiktiv rollefigur i Star Wars-sagaen. Ki-Adi-Mundi er en vis jediridder i Jedirådet i tiden rundt blokkeringen av Naboo og Klonekrigen. I filmene blir han spilt av Silas Carson. I ulike videospill har stemmen til karakteren ellers vært gitt av Jess Harnell og Corey Burton. I animasjonsserien Clone Wars fra 2003 ble karakteren spilt av Daran Norris og i serien The Clone Wars fra 2009 av Brian George.

Fiktiv biografi[rediger | rediger kilde]

Ki-Adi-Mundi kommer fra planeten Cerea. Hans potensial ble oppdaget av en ung An'ya Kuro og han ble brakt til Jeditempelet på Coruscant i en alder av fire år, eldre enn det som var normalt. Han bestod prøvene for å bli en jediridder i en alder av 25 år.

Han ble tatt opp i rådet etter at jedimester Micah Giiett døde under Yinchorri-konflikten. Han var en av syv jediriddere sendt til planeten Asmeru for å undersøke et attentatforsøk mot kansler Finis Valorum.

Kjempende side om side med storheter som Mace Windu og Yoda er han en av de få overlevende etter slaget på Geonosis i Star Wars Episode II: Klonene angriper. I begynnelsen av Klonekrigen er han for en kort stund mesteren til Anakin Skywalker mens man tror at Obi-Wan Kenobi var død. Under Klonekrigen blir han utnevnt til general og leder styrker av Republikkens klonesoldater mot separatistene. Han er en av de første jediene som stifter bekjentskap med General Grievous når de duellerer under et slag på planeten Hypori. Klonekrigen sprer seg til hele galaksen og på hjemplaneten Cerea blir hele familien til Mundi drept, men han kommer over sorgen ved å iherdig hengi seg til Jediordenen.

I Star Wars Episode III: Sithene tar hevn er Ki-Adi-Mundi på planeten Mygeeto og leder Republikkens soldater i kamp mot separatistene. Det er akkurat når Ki-Adi-Mundi går i spissen for en motoffensiv at Ordre 66 blir erklært av Palpatine. Jediridder Mundi blir dermed skutt ned av sine egne og er i filmen den første av ofrene for Ordre 66.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Designet til Ki-Adi-Mundi ble skapt når Iain McCaig eksperimenterte med parodier av en eldre Obi-Wan Kenobi.
  • Ki-Adi-Mundi er den eneste av medlemmene av Jedirådet som har replikker i alle de tre nyeste filmene utenom Mace Windu og Yoda.
  • Silas Carson, som spilte rollen som Ki-Adi-Mundi i tre Star Wars-filmer, spiller også rollen som Nute Gunray, Lott Dod og Antidar Williams.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]