Blue Harvest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
"Blue Harvest"
Sesong6
Episode1
ForfatterAlec Sulkin
RegissørDominic Polcino
Prod.kode5ACX16
5ACX22
Sendt23. september 2007
TV-stasjonFOX
Gjesteskuespillere
Luke Adams
Chevy Chase som Clark Griswold
Beverly D'Angelo som Ellen Griswold
Mick Hucknall som seg selv
Rush Limbaugh som seg selv og Red 6
Helen Reddy som seg selv
Alex Thomas

Blue Harvest er sesongpremieren til den sjette sesongen av TV-serien Family Guy. Episoden er den første delen av seriens trilogi Laugh It Up, Fuzzball. Den ble sendt første gang, 23. september 2007 på FOX. Episoden er en gjenfortelling og parodi av filmen Star Wars. I episoden får seriens karakterer nye roller fra filmen.[1].

Episoden er den første i serien, som varer i en hel time, inkludert reklame (48 minutter på DVD). Episoden ble laget for å feire 30-årsjubileet til Star Wars. Navnet «Blue Harvest» var arbeidstittelen til Star Wars Episode VI: Return of the Jedi i 1983. Episoden ble skrevet av Alec Sulkin og regissert av Dominic Polcino. Blant gjesteopptredene var Kirker Butler, Steve Callaghan, Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Mick Hucknall, Rush Limbaugh, Helen Reddy, Alex Thomas, Don Tai og Judd Nelson. Den fikk generelt god kritikk.

Handling[rediger | rediger kilde]

Mens familien Griffin ser Phil Mickelson spille en golfturnering på TV, går strømmen og de blir uten noen form for underholdning. Mens de venter på at strømmen skal komme tilbake, begynner Peter å fortelle historien om Star Wars, med karakterene i Family Guy som karakterene i Star Wars.

Den gule teksten i begynnelsen avslører spoilere som at Darth Vader er Luke Skywalkers far og at prinsesse Leia er hans søster, før den diskuterer Angelina Jolies nakenscene i Gia.

Etter teksten blir et opprørerskip fanget av en Star Destroyer, med et Bush/Cheney '04 klistremerke. Ombord på skipet er droidene C-3PO (Quagmire) og R2-D2 (Cleveland). Mens skipet blir bordet av stormtropper, forsøker prinsesse Leia (Lois) å sende en MPEG til Obi-Wan Kenobi gjennom R2, men møter på så mange komplikasjoner, at R2 tilbyr seg å levere beskjeden selv. Leia blir fanget av Darth Vader (Stewie), mens R2 og C-3PO flykter til Tatooine, hvor de blir fanget av Jawa.

Droidene blir solgt til en familie med bønder, hvor nevøen Luke Skywalker (Chris) drømmer om å bli med i opprørsalliansen, for å kjempe mot det galaktiske imperium, mens han nyter at John Williams og London Symphony Orchestra spiller i bakgrunnen. Luke finner beskjeden fra Leia inne i R2, mens han renser holder på å vaske droidene. R2 drar senere fra gården. Luke og C-3PO følger etter ham, men blir angrepet av sandfolket. Luke blir slått bevisstløs av en av dem (Opie) og blir funnet av Obi-Wan Kenobi (Herbert), som tar dem til sin hytte. Leias beskjed forklarer at R2 inneholder arbeidstegningene til Dødsstjernen, som må bli sent til hennes far på hennes hjemplanet Alderaan; hun sier videre at Obi-Wan skylder familien hennes det etter at de skjulte hans «lille problem». Etter å lest kjapt igjennom denne delen av beskjeden, forteller Obi-Wan Luke at han må lære seg å bruke kraften og bli med til Alderaan, og gir ham sin egen lyssabel. Luke innser at imperiet er ute etter driodene og drar hjem, der han oppdager at hjemmet har blitt ødelagt, og at hans onkel og tante drept, sammen med John Williams og London Symphony Orchestra. Luke er mer opptatt av Williams' død, siden filmmusikken nå må bli komponert av Danny Elfman, som Luke halshugger etter å ha hørt noen sekunder av musikken fra Frustrerte fruer. Likevel spilles den originale musikken gjennom resten av episoden.

Luke, Obi-Wan og droidene reiser til Mos Eisley for å finne et skip og en pilot som kan frakte dem til Alderaan. I en lokal kantine hyrer de smuggleren Han Solo (Peter) og hans Wookiee andrepilot Chewbacca (Brian), som samtykker til å ta dem med ombord på skipet Millennium Falcon. Gruppen blir sett av stormtropper og flykter ut i rommet. De unngår Star Destroyere før de hopper inn i hyperrommet. Leia er fanget ombord på Dødsstjernen, hvor den kommanderende offiseren Grand Moff Tarkin (Borgermester Adam West) ødelegger Alderaan for å teste romstasjonens "planet blower-upper gun".

Millennium Falcon kommer ut av hyperrommet midt i et Asteroidebeltet hvor Alderaan en gang var. Skipet blir fanget av Dødsstjernen og fraktet til hangaren. Forkledd som stormtropper drar Han og Luke for å redde Leia mens Obi-Wan går for å sabotere Dødsstjernen. Han, Luke og Chewie redder Leia og de fire kaster seg ned i en søppelsjakt for å unnslippe stormtropper. De ender opp blant søppel og en dianoga (Meg) i mørkt vann. De blir nesten knust til C-3PO ruser seg på marijuana R2-D2 ga ham tidligere og lener seg på bryteren. Mens de flykter fra Dødsstjernen insisterer Han og Chewie på å ta med seg en sofa de fant blant søppelet. Obi-Wan blir konfrontert av Darth Vader i en duell; Obi-Wan's lyssabel blir slapp til han ser Luke. Vader slår ned Obi-Wan mens de andre kommer seg ombord Falcon og får med seg sofaen.

Falcon avverger noen jagere som følger etter dem (med hjelp fra Leslie Nielsen) og reiser til opprørernes base på Yavin IV, hvor Dødsstjernens arbeidstegninger blir analysert og en svakhet blir funnet. Angrepet krever at en pilot glir langs en grøft og angriper en eksosåpning som ble lagt til av estetiske grunner; de ser en instruksjonsvideo med Magic Johnson som forklarer strategien. Luke blir med på angrepet mens Han får belønningen sin for å ha reddet prinsessen (en gavekurv) og drar sin vei. Opprørerne lider store tap under angrepet. Underveis hører Luke Obi-Wan's stemme fortelle ham å bruke Kraften og han skrur av datamaskinen på jageren sin. Vader dukker opp med sin egen gruppe med jagere og er i ferd med å skyte på Luke's skip da Han dukker opp i Millennium Falcon og angriper Vader. Vader's skip blir sendt virvlende ut i rommet. Veiledet av Kraften skyter Luke inn i åpningen, som ødelegger Dødsstjernen, og han returnerer til opprørernes base for å feire seieren med vennene sine.

Mens Peter avslutter historien kommer lyset tilbake. Alle takker Peter for å ha underholdt dem, selv om Chris påpeker at Robot Chicken allerede gjorde den samme tingen for tre måneder siden. I den påfølgende diskusjonen rakker Peter ned på denne serien mens Chris forsvarer den. Chris forlater rommet i frustrasjon mens Peter nynner deler av en Star Wars melodi.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Comic Con i 2007 ble en serie med klipp vist på et panel for Family Guy fra sesongpremieren som viste karakterene i Family Guy som karakterer i Star Wars. Episoden ble vist 23. september 2007, med noen mindre endringer fra klippene vist på Comic Con. Deler av denne episoden ble vist på Star Wars Celebration IV, hvor Family Guy-skaperen Seth MacFarlane, som har vært en fan av Star Wars siden barndommen, var en invitert som gjest[2] og igjen på Comic-Con International 2007.[3] Episoden ble offisielt godkjent av Lucasfilm, spesielt George Lucas. George Lucas avslørte i samtale med MacFarlane, at han ser på hver eneste episode av Family Guy og at det er, bortsett fra Jackass, det eneste han ser på. MacFarlane fortalte at Lucas var ekstremt hjelpsom da Family Guy ønsket å parodiere Star Wars.[4]

Rush Limbaugh har en cameo[5] som en konservativ radiokommentator på Tatooine. Chevy Chase og Beverly D'Angelo gjenopptar sine roller fra National Lampoon's Vacation som Clark og Ellen Griswold. Mick Hucknall fra Simply Red og Helen Reddy stiller også med sine stemmer. På DVD gjenopptar Judd Nelson sin rolle fra The Breakfast Club som John Bender under Opprørsalliansens briefing.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Episoden fikk generelt gode kritikker. Frazier Moore fra Associated Press kalte den «en hyllest som muntert plukker Star Wars fra hverandre, sammen med mye fra det virkelige liv».[6] Diane Werts fra Newsday' ga en mer blandet anmeldelse og hevdet den «skifter vilt fra glimrende satire til må-fylle-tiden-nå fremstilling», og at den ikke er like fornøyelig for de som ikke er fan av Star Wars.[7] Jon Caraminica fra Los Angeles Times følte den virket ved å spille på seriens styrke, nemlig scenene der handlingen kutter til en urelatert scene. Han spekulerte i om samtalen rundt Robot Chicken på slutten, var «usikkerhet, kanskje, maskert som selvbevissthet».[8] Parents Television Council, en gruppe som ofte har kritisert Family Guy, kritiserte episoden for seksuell dialog som den følte ble gjentatt gjennom episoden, nok til å gi den en «S» for seksuelt innhold; episoden ble rangert som TV-14-DLV på Fox.[9]

Oppfølger og utgivelse på DVD[rediger | rediger kilde]

Fordi episoden ble en stor suksess ble oppfølgeren «Something, Something, Something, Dark Side» som parodierer på The Empire Strikes Back, produsert. Den ble vist første gang den 22. desember 2009.[10] 22. mai 2011 ble en parodi på Return of the Jedi sendt på FOX i USA. Den heter «It's a Trap!», som er en referanse til en replikk fra filmen da opprørernes flåte blir angrepet av imperiets styrker.

Fox Network lanserte en DVD med «Blue Harvest», 15. januar 2008, som både vanlig- og spesialutgave. Ekstramaterialet inneholder fire minutter med eksklusivt materiale, et usensurert lydspor, en animatic med kommentarer fra skaperne av Family Guy, intervjuer med Seth MacFarlane og George Lucas, en sniktitt på «Something, Something, Something, Dark Side» og dialoger fra episoden. I tillegg vil spesialutgaven komme med eksklusiv innpakning, en 3D kamp-scene og 3D-briller, en T-skjorte, samlekort, en brosjyre som inneholder et brev fra MacFarlane, utdrag fra manusskriptet, bilder og så videre.[10] En offisiell nettside for Blue Harvest har blitt opprettet med info, spill, klipp, behind-the-scenes og mer.[11]

Episoden ble senere gitt ut på Bluray, 21. desember 2010, som en del av samlingen 'Laugh It Up, Fuzzball: The Family Guy Trilogy Blu-ray'. Den er ikke tilgjengelig separat. Selv om episoden er laget i 1080p, er den faktisk bare oppjustert SD.[12]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Adalian, Josef (29. mai 2007). «'Family Guy' meets 'Star Wars'». Variety. Besøkt 24. september 2007. 
 2. ^ «The Force is With Family Guy». IGN. 30. mai 2007. Arkivert fra originalen . Besøkt 24. september 2007. 
 3. ^ «Programming for Saturday July 28». Comic-Con. Arkivert fra originalen 1. oktober 2007. Besøkt 2. oktober 2007.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 1. oktober 2007. Besøkt 13. september 2011. 
 4. ^ Burton, Bonnie (21. september 2007). «"Family Guy" Creator Reveals Star Wars Cred». Starwars.com. Arkivert fra originalen 5. september 2011. Besøkt 21. september 2007. 
 5. ^ «RushLimbaugh.com, Friday, September 21, 2007». Besøkt 24. september 2007. 
 6. ^ Moore, Frazier (23. september 2007). «TV Lookout: Highlights for Sept. 23-29». Associated Press. Besøkt 25. september 2007. [død lenke]
 7. ^ Werts, Diane (21. september 2007). «Fox's 'Family Guy' takes on 'Star Wars'». Newsday. Arkivert fra originalen 16. oktober 2007. Besøkt 25. september 2007. 
 8. ^ Caraminica, Jon (21. september 2007). «Fox marks the return of 'Family Guy' and 'American Dad!'». Los Angeles Times. Besøkt 25. september 2007.  [død lenke]
 9. ^ Schulenberg, Caroline (11. april 2008). «"Family Guy" on Fox». So You Think You Can Rate a TV Show?. Parents Television Council. Arkivert fra originalen 15. april 2008. Besøkt 11. april 2008. 
 10. ^ a b «The Griffin Clan Spoofs the First Star Wars Movie — There are two 'easter eggs' on the main disc: Under the 'Features' menu where the dianoga's/Meg's head pops up there is the teaser trailer for 'Something, Something, Something, Darkside'. Under the 'Options' menu on the reactor there is the footage of the cast going over the script for the sequel (Empire) to Blue Harvest. Family Guy Presents: "Blue Harvest"». Forbes. 5. november 2007. Arkivert fra originalen 9. november 2007. Besøkt 8. november 2007.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 9. november 2007. Besøkt 13. september 2011. 
 11. ^ «Family Guy Presents :Blue Harvest». Family guyblueharvest.com. Arkivert fra originalen . Besøkt 28. november 2009.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 22. september 2012. Besøkt 30. april 2019. 
 12. ^ Laugh It Up, Fuzzball: The Family Guy Trilogy Blu-ray

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata