Star Wars Episode IV: Et nytt håp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Star Wars Episode IV: Et nytt håp
Orig. Star Wars
Star wars 1977 us.svg
Nasjonalitet USA USA
Språk Engelsk
Sjanger Science fiction, fantasy
Regissør George Lucas
Produsent Gary Kurtz
Manus George Lucas
Medvirkende Mark Hamill
Harrison Ford
Carrie Fisher m.fl.
Musikk John Williams
Filmselskap 20th Century Fox
Utgivelsesår mai 1977
Lengde 120 min
Star Wars-sagaen
I  · II · III · IV · V · VI · VII
Lenker
[{{{nettside}}} Offisielt nettsted] · IMDb-profil


Star Wars (senere omdøpt til Star Wars Episode IV: Et nytt håp) er en amerikansk science fiction-film fra 1977, regissert av George Lucas. Filmen kom ut som den første Star Wars-filmen, men står som del fire i sagaen. Regissør George Lucas startet med skrivingen av filmen i 1973, som kom som en enkel idé om et romeventyr.

Handling[rediger | rediger kilde]

Åpningsteksten (fra den norske oversettelsen)[rediger | rediger kilde]

Borgerkrigen raser -
Opprørernes romskip
opererer fra en skjult
base og har vunnet sin første
seier over Ondskapens
Imperium.
Opprørernes spioner har
stjålet de hemmelige
tegningene til Imperiets
sterkeste våpen:
Dødsstjernen, en pansret
romstasjon som kan
tilintetgjøre en hel planet.
Forfulgt av Imperiets onde
agenter raser prinsesse Leia
hjemover. Med seg har hun
de stjålne tegningene som
kan redde folket hennes og
sikre freden i galaksen...

Filmens hovedhandling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter med at Imperiet border Prinsesse Leia Organas romskip Tantive IV, som har Imperiets planer om en kampstasjon, Dødstjernen, og en beskjed som skal leveres til jedien Obi-Wan Kenobi. Under bordingen unnslipper robotene C-3PO og R2-D2 med planene og meldingen. På planeten Tatooine møter de gårdsgutten Luke Skywalker. Senere treffer Luke Obi-Wan. Han forteller Luke om Kraften og overtaler Luke til å hjelpe ham med å overlevere planene til Opprøreralliansen og å lære seg til å bli en Jedi.

De får hjelp av Han Solo, en smugler som har gjeld til gangsteren Jabba the Hutt, og førstestyrwookien Chewbacca. Sammen rømmer de fra Imperiet på vei til planeten Alderaan, men de kommer ikke så langt til planeten med de hemmelige planene, fordi planeten er tilintetgjort av Imperiet etter at Prinsesse Leia har nektet å si hvor den hemmelige basen til alliansen som kjemper får å bringe frihet til galaksen. Luke, Obi-Wan og Han Solo blir tatt av Imperiet og lander på Dødsstjernen, der de redder prinsessen.

Obi-Wan blir senere drept av galaksens Sithen Darth Vader. Luke, Han Solo, Chewbacca og Leia klarer seg, men blir sporet av Imperiet til den hemmelige forsvarsalliansens base på planeten Yavin. Alliansen får de hemmelige planene til dødsstjernen og finner en svakhet i romstasjonen. Luke blir med opprørerne for å prøve å sprenge dødstjernen og klarer det med god hjelp fra Obi-Wans ånd og Han Solo.

Slaget ved Yavin[rediger | rediger kilde]

Slaget ved Yavin danner utgangspunktet for kalendersystemet som benyttes i Star Wars, hvor BBY er «Before Battle of Yavin» (før slaget ved Yavin) og ABY er «After Battle of Yavin» (etter slaget ved Yavin)

Selve slaget finner sted etter at Prinsesse Leia blir befridd fra Dødsstjernen. Det galaktiske imperiet klarer å spore Leias flukt til Opprøreralliansens base på en av Yavin 4s måner. Opprørerne må derfor ødelegge Dødsstjernen før den rekker å bruke sin dødelige stråle for å ødelegge hele månen. Slaget ender med seier til Opprøreralliansen da Luke Skywalker klarer å sende en stråleladning mot Dødsstjernens svake punkt, den ytre enden av en kanal som leder direkte inn til den sentrale reaktoren i Dødsstjernens energisystem. Som en følge av denne ladningens ankomst i reaktoren, eksploderer reaktoren så kraftig at hele Dødsstjernen oppløses i småbiter (synliggjort i filmen tilsvarende en fyrverkeri-eksplosjon).

Aldersgrense[rediger | rediger kilde]

I 1977 fikk filmen aldersgrense 12 år. Filmstilsynets begrunnelse den gang var:

Sterkt lydbilde og voldsom virkemiddelbruk antas å skade sinn hos 7-åringer

Da filmen ble vurdert for relanseringen i 1997 fikk den aldersgrensen 11 år, men med samme begrunnelse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]