Star Wars Episode IV: Et nytt håp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Star Wars – Stjernekrigen
Orig. Star Wars
Star wars 1977 us.svg
Nasjonalitet USA USA
Språk Engelsk
Sjanger Space opera
Regissør George Lucas
Produsent Gary Kurtz
Manus George Lucas
Medvirkende Mark Hamill
Harrison Ford
Carrie Fisher m.fl.
Musikk John Williams
Filmselskap 20th Century Fox
Utgivelsesår mai 1977
Lengde 120 min
Star Wars-sagaen
I  · II · III · IV · V · VI · VII
Lenker
[{{{nettside}}} Offisielt nettsted] · IMDb-profil

Star Wars – Stjernekrigen (senere utgitt som Star Wars Episode IV: Et nytt håp, og på engelsk A New Hope) er en amerikansk science fiction-film fra 1977, regissert og skrevet av George Lucas. Filmen ble utgitt som den første Star Wars-filmen, men står som del fire i sagaen. Lucas startet med arbeidet på manuset i 1973, som kom som en enkel idé om et romeventyr.

Handling[rediger | rediger kilde]

Åpningsteksten (fra den norske oversettelsen)[rediger | rediger kilde]

Borgerkrigen raser -
Opprørernes romskip
opererer fra en skjult
base og har vunnet sin første
seier over Ondskapens
Imperium.
Opprørernes spioner har
stjålet de hemmelige
tegningene til Imperiets
sterkeste våpen:
Dødsstjernen, en pansret
romstasjon som kan
tilintetgjøre en hel planet.
Forfulgt av Imperiets onde
agenter raser prinsesse Leia
hjemover. Med seg har hun
de stjålne tegningene som
kan redde folket hennes og
sikre freden i galaksen...

Filmens hovedhandling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter med at Imperiet border Prinsesse Leia Organas romskip Tantive IV, som har Imperiets planer om en kampstasjon, Dødstjernen, og en beskjed som skal leveres til jedien Obi-Wan Kenobi. Under bordingen unnslipper robotene C-3PO og R2-D2 med planene og meldingen. På planeten Tatooine møter de gårdsgutten Luke Skywalker. Senere treffer Luke Obi-Wan. Han forteller Luke om Kraften og overtaler Luke til å hjelpe ham med å overlevere planene til Opprøreralliansen og å lære seg til å bli en Jedi.

De får hjelp av Han Solo, en smugler som har gjeld til gangsteren Jabba the Hutt, og førstestyrwookien Chewbacca. Sammen rømmer de fra Imperiet på vei til planeten Alderaan, men de kommer ikke så langt til planeten med de hemmelige planene, fordi planeten er tilintetgjort av Imperiet etter at Prinsesse Leia har nektet å si hvor den hemmelige basen til alliansen som kjemper får å bringe frihet til galaksen. Luke, Obi-Wan og Han Solo blir tatt av Imperiet og lander på Dødsstjernen, der de redder prinsessen.

Obi-Wan blir senere drept av galaksens Sithen Darth Vader. Luke, Han Solo, Chewbacca og Leia klarer seg, men blir sporet av Imperiet til den hemmelige forsvarsalliansens base på planeten Yavin. Alliansen får de hemmelige planene til dødsstjernen og finner en svakhet i romstasjonen. Luke blir med opprørerne for å prøve å sprenge dødstjernen og klarer det med god hjelp fra Obi-Wans ånd og Han Solo.

Utgivelse[rediger | rediger kilde]

Sensur[rediger | rediger kilde]

I 1977 fikk filmen aldersgrense 12 år. Filmstilsynets begrunnelse den gang var: «Sterkt lydbilde og voldsom virkemiddelbruk antas å skade sinn hos 7-åringer.» Da filmen ble vurdert for relanseringen i 1997 fikk den aldersgrensen 11 år, med samme begrunnelse.

Anmeldelser[rediger | rediger kilde]

Knut Bjørnskau fra Aftenposten mislikte filmen, og kalte det «dill i rommet». «Manuskriptet er utilgivelig stillestående i lang perioder, den store hastigheten fartøyene beveger seg med til tross, og de dramatiske effektene er teknikkens motstykke: de er gamle som alle haugene, og slitte. Man gripes av undring over at regissør Lucas ikke klarte å lage en mer spennende og fantasifull historie når han først skulle bruke opp 50 millioner kroner. (...) Filmen holder nok mål teknisk, men skuffelsen over den manglende spenning er større enn gleden over hvor mye man kan få til med nitide modeller og utsøkt kameraoptikk.»[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bjørnskau, Knut. Aftenposten (15. desember 2015, eg. utgitt i 1977). «Dette skrev Aftenposten i 1977»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]