Obi-Wan Kenobi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Obi-Wan Kenobi er en fiktiv figur i Star Wars-universet skapt av George Lucas. Han er en av de viktigste figurene i sagaen og er, sammen med Anakin Skywalker, C-3PO og R2-D2, en av de få figurene som i en eller annen form dukker opp i samtlige seks filmer. I alle filmene bruker han en blå lyssabel. I den originale trilogien ble rollen spilt av Alec Guinness, og i den nye av Ewan McGregor.

Obi-Wan Kenobi dukker første gang opp i Star Wars Episode IV: Et nytt håp. Luke Skywalker, filmens helt, tror at Kenobi er en mystisk eneboer ved navnet Ben Kenobi. Han avslører seg etter hvert som en tidligere jediridder som nå er gått i eksil og begynner å lære Luke om den ene kraften, en altomspennende kraft bruk av jediridderne.

Det amerikanske filminstituttet har kåret Obi-Wan Kenobi til filmhistoriens 37. beste helteskikkelse.[1]

Biografi i sagaen[rediger | rediger kilde]

I filmene er Obi-Wan medlem av jediordenen. Han ble opplært av jediridderen Qui-Gon Jinn, og er den eneste jedien i filmene man får se både som padawan, jediridder og jedimester. Han ble mentoren til Anakin Skywalker og Luke Skywalker og blir general i klonekrigen. I Star Wars Episode I: Den skjulte trussel reiser han sammen med sin mester Qui-Gon Jinn til planten Naboo for å forsøke å bryte opp en blokade av planeten. Når de to jediridderne ankommer planeten innser de at de ikke er en enkel blokade, men snarere en invasjon av Naboo som er igang. De hjelper dronning Amidala med å flykte til Coruscant. Under denne flukten plukker de også opp slavegutten Anakin Skywalker fra planeten Tatooine. I det avgjørende slaget på Naboo er Obi-Wan vitne til at Darth Maul dreper Qui-Gon. Obi-Wan tar livet av Darth Maul etter dette og blir dermed den første jediridder som har klart å drepe en sith på over tusen år. På slutten av filmen utnevner Jedirådet Obi-Wan til jediridder og tillater at han tar Anakin Skywalker som padawan, til tross for at den vise jedimester Yoda stemmer imot dette.

I Star Wars II og III fekter han mot Count Dooku, men begge gangene blir han slått ut. I begynnelsen av Star Wars Episode III: Sithene tar hevn er han med på et oppdrag for å redde kansler Palpatine som er fanget av General Grievous på et av føderasjonens kommandoskip i atmosfæren over planeten Coruscant. Han og Anakin klarer oppdraget, etter en del trøbbel. På slutten av Klonekrigen får han i oppdrag å ta seg av droidelederen General Grievous. Han dreper droidelederen etter en hard kamp, og krigen roer seg. På slutten av Star Wars III fekter han mot Anakin på lavaplaneten Mustafar, og det ender med at Anakin blir kraftig forbrent. I Star Wars IV går han under aliaset Ben Kenobi og han bor på planeten Tatooine. I episode IV blir han drept av Darth Vader i en lyssabelduell om bord på Dødsstjernen, men han opptrer i de neste to filmene som et kraftspøkelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «AFI'S 100 YEARS...100 HEROES & VILLAINS». Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 1. juni 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]