James Newton Howard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
James Newton Howard
James Newton Howard.jpg
Født9. juni 1951 (66 år)
Los Angeles
Ektefelle Rosanna Arquette (1986–1987)
Barn Jackson Howard, Hayden Howard
Utdannet ved University of Southern California, Music Academy of the West, USC Thornton School of Music
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Komponist, pianist, dirigent, plateprodusent, låtskriver, filmmusikkomponist
NasjonalitetUSA
Utmerkelser Emmy-prisen

James Newton Howard (født 9. juni 1951 i Los Angeles, California, USA) er en anerkjent[hvem?] amerikansk filmkomponist som har laget musikk til en rekke filmer.

I 1985 tok James Newton Howards musikalske karriere en brå vending idet han fikk i oppdrag å lage musikken til som skulle bli hans første film, Head Office. Etter å ha komponert musikk til en rekke filmer, fikk han sitt gjennombrudd med Pretty Woman i 1990. Filmmusikken til The Prince of Tides (1991) ga ham hans første Oscarnominasjon. Etter hvert kom oppdragene på rekke og rad, og med filmmusikken til Den sjette sansen fra 1999, som ble en stor kommersiell suksess, sikret Newton Howard sin posisjon i filmransjen.

Howard har de sju siste årene hatt et nært samarbeid med regissør M. Night Shyamalan, og har laget musikken til hans fem siste filmer. De siste årene har han også bidratt med musikk til filmene Collateral, Batman Begins, King Kong, Lady in the Water og Blood Diamond. Det kan også nevnes at Howard har en lang karriere som keyboardist, arrangør, dirigent og produsent for Elton John. Dette samarbeidet har pågått i epoker fra 1970-tallet, midten av 80-tallet og igjen i 2000.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]