Grev Dooku

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grev Dooku
KjønnMann
StatsborgerskapDen galaktiske republikk
SkuespillerChristopher Lee (gjelder for verket: Star Wars Episode II: Klonene angriper, Star Wars Episode III: Sithene tar hevn, Star Wars: The Clone Wars)
Corey Burton (gjelder for verket: Star Wars: Clone Wars, Star Wars: The Clone Wars, Star Wars Battlefront II (2017))
Skapt avGeorge Lucas
In-universe-informasjon
Star Wars universe

Christopher Lee.

Grev Dooku er en rollefigur fra Star Wars. Hans sithtittel er Darth Tyranus og er spilt i filmene av Christopher Lee. Grev Dooku var en gang en jedi-mester, trent opp av mester Yoda, men da hans beste venn mester Sifo-Dyas døde, følte han at han ikke hadde noe å gjøre i jedi-ordenen. Han var læremesteren til Qui-Gon Jinn. Dooku var også leder av separatist-bevegelsen under Klonekrigen. Hans sith-læremester var Darth Sidious.

Dooku ble drept av Anakin Skywalker under en lyssabelduell i Star Wars Episode III: Sithene tar hevn om bord på et separatistisk kommandoskip over planeten Coruscant.

Klonene angriper[rediger | rediger kilde]

Grev Dooku introduseres i Star Wars Episode II: Klonene angriper, som en tidligere Jedi-mester som forlot Jedi-ordenen etter å ha mistet troen på republikken som Jediene skulle tjene. Han er også leder for Confederacy of Independent Systems, en konføderasjon av planet-systemer som gjør opprør mot den galaktiske republikken. Grev Dooku mener at hele republikken er korrupte, og at dens politikere er mer interessert i å opprettholde byråkratiet og berike dem selv - enn å faktisk representere befolkningen sin på en ordentlig måte.

Grev Dooku rekrutterer dusørjegeren Jango Fett, for å myrde dronning Padmé Amidala (spilt av Natalie Portman) på Coruscant - men denne planen blir forhindret. En kamp med Obi-Wan Kenobi tvinger Boba Fett til å flykte fra Kamino til Geonosis. Etter å ha fanget Obi-Wan på Geonosis, forteller Grev Dooku ham at han egentlig forsøker å redde republikken, og forklarer at tusenvis av senatorer er under påvirkning av en Sith-Lord ved navn Darth Sidious. I et forsøk på å overbevise Obi-Wan om å bli med ham, minner Dooku ham om hans avdøde Jedi-mester, Qui-Gon Jinn, som tidligere var Dookus lærling. Men han påstår at Qui-Gon heller ikke ville ha tjent republikken, hvis han hadde visst at en Sither var i kontroll over ledelsen deres.

Padmé og Obi-Wans Padawan Anakin Skywalker reiser deretter til Geonosis, i forsøk på å redde Obi-Wan Kenobi. Men de blir også tatt til fange, og alle tre Jediene blir umiddelbart dømt til døden. Når en stor gruppe Jedier ankommer planeten for å redde trioen, får de snart selskap av republikkens nye klone-hær. Dette resulterer i en storstilt konflikt mellom republikken og separatist-styrkene. Grev Dooku planlegger å flykte fra området når motstanden blir alt for stor, men Obi-Wan og Anakin Skywalker følger etter ham - og de havner i en lyssabel-duell.

Dookus tidligere Jedi-mester, Yoda, ankommer også - og de to duellerer. Ute av stand til å matche Yodas dyktighet, distraherer Dooku ham ved å bruke Kraften til å løsne en enorm søyle og sende denne søylen mot Anakin og Obi-Wan. Samtidig som Yoda redder de to Jediene, klarer Grev Dooku å komme seg unna. Dooku ankommer deretter Coruscant, og bringer de geonosiske designene for Dødsstjernen til mesteren hans Sidious.

Sithene tar hevn[rediger | rediger kilde]

I åpningen av Star Wars Episode III: Sithene tar hevn, satt til tre år senere, har Grev Dooku og separatist-kommandør General Grievous kidnappet Supreme Chancellor Palpatine (spilt av Ian McDiarmid) som er Sidious sitt alter ego. Dette var en del av en plan orkestrert av Palpatine for å lokke Anakin Skywalker til hans mørke side av Kraften. Men Anakin og Obi-Wan går om bord på general Grievous sitt romskip, for å konfrontere Grev Dooku en gang for alle. Men han slår Obi-Wan bevisstløs, som noe gjør at Anakin må møte Sith-Lorden på egen hånd. Anakin gir etter for hatet hans mot Dooku og bruker den mørke siden for å overmanne ham. Dette kutter av begge Grev Dookus armer, og etterlater ham hjelpeløs.

Sidious, som Palpatine, ber deretter Anakin om å umiddelbart henrette Grev Dooku på stedet - og dermed forråde Dooku. Etter innledende nøling halshugger Anakin brutalt Dooku. Denne handlingen setter i gang en kjede av hendelser, noe som etter hvert fører til Anakins eventuelle fall til den mørke siden og hans transformasjon til Darth Vader. Deretter begynner han som Sidious sin nye lærling, og hjelper til med å eliminere Jedi-ordenen og gir startskuddet for grunnleggelsen av Det galaktiske imperiet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]