Star Wars: The Force Awakens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Star Wars Episode VII)
Hopp til: navigasjon, søk
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: The Force Awakens
Generell informasjon
Sjanger Science fiction / Eventyr / Action
Nasjonalitet Amerikansk
Utgitt
 • 14. desember 2015 (2015-12-14) (LA)
 • 16. desember 2015 (2015-12-16) (Norge)
 • 18. desember 2015 (2015-12-18) (USA)
Lengde 2 t. 15 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 12 år
Bak kamera
Regissør J.J. Abrams
Manus Lawrence Kasdan
J.J. Abrams
Michael Arndt
Produsent Kathleen Kennedy
J.J. Abrams
Bryan Burk
Musikk John Williams
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Filmselskap Walt Disney Studios
Motion Pictures
Budsjett 306 millioner dollar (brutto)
245 millioner dollar (netto)
Totalomsetning 2, 07 milliarder dollar[1]
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)Redigere på wikidata

Star Wars: The Force Awakens (også kjent som Star Wars: Episode VII — The Force Awakens) er en amerikansk science fiction-film fra 2015 og den syvende filmen i romserien Star Wars. Filmen er regissert av J.J. Abrams, og Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega og Oscar Isaac medvirker i de viktigste rollene. Flere skuespillere fra tidligere Star Wars-filmer gjentok også rollene sine.

Historien foregår cirka 30 år etter hendelsene i Star Wars Episode VI: Jediridderen vender tilbake (1983). Filmen skildrer kampen mellom motstandsbevegelsen og First Order, samt jakten på jediridderen Luke Skywalker. Motstandspiloten Poe Dameron (Isaac) gjemmer et kart med informasjon om Lukes oppholdssted i droiden BB-8. Den blir funnet av skraphandleren Rey (Ridley), som sammen med stormtrooperen Finn (Boyega) prøver å returnere droiden til motstandsbevegelsen.

Abrams og Lawrence Kasdan bearbeidet manuset til Michael Arndt. John Williams, som komponerte lydsporene til de forrige filmene, gjorde det også denne gang. Mesteparten av filminnspillingen foregikk fra mai til november 2014 i Abu Dhabi i Irland og Pinewood Studios i England.

The Force Awakens hadde verdenspremiere 14. desember 2015, og premiere i Norge 16. desember. Kritikerne sammenlignet den positivt med den originale trilogien, og roste actionscenene, rollefigurene og det dramatiske filmbildet. Disney ga filmen med en omfattende markedsføringskampanje, og den satte rekorder i kinoer verden over. Filmen er den tredje mest innbringende filmen på verdensbasis. Den ble også nominert til fem Oscar-priser, blant annet for beste filmklipp og beste originalmusikk. Den vant åtte Saturn Awards. Filmen er den første i en tredje Star Wars-trilogi. De neste filmene skal etter planen lanseres i 2017 og 2019.

Handling[rediger | rediger kilde]

Omtrent 30 år etter ødeleggelsen av den andre Dødsstjernen, er Luke Skywalker (Mark Hamill), den siste gjenlevende jediridderen, forsvunnet. Både First Order, en etterfølger til det falne Galaktiske Imperiet, og motstandsbevegelsen, en militær styrke støttet av den nye galaktiske Republikken under ledelse av Lukes tvillingsøster Leia Organa (Carrie Fisher), gjennomsøker galaksen i håp om å finne ham. I en landsby på planeten Jakku, møter motstandspiloten Poe Dameron (Oscar Isaac) vismannen Lor San Tekka (Max von Sydow) for å få et kart med koordinater til Lukes hemmelige oppholdssted. Da Stormtroopers under kommando av den mystiske, maskerte Kylo Ren (Adam Driver) invaderer landsbyen gjemmer Poe kartet i minnet til droiden BB-8. Mens droiden, på Poes ordre, forsvinner, raseres landsbyen og Poe tas til fange. BB-8 treffer etter hvert skrapsamleren Rey (Daisy Ridley) som er på jakt etter gammelt skrap som hun kan selge for å få råd til mat.

Etter at Ren bruker Kraften på Poe for å fremtvinge sannheten om hvor kartet befinner seg, får Poe hjelp av den deserterende Stormtrooperen FN-2187 til å flykte i en stjålet TIE-fighter. De krasjlander på Jakku og FN-2187, med det nye kallenavnet «Finn», ser ut til å være den eneste overlevende. Han møter Rey og BB-8, og vinner deres tillit ved å si at han er med i motstandsbevegelsen. First Order sporer Finn til Reys nabolag og iverksetter etter hvert et luftangrep. Tvunget på flukt stjeler Rey, Finn og BB-8 et nedslitt romskip, Millennium Falcon, og flykter fra planeten.

Falcon bryter snart sammen og etterlater dem i drift i rommet, og de blir etter hvert trukket inn i et større romskip. Rey, Finn og BB-8 frykter at det er et romskip fra First Order som har tatt dem, og gjemmer seg derfor i et rom under gulvet. Det viser seg imidlertid at det er Han Solo (Harrison Ford) og Chewbacca (Peter Mayhew) som tar seg ombord i skipet. Han Solo forteller dem at Luke Skywalker forsvant etter at en av lærlingene hans gikk over til den mørke siden under navnet Kylo Ren og dermed ødela alt som Luke hadde bygd opp. På Starkiller Base, en planet omgjort til et supervåpen i stand til å utslette hele stjernesystemer, får Ren vite fra First Orders øverste leder Snoke (Andy Serkis) at for å overvinne sin indre konflikt med Kraftens lyse side må han drepe sin egen far, Han Solo. Rey, Finn, BB-8, Han og Chewbacca ankommer planeten Takodana og møter barvertinnen Maz Kanata (Lupita Nyong'o), som hjelper BB-8 å komme i kontakt med motstandsbevegelsen. Finn bestemmer seg imidlertid for at han heller vil flykte på egenhånd. Da Rey samtidig finner Anakin Skywalkers lyssabel i et gammel hvelv, får hun et redselsfullt syn fra fortiden, og nekter å beholde lyssabelen når Maz like etter foreslår det. Finn tar den likevel med for sikkerhets skyld.

Etter tips om hvor BB-8 befinner seg, går First Order til angrep mot Takodana. I mellomtiden ødelegges det republikkstyrende Hosnia-systemet og dets viktigste planet, Hosnian Prime, av Starkiller Base. Han, Chewbacca og Finn tar opp kampen mot First Order ved hjelp av en skvadron av motstandsbevegelsens X-vinge-jagere under ledelse av Poe, som har overlevd flystyrten på Jakku og sluttet seg til motstandsbevegelsen igjen. Rey blir derimot tatt til fange av Ren og ført til Starkiller Base. Der forsøker han å tvinge kartet ut av henne, men Rey klarer å motstå Kraften hans. Senere unnslipper hun cellen ved hjelp av et gammelt jediknep. Han Solo gjenforenes med Leia da han, Chewbacca og Finn ankommer motstandsbevegelsens base på planeten D'Qar. BB-8 møter R2-D2, som har vært i dvalemodus helt siden Lukes forsvinning.

Starkiller Base forbereder seg på å utslette D'Qar, men motstandsbevegelsen legger en plan for å gå til motangrep og utslette supervåpenet før det rekker å angripe dem. Ved hjelp av Millenium Falcon drar Han, Chewbacca og Finn til Starkiller Base. Der lykkes de i å senke skjoldet slik at angrepet kan iverksettes. Deretter gjenforenes de med Rey. Det viser seg imidlertid at X-vinge-flåten ikke klarer å trenge inn til våpenet, dermed må Han og Chewbacca bruke fysiske eksplosiver for å gi dem den nødvendige åpningen. Ren kommer til for å stoppe dem. Han Solo konfronterer Ren, og ber han forlate den mørke siden. I stedet dreper Ren faren med lyssverdet sitt, og Han Solo forsvinner ned i reaktoren. Chewbacca utløser deretter eksplosivene slik at X-vinge-jagerne lykkes med å uskadeliggjøre Starkiller Base.

Samtidig jages Finn og Rey av Ren. Finn forsøker å forsvare seg ved hjelp av Anakins lyssabel. Da han blir skadet, overtar Rey lyssabelen og overvinner Ren ved hjelp av Kraften. Ren er overrasket over hva som møter ham, og flykter. Sammen med Finn og Chewbacca, flykter Rey fra den ødelagte planeten før den eksploderer. Motstandsbevegelsen feirer seieren, mens Leia, Chewbacca og Rey sørger over Han Solos død. Plutselig våkner R2-D2 til liv igjen, og avslører at den er i besittelse av resten av kartet som BB-8 kun har én del av. Sammen med R2-D2 og Chewbacca følger Rey kartet til en fjern planet, der hun finner Luke. Filmen slutter med at Rey rekker Anakins lyssabel til Luke, men han stirrer morskt tilbake på henne.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Valg av roller[rediger | rediger kilde]

John Boyega og Daisy Ridley spilte henholdsvis stormtrooperen Finn og skraphandleren Rey.

Abrams møtte potensielle skuespillere rundt august 2013 for å snakke sammen, lese manuset og ta opptaksprøver. Det ble holdt åpne opptaksprøver i Storbritannia, Irland og USA i november 2013 for rollene som «Rachel» og «Thomas».[2][3][4] Castingen begynte for alvor i januar 2014 da Kasdans og Abrams bearbeidet manuset.[5] Opptaksprøvene med skuespillerne fortsatte til det var tre uker igjen før ensemblet ble offentliggjort, og den endelige beslutningen ble tatt noen få uker før. Skuespillere som ble valgt og agentene deres fikk streng taushetsplikt.[6] Listen over de medvirkende ble offentliggjort 29. april 2014.[7]

George Lucas kunngjorde i 2013 at skuespillerne Carrie Fisher, Harrison Ford og Mark Hamill fra forgående filmer skulle gjenta rollene i den nye filmen,[8] men det ble først bekreftet over et år senere.[7] J.J. Abrams har beskrevet de tre gamle rollefigurene: «De vil være like gamle og mytiske som fortellingen om kong Arthur. De vil være rollefigurer som [de nye figurene] kanskje har hørt om, men kanskje ikke. De vil være figurer som kan ha eksistert, eller som bare høres ut som et eventyr ...»[9] Det ble lenge spekulert på hvem som skulle spille de nye rollefigurene, og i mars 2014 sa skuespilleren Dominic Monaghan at Abrams var på utkikk etter ukjente skuespillere til de tre hovedrollene.[10] Daisy Ridley, John Boyega og Oscar Isaac fikk etter hvert de tre hovedrollene som henholdsvis skraphandleren Rey, stormtrooperen Finn og piloten Poe Dameron.[11]

Både Fisher og Hamill fikk en personlig trener og en ernæringsekspert for å ligne eldre versjoner av seg selv.[12][13] Skuespilleren Anthony Daniels (C-3PO) skulle egentlig bare dubbe karakteren sin, men det ble laget en ny drakt i stedet.[14][15] I mai 2014 offentliggjorde Abrams en donorkonkurranse til fordel for UNICEF fra innspillingsstedet Abu Dhabi. Vinneren fikk lov til å besøke innspillingen, møte skuespillerne og selv være med i filmen.[16]

Innspilling og filmeffekter[rediger | rediger kilde]

Innspillingen foregikk hovedsakelig på fire steder: i Pinewood Studios ved London,[17] øya Skellig Michael utenfor County Kerrys kyst i Irland (sluttscenen),[18][19] Island og Abu Dhabi i De forente arabiske emirater.[20][21][22] Puzzlewood i Deanskogen ble imidlertid tatt i bruk til skogscenene.[23][24] I tillegg til 35 mm film, ble filmen også skutt på 65 mm IMAX-format.[25][26]

Sjeffotografen Daniel Mindel sa at filmen skulle basere seg på bruk av ekte kulisser og skalamodeller framfor dataanimasjon. Grunnen var å få den mer lik den første Star Wars-trilogien, og spesielt førstefilmen Star Wars Episode IV: Et nytt håp.[27][28] Droidefiguren BB-8 var en fysisk rekvisitt som ble konstruert av effekteksperten Neal Scanlan og kontrollstyrt live under innspillingen.[29][30] Under filmklippingen ble deler av handlingen klippet vekk for å gjøre den enklere, blant annet en scene med Maz Kanata og Leia Organa.[31] I februar 2014 offentliggjorde Industrial Light & Magic (ILM) planer om å åpne en ny avdeling i London, og siterte den nye Star Wars-filmen som en årsak for utvidelsen. ILMs avdeling i Vancouver ville også arbeide med spesialeffekter for filmen.[32]

Musikk[rediger | rediger kilde]

I juli 2013 ble det bekreftet at John Williams, som komponerte musikken for de andre filmene, også skulle komponere denne gang.[33] I første omgang brukte de bearbeidede versjoner av de tidligere lydsporene hans til de første to trailerne.[34][35][36] Det egentlige arbeidet begynte i desember 2014, og han ble ferdig i juni 2015.[37][38] Williams ville bruke spor fra de forrige filmene på «en naturlig måte», i tillegg til å bruke nytt materiale. Selve innspillingen av filmmusikken begynte 1. juni 2015 hos Sony Pictures Studios med William Ross som dirigent for de fleste låtene.[39][40] Williams var selv til stede og dirigerte de låtene Ross ikke gjorde.[41][42] Innspillingen ble ferdig 14. november 2015.[36][37][43][44] Filmmusikken ble utgitt på CD, vinyl og for streaming av Walt Disney Records 18. desember 2015.[45]

Den sørkoreanske guttegruppen EXO utgav sangen «Lightsaber» i et samarbeid med Star Wars-filmen for kinoutgivelsen i Sør-Korea 11. november.[46] Den reklamerte sangen ble senere utgitt på musikkalbumet Sing for You med en kinesisk versjon,[47] men den ble også utgitt enkeltvis på japansk.[48]

Utgivelse[rediger | rediger kilde]

Filmtittelen ble offentliggjort 6. november 2014 som Star Wars: The Force Awakens.[49] I motsetning til de tidligere filmene inngår ikke episodenummeret med romertall i tittelen, men betegnelsen Episode VII inngår likevel i rulleteksten på starten av filmen.[50][51] I desember 2015 avslørte Pablo Hidalgo, den kunstneriske lederen hos Lucasfilm Story Group, at arbeidstittelen for filmen var Shadow of the Empire.[52] I Norge fikk filmen en 12 års-aldersgrense av Medietilsynet med følgende begrunnelse. «Gjennomgående mørk stemning og store mengder actionvold gjør at denne filmen får 12-årsgrense.»[53]

Star Wars: The Force Awakens hadde premiere i Los Angeles i TCL Chinese Theatre, El Capitan Theatre og Dolby Theatre 14. desember 2015 med mer enn 5000 kinogjengere tilstede.[54][55] Filmen fikk deretter premiere i tolv land, blant annet Norge, 16. desember. I Storbritannia hadde filmen premiere 17. desember, mens resten av Nord-Amerika fikk sett filmen 18. desember i 3D og IMAX 3D.[56][57] The Force Awakens har satt flere kinorekorder med blant annet mest solgte forhåndsbilletter og største åpningshelg.[58][59] Filmen ble den raskeste til å nå en omsetning på over én milliard dollar, ved å gjøre dette på tolv dager.[1] Per oktober 2016 er totalomsetningen på 2, 07 milliarder dollar.[1] Dette gjør filmen til den tredje mest innbringende filmen noensinne (uten justering for inflasjon), samt den tredje filmen som har tjent over to milliarder dollar (etter Avatar og Titanic).[60] The Force Awakens var den mest innbringende filmen i 2015 på verdensbasis, og den tredje mest innbringende i Norge.[61][62]

I Malaysia ble The Force Awakens den første engelskspråklige filmen som også ble dubbettamilsk.[63]

Markedsføring og salgsvarer[rediger | rediger kilde]

En melkekartong med Kylo Ren på forsiden.

Den første traileren til The Force Awakens ble offentliggjort av Lucasfilm 28. november 2014 og ble vist i utvalgte kinoer verden over i desember 2014. Den ble også utgitt på YouTube, hvor den satte rekord med 58, 2 millioner visninger den første uken.[64] Kritikerne sammenlignet den positivt med den første trilogien. Empire var imponert over kontinuiteten med de første filmene, og The Guardian skrev at bruken av John Williams' Star Wars-musikk forsterket lojaliteten til varemerket.[65][66] Den andre traileren ble vist 16. april 2015 under åpningen av den årlige Star Wars Celebration i Anaheim, California. The Huffington Post skrev at klippet «var en bekreftelse på noe som vi aldri trodde skulle skje.»[67] Ifølge Guinness rekordbok satte den andre traileren en ny verdensrekord som «den mest sette filmtraileren på YouTube under 24 timer» med 30, 65 millioner visninger.[68] Den offisielle filmplakaten og en tredje trailer ble utgitt i oktober 2015, som slo døgnrekorden på nytt med 128 millioner visninger.[69][70]

Disney Publishing Worldwide og Lucasfilm offentliggjorde i mars 2015 at en bokserie på 20 bøker og e-bøker under tittelen «Journey to Star Wars: The Force Awakens» skulle bli utgitt det året i forkant av filmpremieren. Serien omfatter bøker fra Del Rey og Disney-Lucasfilm-forlag, samt tegneserier fra Marvel Comics. Alle titlene skal være kanoniske i Star Wars-universet.[71] Den første romanen, Star Wars: Aftermath, ble utgitt i september 2015 og er skrevet av Chuck Wendig. Historien foregår rett etter Star Wars Episode VI: Jediridderen vender tilbake, og følger konsekvensene av Palpatine og Darth Vaders død, makttomrommet i imperiets herskerskap over galaksen og opprørernes handlinger i de påfølgende månedene. Romanen skal være den første i en trilogi som dekker tidsrommet mellom Jediridderen vender tilbake og The Force Awakens.[72] Alan Dean Foster, som skrev en bokversjon av Star Wars Episode IV: Et nytt håp, skrev også en bokversjon av Star Wars: The Force Awakens.[73][74]

Lucasfilm og Disney Consumer Products annonserte også at 4. september 2015 skulle bli «Force Friday», hvor salgsvarer til The Force Awakens ville bli solgt. Fra den dagen kunne tilhengerne kjøpe leker, bøker, klær, lyssabler og andre produkter hos Disney Store og andre forhandlere verden over.[75] Disney og Maker Studios stod for en 18 timer lang direkteavspillingYouTube som presenterte ulike varer.[76][77] Flere kinoer i USA holdt Star Wars-maraton 17. desember 2015 med alle de sju filmene, og Air France opprettet egne flyavganger for utålmodige fans som ville se den nye filmen.[78][79]

Anmeldelser[rediger | rediger kilde]

Star Wars: The Force Awakens fikk god kritikk, og kritikerne sammenlignet den positivt med den originale trilogien. De roste actionsekvensene, rollefigurene og det dramatiske filmbildet. Noen kritiserte imidlertid filmen for sin handlingslikhet med Star Wars Episode IV: Et nytt håp. Nettsiden Rotten Tomatoes kalkulerte med at 94 % av totalt 306 anmeldelser var positive, og ifølge siden er kritikernes konsensus som følgende. «Innpakket i action og fylt opp av både kjente ansikter og nytt blod, vekker The Force Awakens filmseriens tidligere storhet samtidig som den forsyner oss med ny energi.» Peter Bradshaw fra The Guardian gav den fem ut av fem stjerner og skrev at den var «både et fortellingsmessig fremskritt fra de tidligere tre filmene og en skarpsindig, kjærlig, ny generasjonsreboot ... vanvittig, melodramatisk og sentimental selvfølgelig, men spennende og proppfull av energi og sin egen form for generøsitet».[80] Justin Chang fra Variety skrev at filmen har «tilstrekkelig med stil, moment, kjærlighet og omsorg til å vise seg uimotståelig for de som noensinne har kalt seg fans».[81]

Verdens Gang kalte filmen for «et moderne fantasieventyr for vår tid», og Aftenposten kalte den en «forrykende film nummer syv».[82][83] Begge gav filmen terningkast 5, mens NRKs Filmpolitiet, som gav den terningkast 6, skrev: «J.J. Abrams fører et modernisert filmspråk, men tar i bruk mange av de samme virkemidlene som George Lucas satte standarden for i den første Star Wars-filmen i 1977. Det males med bred pensel over galaksene, med store bilder av en ørkenplanet, majestetiske romskip, søte droider og kule stormtropper, gnistrende lasersverd, episke slag, kjappe X-wings, TIE Fighters og kjempen Millennium Falcon.».[84] Selv om de fleste norske mediene var positive, var Dagbladet ikke spesielt engasjert, og kalte den en «strukturert reprise av A New Hope».[85]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Flere priseorganisasjoner offentliggjorde nominasjonene sine før The Force Awakens hadde premiere. Filmen var for eksempel ikkerkvalifisert til den 73. Golden Globe-utdelingen og noen andre prisutdelinger. Filmen ble imidlertid lagt til i listen over de nominerte til beste film for Critics' Choice Movie Awards etter at nominasjonene ble offentliggjort, og Det amerikanske filminstituttet ventet med å offentliggjøre sine vinnere før filmen hadde premiere. John Boyega vant en BAFTA-pris for beste nykommer for innsatsen sin i filmen.

Pris Priskategori Mottakere Resultat Ref.
Oscar (den 88.) Beste originalmusikk John Williams Nominert [86]
Beste lydklipp Matthew Wood og David Acord Nominert
Beste lydmiks Andy Nelson, Christopher Scarabosio og Stuart Wilson Nominert
Beste filmklipp Maryann Brandon og Mary Jo Markey Nominert
Beste visuelle effekter Roger Guyett, Patrick Tubach, Neal Scanlan og Chris Corbould Nominert
Det amerikanske filminstituttet Årets 10 beste filmer Star Wars: The Force Awakens Vant [87]
British Academy Film Awards (den 69.) Beste originalmusikk John Williams Nominert [88]
Beste lyd David Acord, Andy Nelson, Christopher Scarabosio, Matthew Wood og Stuart Wilson Nominert
Beste scenografi Rick Carter, Darren Gilford og Lee Sandales Nominert
Beste visuelle effekter Chris Corbould, Roger Guyett, Paul Kavanagh og Neal Scanlan Vant
Beste nykommer John Boyega Vant
Critics' Choice Movie Awards Beste film Kathleen Kennedy, J. J. Abrams, Bryan Burk Nominert [89]
Saturn Awards Beste science fiction-film Star Wars: The Force Awakens Vant [90][91]
Beste regi J. J. Abrams Nominert
Beste manus Lawrence Kasdan, J. J. Abrams og Michael Arndt Vant
Beste mannlige hovedrolle John Boyega Nominert
Harrison Ford Vant
Beste kvinnelige hovedrolle Daisy Ridley Nominert
Beste mannlige birolle Adam Driver Vant
Beste kvinnelige birolle Carrie Fisher Nominert
Lupita Nyong'o Nominert
Beste musikk John Williams Vant
Beste filmklipp Maryann Brandon og Mary Jo Markey Vant
Beste scenografi Rick Carter og Darren Gilford Nominert
Beste kostyme Michael Kaplan Nominert
Beste sminke Neal Scanlan Vant
Beste spesialeffekter Roger Guyett, Patrick Tubach, Neal Scanlan og Chris Corbould Vant

Oppfølgere[rediger | rediger kilde]

I august 2014 ble det offentliggjort at Rian Johnson skulle regissere Episode VIII.[92] På samme måte som i Star Wars: The Force Awakens skal innspillingen til Episode VIII hovedsakelig finne sted hos Pinewood Studios ved London.[93][94] Innspillingen begynte imidlertid i Irland i september 2015, mens innspillingen hos Pinewood Studios var satt til å starte i januar 2016.[94][95][96] Filmen har planlagt premiere 15. desember 2017 (tidligere 15. mai 2017), og de fleste skuespillerne fra The Force Awakens skal gjenta rollene i denne filmen.[97] I august 2015 ble Colin Trevorrow offentliggjort som regissøren til den andre oppfølgeren, Episode IX, som har anslått premiere i 2019.[98] Det vil også komme to enkeltfilmer til, én hver om rollefigurene Han Solo og Boba Fett.[99]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c «Star Wars: The Force Awakens (2015) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 27. desember 2015. 
 2. ^ «Star Wars open auditions venue and dates change». BBC News. 12. november 2013. Besøkt 19. desember 2015. 
 3. ^ Smith, Jeanie (9. november 2013). «Disney holds St. Louis casting call for upcoming movie». KSDK. Besøkt 19. desember 2015. 
 4. ^ «Worldwide Search For Two Major Roles in Star Wars». Besøkt 19. desember 2015. 
 5. ^ Breznican, Anthony (19. desember 2015). «Star Wars Episode VII A New Hope (Really)». Entertainment Weekly. 
 6. ^ Kit, Borys (30. april 2014). «How 'Star Wars' Director J.J. Abrams Kept the Cast Secret». The Hollywood Reporter. Besøkt 19. desember 2015. 
 7. ^ a b «Star Wars: Episode VII cast announced». StarWars.com. 29. april 2014. Besøkt 19. desember 2015. 
 8. ^ Leonard, Devin (7. mars 2013). «How Disney Bought Lucasfilm—and Its Plans for 'Star Wars'». Bloomberg Businessweek. Besøkt 19. desember 2015. 
 9. ^ Breznican, Anthony (12. november 2015). «Where is Luke Skywalker? J.J. Abrams and Mark Hamill grapple with the question». Entertainment Weekly. Besøkt 3. januar 2016. 
 10. ^ Dassanayake, Dion (30. mars 2014). «JJ Abrams looking at 'unknown actors' for Star Wars Episode VII like original trilogy cast». Express. Besøkt 19. desember 2015. 
 11. ^ Abrams, Natalie (16. april 2015). «10 things we learned from the Star Wars: The Force Awakens panel». Entertainment Weekly. Besøkt 19. desember 2015. 
 12. ^ Franich, Darren (6. juni 2014). «And now we know that Luke Skywalker has a beard in 'Star Wars: Episode VII' -- PHOTO». Entertainment Weekly. Besøkt 19. desember 2015. 
 13. ^ Earnes, Tom (26. juni 2013). «'Star Wars 7' actors Mark Hamill, Carrie Fisher 'told to lose weight'». DigitalSpy. Besøkt 19. desember 2015. 
 14. ^ Eisenberg, Eric. «Star Wars' C-3PO Demanded These 2 Things From J.J. Abrams Before Signing His Contract». Besøkt 19. desember 2015. 
 15. ^ Hibberd, James (16. september 2014). «Anthony Daniels' deep-dive 'Star Wars' interview: C-3PO's past, present and future». Entertainment Weekly. Besøkt 19. desember 2015. 
 16. ^ THR Staff (21. mai 2014). «'Star Wars: Episode VII': J.J. Abrams Offers Fans a Chance to Be in Movie». The Hollywood Reporter. Besøkt 19. desember 2015. 
 17. ^ «Episode VII filming to begin in UK in May». BBC News. 18. mars 2014. Besøkt 1. januar 2016. 
 18. ^ «And . . . action! New 'Star Wars' film shoot kicks off on Skellig Michael». Irish Independent. 29. juli 2014. Besøkt 1. januar 2016. 
 19. ^ «An island far, far away: Filming for Star Wars Episode 7 takes place on remote Irish island under veil of secrecy». Daily Mail. 29. juli 2014. Besøkt 1. januar 2016. 
 20. ^ Westbrook, Caroline (22. mars 2014). «Star Wars 7 Iceland rumours spark speculation of return to Hoth». Metro. Besøkt 1. januar 2016. 
 21. ^ «Abu Dhabi is First Location for Star Wars: Episode VII». twofour54. 21. mars 2014. Besøkt 1. januar 2016. 
 22. ^ Newbould, Chris (23. april 2014). «Disney confirms that Star Wars: Episode 7 is filming in Abu Dhabi desert». The National. Besøkt 1. januar 2016. 
 23. ^ «Be Transported into your very own Star Wars Film in Puzzlewood». Visit England. Besøkt 1. januar 2016. 
 24. ^ «Star Wars: Puzzlewood 'magical' location for filming». BBC News. 17. desember 2015. Besøkt 1. januar 2016. 
 25. ^ Fordham, Joe (20. april 2014). «Film Renaissance». Cinefex Blog. Besøkt 1. januar 2016. 
 26. ^ Lussier, Germain (8. juli 2014). «'Star Wars Episode VII' Is Filming In IMAX». Slashfilm. Besøkt 1. januar 2016. 
 27. ^ «Star Wars Episode VII to Use Film, Be More Like Original Trilogy». mashable.com. Besøkt 19. desember 2015. 
 28. ^ «STAR WARS CELEBRATION: WHY STAR WARS 7 USES PRACTICAL EFFECTS». IGN. 16. april 2015. Besøkt 19. desember 2015. 
 29. ^ «Mark Hamill Says Star Wars: The Force Awakens' BB-8 Is a Prop, Not CGI». IGN.com. 13. desember 2014. Besøkt 19. desember 2015. 
 30. ^ «Watch Awesome ‘The Force Awakens’ Droid BB-8 Appear Live on Stage». /Film.com. 16. april 2015. Besøkt 19. desember 2015. 
 31. ^ Shepherd, Jack. «Star Wars: The Force Awakens: JJ Abrams on why major scene featuring Maz Kanata and Leia was cut». Besøkt 1. januar 2016. 
 32. ^ Cohen, David (11. februar 2014). «'Star Wars,' 'Avengers' Spawn Industrial Light & Magic's London Expansion». Variety. Arkivert fra originalen 2014-02-12. Besøkt 19. desember 2015. 
 33. ^ Hayden, Erik (27. juli 2013). «John Williams Confirmed to Score 'Star Wars: Episode VII'». The Hollywood Reporter. Besøkt 19. desember 2015. 
 34. ^ Sciretta, Peter (21. oktober 2015). «Who Composed The Star Wars: The Force Awakens Trailer Music?». SlashFilm. Besøkt 19. desember 2015. 
 35. ^ «Yes, that’s new John Williams score in #TheForceAwakens teaser». Star Wars verified Twitter account. 28. november 2014. Besøkt 19. desember 2015. 
 36. ^ a b Pine, Rachel. «International Musician John Williams». American Federation of Musicians. Arkivert fra originalen 2015-12-31. Besøkt 28. august 2015. 
 37. ^ a b Burlingame, Jon (9. desember 2015). «Film Score Icons Williams, Morricone and Horner Loom Large in Oscar Race». Variety. Besøkt 19. desember 2015. 
 38. ^ «John Williams :: Official Website of the American Federation of Musicians». Afm.org. Arkivert fra originalen 2015-12-31. Besøkt 18. oktober 2015. 
 39. ^ «Scoring». 
 40. ^ «John Williams has started scoring STAR...». 
 41. ^ «John Williams is recording Star Wars: The Force Awakens in LA». NerdReactor.com. 
 42. ^ «John Williams to Record Star Wars: The Force Awakens Score in Los Angeles». StarWars.com. Besøkt 19. desember 2015. 
 43. ^ https://twitter.com/scorecordist/status/665602111208472577
 44. ^ «They've been on and off....». Doug Adams Music Twitter-konto. 
 45. ^ «Walt Disney Records Announces Star Wars: The Force Awakens Original Motion Picture Soundtrack From Oscar-winning Composer John Williams» (Press release). Burbank, Californien: Walt Disney Records via PR Newswire. 4. september 2015. Besøkt 19. desember 2015. 
 46. ^ Benjamin, Jeff (10. november 2015). «EXO Collaborate With 'Star Wars' on New Single 'Lightsaber,' Video: Watch». Billboard. Besøkt 1. januar 2016. 
 47. ^ «SING FOR YOU - Winter Special Album, 2015 by EXO». iTunes Store. 10. desember 2015. Besøkt 1. januar 2016. 
 48. ^ «LIGHTSABER Japanese Ver.- Single by EXO». iTunes Store. 18. desember 2015. Besøkt 1. januar 2016. 
 49. ^ Hayden, Erik (6. november 2014). «'Star Wars: Episode VII' Title Revealed». The Hollywood Reporter. Besøkt 30. desember 2015. 
 50. ^ Geller, Eric (6. november 2014). «Star Wars: Episode VII Will Be Called The Force Awakens». TheForce.net. Besøkt 30. desember 2015. 
 51. ^ «Read the Full ‘Star Wars: The Force Awakens’ Opening Crawl». Screen Crush. 18. desember 2015. Besøkt 30. desember 2015. 
 52. ^ Gwaltney, Javy (27. desember 2015). «The Original Title for The Force Awakens Revealed». Game Informer. GameStop. Besøkt 30. desember 2015. 
 53. ^ «Filmdatabasen, søk: Star Wars». Medietilsynet. Besøkt 30. desember 2015. 
 54. ^ Rainey, James; Sage, Alyssa (11. desember 2015). «‘Star Wars’ Premiere: Fans, Security to Bring the Force». Variety. Besøkt 30. desember 2015. 
 55. ^ Ford, Rebecca; Kit, Borys (15. desember 2015). «Inside the Star Wars: The Force Awakens World Premiere and Party». The Hollywood Reporter. Besøkt 30. desember 2015. 
 56. ^ McClintock, Pamela (7. desember 2015). «'Star Wars: The Force Awakens': When the Film Opens Around the World». The Hollywood Reporter. Besøkt 30. desember 2015. 
 57. ^ «Disney to Release Avengers: Age of Ultron, Star Wars: Episode VII in IMAX». ComingSoon.net. 20. mars 2014. Besøkt 20. mars 2014. 
 58. ^ McClintock, Pamela (14. desember 2015). «Box-Office Preview: 'Star Wars: Force Awakens' Gets Widest desember Release of All Time». The Hollywood Reporter. Besøkt 30. desember 2015. 
 59. ^ D'Alessandro, Anthony; Tartaglione, Nancy (14. desember 2015). «Planet Earth Braces For ‘Star Wars: The Force Awakens’ To Make Intergalactic B.O. History». Deadline.com. Besøkt 30. desember 2015. 
 60. ^ Liste over verden mest innbringende filmerBox Office Mojo. Besøkt 29. desember 2015.
 61. ^ «2015 Yearly Box Office Results». Box Office Mojo. Besøkt 1. januar 2016. 
 62. ^ (no) Tall for 2015 - Filmweb. Besøkt 31. desember 2015.
 63. ^ NST (22. desember 2015). New Straits Times http://www.nst.com.my/news/2015/12/118471/star-wars-force-awakens-available-tamil-xmas. Besøkt 30. desember 2015. 
 64. ^ Lewis, Andy (1. desember 2014). «Trailer Report: 'Star Wars' Teaser Beats 'Age of Ultron' In Debut». The Hollywood Reporter. Besøkt 20. desember 2015. 
 65. ^ Plumb, Ali (28. november 2014). «The Teaser Trailer For Star Wars: The Force Awakens Arrives». Besøkt 20. desember 2015. 
 66. ^ Bradshaw, Peter (1. desember 2014). «Star Wars: The Force Awakens trailer - a classic recipe trailed across the taste buds». The Guardian. London. Besøkt 20. desember 2015. 
 67. ^ Miline, Graham (20. april 2015). «"Chewie, We're Home."». TheHuffingtoPost. Besøkt 20. desember 2015. 
 68. ^ Rachel Swatman (16. juni 2015). «Star Wars: The Force Awakens second trailer sets YouTube world record». Guinness World Records. Jim Pattison Group. Besøkt 20. desember 2015. 
 69. ^ «'Star Wars: The Force Awakens' Theatrical Poster First Look, In-Theater Exclusives and More». StarWars.com. 18. oktober 2015. Besøkt 20. desember 2015. 
 70. ^ Rebecca Ford (23. oktober 2015). «'Star Wars: Force Awakens' Trailer Viewed 112 Million Times in 24 Hours». The Hollywood Reporter. Besøkt 20. desember 2015. 
 71. ^ «“JOURNEY TO STAR WARS: THE FORCE AWAKENS” PUBLISHING PROGRAM COMING FALL 2015» (pressemelding). starwars.com. 10. mars 2015. Besøkt 20. desember 2015. 
 72. ^ «What Happened After Endor? Find Out in Star Wars: Aftermath» (pressemelding). starwars.com. 17. mars 2015. Besøkt 20. desember 2015. 
 73. ^ Osborn, Alex (18. april 2015). «Star Wars Celebration: Alan Dean Foster Writing The Force Awakens Novelization». IGN.com. Besøkt 20. desember 2015. 
 74. ^ «Star Wars: The Force Awakens». CDON. Besøkt 3. januar 2016. 
 75. ^ «Star Wars: The Force Awakens Products Coming on September 4». Comingsoon.com. 3. mai 2015. Besøkt 20. desember 2015. 
 76. ^ McNary, Dave (26. august 2015). «Disney Sets Massive ‘Star Wars’ Toy Promotion». Variety. Besøkt 20. desember 2015. 
 77. ^ McMillan, Graeme (26. august 2015). «'Star Wars: The Force Awakens' Toys to Be Unveiled During 18-Hour YouTube Marathon». The Hollywood Reporter. Besøkt 20. desember 2015. 
 78. ^ «Fandango Offers Star Wars Movie Marathons Including 'The Force Awakens' Premiere». Tech Times. 17. oktober 2015. Besøkt 20. desember 2015. 
 79. ^ Albert, Brian (28. oktober 2015). «Fly Air France to See 'The Force Awakens' 2 Days Early». IGN.com. Besøkt 20. desember 2015. 
 80. ^ Bradshaw, Peter. «Star Wars: The Force Awakens review – a spectacular homecoming». Besøkt 29. desember 2015. 
 81. ^ Chang, Justin (15. desember 2015). «J. J. Abrams' hugely anticipated blockbuster brings welcome jolts of energy, warmth and excitement back to the biggest franchise in movie history.». Variety. Besøkt 29. desember 2015. 
 82. ^ «Filmanmeldelse: «Star Wars: The Force Awakens»». VG. Besøkt 28. desember 2015. 
 83. ^ ««Star Wars: The Force Awakens:» er en forrykende film nummer syv». Osloby. Besøkt 28. desember 2015. 
 84. ^ «Star Wars: The Force Awakens». NRK P3. Besøkt 28. desember 2015. 
 85. ^ Kiell, Aksel. «Anmeldelse: «Star Wars: The Force Awakens»». Dagbladet.no. Besøkt 28. desember 2015. 
 86. ^ The Hollywood Reporter Staff (14. januar 2016). «Oscar Nominations: The Complete List». The Hollywood Reporter. Besøkt 14. januar 2016. 
 87. ^ AFI Editors (22. desember 2015). «AFI Awards 2015». American Film Institute. Besøkt 6. januar 2016. 
 88. ^ Brown, Mark; Ellis-Petersen, Hannah (14. januar 2016). «Baftas 2016: The Revenant and Mad Max maul competition as Carol snubbed». The Guardian. Besøkt 16. februar 2016. 
 89. ^ Feinberg, Scott (22. desember 2015). «Critics' Choice Awards: 'Star Wars' Added as 11th Best Pic Nominee». The Hollywood Reporter. Besøkt 6. januar 2016. 
 90. ^ «Saturn Award nominations». Saturn Awards. 24. februar 2016. 
 91. ^ «Saturn Award nominations on YouTube». Saturn Awards. 24. februar 2016. 
 92. ^ McMillan, Graeme (18. august 2014). «Rian Johnson Says Next 'Star Wars' Will Have Less CGI, More Practical Effects». The Hollywood Reporter. Besøkt 29. desember 2015. 
 93. ^ Ashurst, Sam (16. oktober 2014). «ILM London Launch: Updates on Star Wars Episode VII & Avengers: Age of Ultron». IGN. Arkivert fra originalen 2014-10-16. Besøkt 29. desember 2015. 
 94. ^ a b Abid Rahman (4. mai 2015). «'Star Wars: Episode VIII' to Shoot at U.K.'s Pinewood». The Hollywood Reporter. Prometheus Global Media. Besøkt 29. desember 2015. 
 95. ^ Anthony Breznican (9. september 2015). «CORRECTED: Star Wars: Episode VIII will shoot in Ireland this month». Entertainment Weekly. Entertainment Weekly. Besøkt 29. desember 2015. 
 96. ^ «Which Characters Are Returning for ‘Star Wars Episode VIII’?». Slash Film. 21. desember 2015. Besøkt 29. desember 2015. 
 97. ^ Hipes, Patrick (12. mars 2015). «‘Star Wars 8′ Gets 2017 Release Date, Spinoff ‘Rogue One’». Deadline.com. Besøkt 29. desember 2015. 
 98. ^ Rebecca, Ford (15. august 2015). «'Star Wars: Episode IX' Sets 'Jurassic World' Director Colin Trevorrow to Helm». The Hollywood Reporter. Besøkt 29. desember 2015. 
 99. ^ «Star Wars dates: Here's when the next five movies will be released». Entertainment Weekly. 30. desember 2015. Besøkt 1. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]