Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet
orig. The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
Generell informasjon
SjangerFantasi
Utgivelsesår2005
Prod.landUSA
Lengde140 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiAndrew Adamson
ProdusentAndrew Adamson, Perry Moore
ManusforfatterC.S. Lewis (roman), Ann Peacock, Andrew Adamson, Christopher Markus, Stephen McFeely
MusikkHarry Gregson-Williams
SjeffotografDonald McAlpine
Foran kamera
Hovedrolle(r)
Annen informasjon
FilmformatCinemascope
Prod.selskapWalt Disney Company
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet er en amerikansk spillefilm fra 2005, regissert av Andrew Adamson. Filmen er basert på romanen Løven, heksa og klesskapet, andre bok i Narnia-serien av C.S. Lewis. Filmen kom ut i desember 2005, og i 2008 kom en oppfølger Legenden om Narnia – Prins Caspian. På verdensbasis dro filmen inn over 720 millioner dollar fra kino-blletter. [1] Hovedrollene er de fire barna Susan Pevensie, Peter Pevensie, Lucy Pevensie og Edmund Pevensie som havner i en magisk eventyr-verden hvor de må alliere seg sammen med en løve som heter Aslan (stemme gitt av Liam Neeson) for å slåss mot den onde dronningen Jadis (spilt av Tilda Swinton)

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

På grunn av tyskernes massive Blitzkrieg mot Storbritannia under andre verdenskrig blir de fire Pevensie-barna, Peter, Susan, Edmund og Lucy, evakuert fra en forstad i London. De blir sendt for å bo hos professor Digory Kirke, og fru Macready, hans meget strenge husholderske. En dag leker Pevensie-barna gjemsel, og Lucy oppdager et gammelt garderobe-skap med klær. Via dette skapet havner Lucy i en hemmelig fantasi-verden som heter Narnia.

I nærheten av en lyktestolpe, møter Lucy på en faun som heter Mr. Tumnus (spilt av James McAvoy) som inviterer henne til hans eget hjem. De drikker te, og Lucy sovner når faunen spiller en vuggevise med fløyte. Når Lucy våkner legger hun merke til at Mr. Tumnus er veldig lei seg. Faunen forklarer at dronning Jadis, den hvite heksa, har tatt kontroll over Narnia og forbannet landet til hundre år med vinter. Jadis har gitt ordre til alle Narnias innbyggere om at hvis mennesker noensinne dukker opp i deres verden, så skal disse menneskene bringes rett til henne. Mr. Tumnus har ikke lyst til å kidnappe Lucy, eller ta henne med til den onde dronningen. Så Tumnus sender henne hjem, tilbake til menneskenes verden. Da Lucy kommer seg tilbake til professor Kirke sitt hjem, så har hun tilbrakt mange timer i Narnia. Men det har knapt gått noe som helst tid i deres virkelige verden. Hennes søsken Peter, Susan og Edmund tror ikke på hennes historie, og åpningen til Narnia har forsvunnet fra det gamle garderobe-skapet.

En natt våkner Edmund, og han får øye på Lucy som går til garderoben. Når han i all hemmelighet følger etter, så kommer Edmund seg også inn i Narnia. Når han leter etter Lucy i Narnia, møter Edmund den hvite heksen, som hevder å være dronning. Jadis tilbyr ham te og favoritt godteriet hans Turkish Delight(gelégodteri). Dronningen forteller at hun ikke har noen barn selv, og hun påstår at hun kan tenke seg å innsette Edmund som hennes prins - slik at Edmund en gang i fremtiden kan bli utnevnt til konge over Narnia. Men Jadis krever at Edmund først henter søsknene hans, og tar dem med til det store slottet hennes. Jadis reiser sin vei, og kort tid senere møter Edmund på Lucy igjen. De kommer seg tilbake til menneske-verden. Lucy forteller Peter og Susan hva som skjedde. Men Edmund lyver, og han sier at det ikke skjedde likevel.

Senere ødelegger de ett vindu ved ett uhell. Når de forsøker å gjemme seg fra den sinte fru Macready, løper de fire søsknene seg i garderoben og finner veien inn i Narnia. Dette var Peter og Susan sin første besøk dit. Peter og Susan anklager Edmund for å lyve om hans tidlige besøk til Narna, og de tvinger ham til å be om unnskyldning til Lucy. Deretter oppdager de at den onde heksen har kidnappet Mr. Tumnus, og dronningens politi har ransaket hjemmet hans. De møter Mr. og Mrs. Beaver, som forteller dem om en mektig løve som heter Aslan. Ifølge de to beverne har Aslan og flere andre skapninger planer om å ta kontroll over Narnia fra Heksen, og bringe fred til Narnia igjen. Beverne forteller at de fire barna er en del av en eld-gammel spådom. Den forteller at hvis to sønner av Adam og to døtre av Eva dukker opp i Narnia, så kan disse hjelpe Aslan og ta over tronen. Dermed vil den hvite heksa sitt regime endelig være over.

Edmund sniker seg av gårde, uten at søsknene hans legger merke til det, for å besøke Heksen. Når han kommer frem til slottet hennes, er Jadis rasende over at Edmund ikke har tatt med søsknene sine. Heksen sender en flokk ulver for å spore opp barna og beverne, men de kommer seg så vidt unna. I mellomtiden havner Edmund i fangehullet til heksa, hvor han møter faun Mr. Tumnus. Senere blir Mr. Tumnus forvandlet til stein av heksa. Peter, Lucy, Susan og beverne reiser videre, og de gjemmer seg for det de tror er den hvite heksa. Det viser seg å være julenissen med slede og flere reinsdyr, et tegn på at heksens myndighet er på vei mot slutten. Julenissen gir dem våpen og utstyr slik at de kan forsvare seg. Lucy får en magisk drikk som kan helbrede enhver skade, og en liten dolk til å forsvare seg med. Susan mottar et magisk horn som kan tilkalle hjelp, samt en bue og piler. Peter mottar et sverd og et skjold.

Etter å ha unnsluppet en ulveflokk ledet av Maugrim, leder for dronningens politi, kommer de fire barna og de to beverne frem til Aslan. Senere havner Lucy og Susan i et bakhold, men Peter redder dem og han dreper Maugrim. Noen av Aslans tropper følger etter den andre ulven. De oppdager hvor Jadis befinner seg, og redder Edmund fra fangenskap. Peter blir utnevnt til ridder av Aslan. Den hvite heks besøker Aslan og sier at Edmund er hennes eiendel. Men Aslan tilbyr å ofre seg selv, for å redde Edmund. Den natten blir Aslan drept av heksa. Men neste morgen har han gjenoppstått, ved hjelp av magi langt utenfor Heksens forståelse. Ved Heksens borg frigjør Aslan alle fangene som Jadis tidligere hadde forvandlet til stein. Det oppstår en hard kamp mellom Aslans styrker, og styrkene til den hvite heksa.

Edmund blir dødelig såret i kampen. Men Lucy gjenoppliver ham med den magiske drikken sin. Deretter blir Pevensie-barna kronet til kong Peter den storslåtte, dronning Susan den milde, kong Edmund den rettferdige, og dronning Lucy den tapre. Femten år senere er Pevensie-barna blitt voksne i Narnia. De rir på hver sin hest gjennom en skog. De får øye på den samme lyktestolpen som Lucy oppdaget ved hennes aller første besøk i Narnia, tidligere i filmen. De finner igjen den gamle garderoben, på samme dag og tid som de forlot den, og de blir barn igjen i den virkelige verden. Lucy forsøker senere å komme tilbake til Narnia igjen via garderoben. Professor Kirke forteller henne at han faktisk har forsøkt dette i mange år, og at de vil nok komme tilbake til Narnia på et senere tidspunkt når de minst venter det.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

William Mosley
Rolle Skuespillere Norske stemmer
Susan Pevensie Anna Popplewell Hanne Dancke Arnesen
Peter Pevensie William Peter Moseley Benjamin Helstad
Lucy Pevensie Georgie Henley Anniken Marie Nielsen
Edmund Pevensie Skandar Keynes Oskar Holldorff
Heksa Hvit Tilda Swinton Siv Charlotte Klynderud
Mr. Tumnus James McAvoy Jan Gunnar Røise
Aslan Liam Neeson Simen Sand
Fru Bever Dawn French Kari-Ann Grønsund
Herr Bever Ray Winstone Karl Sundby
Professor Kirke Jim Broadbent Sigmund Sæverud
Ginarrbrik Kiran Shah Står ikke på rulleteksten
Father Christmas James Cosmo Ivar Nørve
Mrs. Pevensie Judy McIntosh Står ikke på rulleteksten
Mrs. MacReady Elizabeth Hawthorne Kirsti Grundvig
Gutt på toget Brandon Cook Står ikke på rulleteksten
Jente på toget Cassie Cook Står ikke på rulleteksten
Togkonduktør Morris Lupton Står ikke på rulleteksten
Distraught Mother Margaret Bremner Står ikke på rulleteksten
Soldat Jazin Hall Står ikke på rulleteksten
Tysk pilot Terry Murdoch Står ikke på rulleteksten
Green Dryad Katrina Browne Står ikke på rulleteksten
Rumblebuffin the Giant Lee Tuson Står ikke på rulleteksten

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Under den 78. Oscar-utdelingen ble Legenden om Narnia nominert til 3 Oscar-priser, beste lyd, beste visuelle effekter og beste sminke. Under prisutdelingen vant filmen prisen for beste sminke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]