Skottetoget 1612

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Sinclairs landgang i Romsdalen» malt av Adolph Tidemand og Morten Müller 1876.

Skottetoget 1612 besto av omkring 300 skotske leiesoldater under ledelse av oberstløytnant Alexander Ramsay, kaptein George Sinclair og kaptein George Hay, som sommeren 1612 kom inn Romsdalsfjorden. Formålet var å slutte seg til de svenske styrkene i deres kamp mot Danmark-Norge i Kalmarkrigen 1611-1613. Siden skottene skulle bli bevæpnet senere, var de kun utstyrt med lette våpen.

Da ekspedisjonen ankom Romsdalsfjorden i to skuter omkring 20. august 1612, loste bonden Ivar på Helland dem innover fjorden til Per Jonsson på gården Klungnes i Eid. Jonsson ble tatt til fange av skottehæren og tvunget til å lose dem videre.

Ved Verma er dalføret smalt og trangt, så for å unngå bakhold i Bjørnekleiva, gikk skottehæren over fjellet.[1]

Soldatene gikk til fots og tilbakela 30–40 km daglig, og brukte omkring en uke til Otta. På den tiden rakk bøndene i Nord-Gudbrandsdalen å samle en hærstyrke.[1] Ved Kringen, sør for Otta, møtte skottene denne improviserte, norske bondehæren, som lurte skottene inn i et bakhold og drepte brorparten av dem. Det er usikkert hva som skjedde med de som overlevde, men en del ble likvidert ved SkottelåvenKvam.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Ei bok om Rauma. Utgitt av Rauma kommune, 1990.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bondevik, Kjell (1948). Studiar i norsk segnhistorie. Oslo: Aschehoug. 
  • Lonbakken, Sjur AF (2007). Gjè ly, godt folk no er fiende kome i lande! Slaget ved Kringen: ein studie av føresetnadane for slaget mellom skottar og lokale bønder ved Kringen i Gudbrandsdalen hausten 1612 (Masteroppgave i historie). Universitetet i Oslo. 
  • Michell, Thomas (1886). History of the Scottish Expedition to Norway in 1612. London: T. Nelson. 

(på norsk 1997: Historien om den skotske ekspedisjon til Norge i 1612, Jon Selfors)

  • Rasch-Eng, Rolf (1992). Herr Sinclair dro over salten hav. Eiksmarka: Libretto forlag. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]