Isfjorden (bygd i Rauma)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Isfjorden» har flere betydninger.
Isfjorden
Isfjorden
Isfjorden i Rauma.
62°34′40″N 7°47′43″E
LandNorge Norge
FylkeMøre og Romsdal
KommuneRauma
Areal1,22 km²
Befolkning1 326[a] (2018)
Bef.tetthet1 086,9 innb./km²
Høyde over havet5 meter
Postnummer6320 Isfjorden

Isfjorden
62°34′40″N 7°47′43″E

Isfjorden er ei bygd og et tettsted i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Senteret i bygda ligger på Hen, rundt 6 km øst for Åndalsnes. Bygda omkranser den omtrent seks kilometer lange Isfjorden, og strekker seg østover, omtrent én mil innover Grøvdalen og Dalsbygda. Noen andre grender er Liabygda, Engan, Stein, Tokle, Hatlen, Kavli, Melbø og Moa. Tettstedet har 1 326[1] innbyggere per 1. januar 2018. Isfjorden er kjent som «konfeksjonsindustriens vogge» i Norge.

Landskap[rediger | rediger kilde]

Bygda er omkranset av markerte fjelltopper som Kirketaket (1439moh), Gjuratinden (1712moh), Store Venjetind (1852moh) og Romsdalshornet (1550moh).

Elvene Isa, fra Grøvdalen, og Glutra, fra Dalsbygda, møtes og renner sammen ut i Isfjorden. Begge er gode lakseelver.

Kvanndalen er en sidedal til Dalsbygda. Mot vest kneiser Vengjetindan og i sør ender dalen i Kvanndalstind med Torshammaren. Dalen regnes som en naturperle, og er ennå fri for menneskelige inngrep som kraftlinjer og veier.

Vengedalen er en sidedal mot sør. Det er ni kilometer bilvei (bomvei) opp til Vengedalsetra og Vengedalsvatnet. Fra enden av bilveien er det en kort oppstigning (omtrent 100 høydemeter) til Litlefjellet (800 meter), herfra er det utsikt rett over mot Trollveggen og ned Romsdalen til Åndalsnes. Dalen brukes som utgangspunkt for fjellklatringStore Venjetind og Romsdalshorn.

Konfeksjonsindustri og Nordlandshandel[rediger | rediger kilde]

Isfjorden er kjent som «konfeksjonsindustriens vogge» i Norge. Grunnen til dette var at det var det en utstrakt handel til Nord-Norge fra Rauma. De fleste av Nordlandshandlerne i Rauma, kom fra den forholdsvis lille bygda Isfjorden. Denne handelen ga bygda en enorm optimisme og det blomstret opp med skomakerverksteder og det ble sydd klær nær sagt i alle hjem. Nordlandshandelen utløste et enestående håndverksmiljø. Varene var opprinnelig hjemmeproduserte, men etterhvert ble det etablert flere fabrikker. Dette gjorde at Isfjorden senere har blitt kalt konfeksjonsindustriens vogge i Norge. En av konfeksjonsfabrikkene er bevart som minne og industrimuseum, Konfeksjonsmuseet, den tidligere Oddfred Tokles konfeksjonsfabrikk [2].

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 3. desember 2018. Besøkt 3. desember 2018. 
  2. ^ Søvik, Per Jarle; Søvik Edmund. "Nordlandshandelen. En særegen handelsveg i indre Romsdal gjennom 100 år." Isfjorden Bygdelag. 1986. 132 sider. ISBN 82-90393-20-2

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]