Isfjorden (bygd i Rauma)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
«Isfjorden» har flere betydninger.
Isfjorden
Isfjorden
Isfjorden i Rauma.
62°34'40"N, 7°47'43"E
Land Norge Norge
Fylke Møre og Romsdal
Kommune Rauma
Areal 1.12 km²
Befolkning 1 281[a] (2016)
Høyde 5 meter
Postnummer 6320 Isfjorden
Isfjorden (bygd i Rauma) ligger i Møre og Romsdal
Isfjorden (bygd i Rauma)
Isfjorden
Isfjorden (bygd i Rauma) (Møre og Romsdal)
62°34′49″N 7°47′42″ØKoordinater: 62°34′49″N 7°47′42″Ø

Isfjorden er ei bygd og et tettsted i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Senteret i bygda ligger på Hen, rundt 6 km øst for Åndalsnes. Bygda omkranser den omtrent seks kilometer lange Isfjorden, og strekker seg østover, omtrent én mil innover Grøvdalen og Dalsbygda. Noen andre grender er Liabygda, Engan, Stein, Tokle, Hatlen, Kavli, Melbø og Moa. Tettstedet har 1 281[1] innbyggere per 1. januar 2016. Isfjorden er kjent som «konfeksjonsindustriens vogge» i Norge.

Landskap[rediger | rediger kilde]

Bygda er omkranset av spektakulære fjelltopper, bl.a Kirketaket (1439moh), Gjuratinden (1712moh), Store Venjetind (1852moh) og Romsdalshornet (1550moh).

Elvene Isa, fra Grøvdalen, og Glutra, fra Dalsbygda, møtes og renner sammen ut i Isfjorden. Begge er gode lakseelver.

Kvanndalen er en sidedal til Dalsbygda. Mot vest kneiser Vengjetindan og i sør ender dalen i Kvanndalstind med Torshammaren. Dalen regnes som en naturperle, og er ennå fri for menneskelige inngrep som kraftlinjer og veier.

Vengedalen er en sidedal mot sør. Det er ni kilometer bilvei (bomvei) opp til Vengedalsetra og Vengedalsvatnet. Fra enden av bilveien er det en kort oppstigning (omtrent 100 høydemeter) til Litlefjellet (800 meter), herfra er det utsikt rett over mot Trollveggen og ned Romsdalen til Åndalsnes. Dalen brukes som utgangspunkt for fjellklatringStore Venjetind og Romsdalshorn.

Konfeksjonsindustri og Nordlandshandel[rediger | rediger kilde]

Isfjorden er kjent som «konfeksjonsindustriens vogge» i Norge. Grunnen til dette var at det var det en utstrakt handel til Nord-Norge fra Rauma. De fleste av Nordlandshandlerne i Rauma, kom fra den forholdsvis lille bygda Isfjorden. Denne handelen ga bygda en enorm optimisme og det blomstret opp med skomakerverksteder og det ble sydd klær nær sagt i alle hjem. Nordlandshandelen utløste et enestående håndverksmiljø. Varene var opprinnelig hjemmeproduserte, men etterhvert ble det etablert flere fabrikker. Dette gjorde at Isfjorden senere har blitt kalt konfeksjonsindustriens vogge i Norge. En av konfeksjonsfabrikkene er bevart som minne og industrimuseum, Konfeksjonsmuseet, den tidligere Oddfred Tokles konfeksjonsfabrikk [2].

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (6. desember 2016). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 6. desember 2016. 
  2. ^ Søvik, Per Jarle; Søvik Edmund. "Nordlandshandelen. En særegen handelsveg i indre Romsdal gjennom 100 år." Isfjorden Bygdelag. 1986. 132 sider. ISBN 82-90393-20-2

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]